ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Продавачите на жилища втвърдяват цените
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:05 / 13.03.2010Коментари (12)12693
©
Гласовете в подкрепа на възстановяване на жилищния пазар започнаха да се чуват повече в първите месеци на годината. Агенцията "Адрес недвижими имоти" обяви миналата седмица, че през януари и февруари е наблюдавано втвърдяване на позицията на продавачите. Това е първият обрат, откакто спадът на търсенето потисна търговията с жилищни имоти.

Коментарът последва прогноза на колегите им от "Аристо" от първата половина на февруари, според която жилищните цени ще отскочат, след като са достигнали до дъното в първата половина на годината и до края й ще се повишат с 10%.

Повечето брокери в последните месеци са на мнение, че стойностите на жилищата са се стабилизирали, след като продажбите са спрели хода си надолу и дори леко са се повишили. Броят на вписаните покупко-продажби на (всички видове) недвижими имоти е нараснал с между 24 и 57% в четирите най-големи града в България във втората половина от годината. Все още е бил с до 40-45% по-нисък за цялата година, въпреки че във втората й половина спадът е омекнал до не повече от 40 на сто във Варна.

Може да се предполага, че жилищата като най-разпространения вид собственост са формирали голяма част от сделките, регистрирани от държавата, а, от друга страна, замръзването на инвестициите може би означава, че в голямата си част намалението се дължи на застоя на пазарите на земя и бизнес имоти за продажба.

Оживлението от лятото до края на 2009 е подхранило самоувереността на продавачите и според "Адрес недвижими имоти" те са станали по-неотстъпчиви. Не на последно място важна роля е изиграло и свиването на предлагането, особено при липсата на добри завършени имоти за продажба, което е карало купувачите да харчат повече, но да се сдобият с имотите, отговарящи на изискванията им.

Агенцията отбелязва и завръщането на сделките, които имат характер на инвестиция. Важен двигател за пазара е било желанието на собственици на жилища да подобрят качеството си на живот, като се възползват от оживлението на пазара, за да продадат и да купят по-добър имот.

Консултантската фирма за имоти "Елта консулт" също повтори тезата, че кризата е повлияла положително на потребителите (стига да са платежоспособни). Според компанията именно това е накарало купувачите да се активизират във втората половина на годината.

По данни на Националния статистически институт цените на жилищата отбелязаха най-ниския си спад от година насам в края на 2009, след като изтриха към 29% от средната си стойност и повече от 36 на сто в столицата. Докато новите разрешения за строеж се сриват до една четвърт (в четвъртото тримесечие) от нивата си отпреди две години в цялата страна, а броят на новозавършените имоти остава малък, след като много предприемачи забавиха обектите си заради спада в продажбите, обаче може да се окаже, че вратата към новия дом на купувача ще е отворена за кратко.



Източник: в."Строителство градът"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
АКО БАНКИТЕ ИЗКАРАТ ЗА ПРОДАЖБА ВСИЧКИ ЗАЛОЖЕНИ ИМОТИ, КОИТО НЕ СЕ ПЛАЩАТ И СА В ПРОСРОЧИЕ ЦЕНАТА НА ЖИЛИЩАТА ЩЕ ПАДНЕ ДО 100 ЕВРО НА КВ.М.
+4
 
 
ТОЛКОВА СА ТВЪРДИ ЦЕНИТЕ ЧЕ НИКОЙ НЕ ЩЕ ДА КУПУВА И НА ВСИЧКИ ОБЯВИ ПИШЕ СПЕШНО
0
 
 
време е да се захващат за работа от недвижимите кантори ама истинска работа а не да чакат да им падат от небето еврата и те само да чакат наготово . Свършиха тия времена за господата и госпожичките с лакираните нокти
+1
 
 
Пазара в циганската е по равдвижен от вашият ,не се наядатхе паплач . Продължаваите да блафирате ама не става гладен човек едвали ще купува жилище .
0
 
 
Продавачите на жилища втвърдяват цените - купувачите на жилища втвърдяват фалосния поздрав!
+1
 
 
Разбира се че ще омекне. Абе аз не мога да се начудя как така обявяват раздвижване на пазара на недвижими имоти, също и повишаване на броя на ипотечните кредити,а ежедневно се говори за увеличаване на безработицата и свиване на разходите.
+1
 
 
Борсите за недвижими имоти отдавна са айляци. Без изгледи да се понатоварят! Сега започва новият строителен сезон, ама за да строят, предприемачите се нуждаят от пари. А парите ще им дойдат от продажбите на жилища. Значи, ще им се наложи да свалят от обявените цени като минимум с 10--15%, може и до 20% да клекнат. Това втвърдяване на цените ще омекне елементарно!
+4
 
 
Чакайте само банките да изкарат имотите -тогава ще се нормализират цените , а не когато искат агенциите.
+2
 
 
да бе втвърдила се се мозъците ви.къде го видяхте това повишение то хората няма какво да ядът,да не говорим за жилищата.иска им се на агенциите да е така само че цените падат и то всеки ден.само гледайте какво ще става занапред.не може цял живот лапане,трябва да се поработи малко
+6
 
 
кажете го направо ,че сте гладни и хората трябва сега да купуват,защото към края на годината ще се вдигнат цените.То сега няма продажби .,пък не виждам тогава как ще продавате с по-високите цени.За сведение искам да кажа ,че допреди един месец си търсихме имот и като питаме собственика за цена ,той ако кажеше 10.000е същия имот агенциите го предлагат за 13.000 та и повече.Тъй,че за това ще ви седят непродаваеми
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: