ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Анонимните листовки отказаха 1/2 от кандидат-шофьорите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:56 / 16.03.2010Коментари (13)4530
© Plovdiv24.bg
Двойно по-малко кандидати за шофьорски книжки се явиха вчера на първия анонимен изпит по теория. В 5 учебни центъра в Пловдив над листовките, на които вече не се пишат имената, умуваха 140 курсисти за различни категории.

Обикновено се явяват 250-300 души, но явно инструкторите изчакват да видят дали няма да има неприятни изненади, коментираха служители на ДАИ.

"Няма от какво да се притесняват нито кандидатите, нито обучаващите. Листовките са същите като преди, по тях им е преминал курсът", успокои началникът на ДАИ-Пловдив Йордан Арабаджиев.

От миналия вторник е в сила изискването изпитите да са с анонимни листовки. Понеже се провеждат само в понеделник, първият изпит бе вчера. Имената, ЕГН-то, номерът на листовката и на протокола се записват от всеки изпитван на специална бланка. Тя се запечатва в плик. В друг след 40 минути, когато приключи изпитът, се пъха листовката.

В кабинетите вече не присъстват инструктори и членове на комисията, а има само един квестор. Той и проверяващият листовките са определени още сутринта с жребий.

"При теоретичния изпит субективният фактор е изключен. Проверяващият преглежда листовките с шаблон и чак когато постави "Да"или "Не", вади бланката с личните данни.

По номера на листовката и съответното име вписва резултатите в протокола", обясни Арабаджиев. Вариантите на изпитните листовки се сменяли на всеки 2 седмици. Съхраняват се 1 г., а протоколите - 50 г.

Промените в Наредбата за провеждане на изпитите за шофьори вече позволява курсистът сам да внася документите си за явяване на изпит. Досега това правеха инструкторите и някои си позволяваха да прибират 30 лв. за такса. А тя е държавна и е 10 лв., обясниха от Инспекцията.

"Няма разлика с изпита отпреди 12 г. - тогава взех книжка за любител. Тогава резултата го казваха веднага, сега неудобството е, че се чака 1 ден", сподели Петя Пачева. Тя бе единствената дама сред 14 курсисти в центъра на ул. "Найчо Цанов" за повишаване на квалификацията. Пачева се яви вчера на изпит за категория С, която ще й даде право да управлява камион. "В тези трудни времена и самолет ще подкарам", допълни дамата, която се надява с новата книжка да увеличи шанса си за още по-добра работа. В момента е оператор в охранителна фирма.

В Пловдив все още няма оборудвани с камери учебни центрове и автомобили. Това постепенно ще става до 1 юли, когато вече ще е задължително за всички, обясниха от ДАИ.

"Камерите само ще притесняват още повече кандидатите", коментира дългогодишният инструктор Стоил Барбанаков.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А може да стане и друга мошенгия Проверяващият да размени листовките които са анонимни като сложи правилно решена все едно че е на негов човек и да прецака друг
0
 
 
Е, толкова ли беше трудно да сложите 10-тина компютъра и да автоматизирате процеса?
+1
 
 
Е това е няккаъв напредък по посока контрола на издаването на документа за управление на автомобили. Както казаха по-долу "Има начин и това да се заобиколи". Най-ефективният начин за изключване възможността да се "ЗАОБИКОЛИ" системата и да се избегне субективния фактор "ЧОВЕШКА ГРЕШКА" е много прост. Начина е абсолютно сигурен и безпристрастен. Единственото което трябва е електронна база данни с всички листовки и няколко Киост терминала които да са клиенти към базата данни така че цялата система да изключва човешкият фактор в проверяването и отценяването на листовките. ХОРАТА ЗАОБИКАЛЯТ, МАШИНКАТА ИЗПЪЛНЯВА ИНСТРУКЦИИТЕ !!! Така ще бъде хем по-сигурно, хем по-удобно, хем по-надеждно а и много по-лесно за всички.
+1
 
 
Ако това, което е написано в статията е истина, то цаката се намира веднага. [1] Трябва да са поне двама, а не един квестор. Така е и при изпитите във ВУЗ по правилник, а при кандидат студентските са 3ма. Не знам защо са решили, че един квестор е по-сигурния вариант. [2] Ако този, който проверява листовките и този, който вади бланката с личните данни е един и същи човек не виждам причина да не отвори бланката преди да постави точките на листовката.
0
 
 
Че какво пречи на проверяващия да сложи един правилно решен тест след като види, че вашият човек е сбъркал с кръстчетата? Хем няма да се мъчи да пише името и ЕГН-то на своя човек. Що се мъчат да ни правят на балами тези? А са по-малко кандидатите, понеже през снежната и заледена зима по принцип не е добре да караш курс, така че мераклиите са малко
0
 
 
дори да спрат да се дават книжки на олигофрени, докато се изчистят старите ще измрем :)
0
 
 
май този добре са го изпипали този път това с камерите анонимните листовки и другите работи БРАВО дано не намерят цаката и на тази система
0
 
 
е то се вижда по улиците какви бездарни шофери са се навъдили
+1
 
 
По-малкият брой на явилите се курсисти само потвърждава публичната истина,че не всичко е чисто при взимането на книжка.Явно новата система ще работи!Време беше.
+2
 
 
Е на мен ми се вижда добра идеята. Слагаш шаблона, гледаш еднакво за всички и вече кой колкото е успял ... Не виждам разлика от това да ти пише името на листа. Камерите наистина са притеснителни, особено в колата, защото ти заемат от вмиманието и си мислиш, че постоянно някой те наблюдава :) Предполагам, че се свиква ако успееш да се нагласиш добре в карането ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: