ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанка: 1000 евро за кв.м - а вътре? А съседите? Терор, полицията спи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:05 / 11.12.2022Коментари (14)39547
© Plovdiv24.bg
"Здравейте, бих искала да споделя с вас както и със съгражданите ми поредното разочарование от липсата на правилно законодателство в държавата и община Пловдив". Това написа до Plovdiv24.bg наша читателка. Ето и целия й разказ без редакторска намеса:

"Става на въпрос за съседски спор, който продължава вече 5 години в централен район на Пловдив. Всеки ден виждам как нови кооперации се строят с минимум 10 етажа и по 5-6 апартамента на етаж. Цената на апартамент в такава нова и "модерна" кооперация варира около 1000 евро за кв.м.

Вътре хората се гъчкат и живеят като на студентско общежитие, следователно се получават и проблеми. Общината позволява да се издигат такива кооперации, да живеят хората така нагъчкано, да се застрояват зелени площи, лепят сграда пред сграда, но не поемат отговорност за реда. Професионалните фирми като "БГ домоуправител" не правят абсолютно нищо при подадени сигнали освен да си събират парите. Не идват на място, не си познават живущите във входовете, за които отговарят, и все се оправдават, че нямали правомощия.

При спор със съседи за постоянен шум не правят нищо друго освен да звънят по телефона, което и ние можем да направим.

Добре сме запознати, че законът на общината е да не се вдига шум между 14.00 до 16.00 ч и вечер след 22.00 ч до 08.00 ч сутринта (това варира плюс-минус 1 час между лято и зима). А нормално ли е да се живее на постоянен шум, било от надут телевизор на съсед, автосервиз пред блока, магазини и т.н.? Общинарите се хвалят и тупат по гърдите, че сме в Европа, ама къде ни е Европата на нас? При един сигнал на този, който сега ще опиша в една Испания, Гърция, Германия, да не говорим за Швейцария, виновното лице щеше и глоби да понесе и други наказания, но уви - тука и полицията нямала правомощие. Кой има?

Случаят е със съсед на етажа под нас, който от години си усилва телевизора на макс. Говорили сме с него, с жена му (тя почина, за жалост), със сина му, никаква полза. Извинението на сина му беше, че е лоша изолацията. Седем пъти сме викали патрулка от 2 РПУ, които единствено дойдоха да му направят забележка, въпреки че установиха шума от надутия му телевизор.

Нито го записаха някъде, нито в самото районно се водят записки тия патрулки къде отиват и какво правят. Както винаги - скрито и покрито! Две жалби пускахме във 2 РПУ, като първо и това ни отказваха. Най-накрая попаднах на свестен дежурен, който прие жалбата. Районният полицай предприе мерки, викна го тоя отдолу, предупредиха го. Писмено потвърждение не получихме. Резултат имаше и се живееше спокойно в собственото ни жилище 3-4 месеца. Може човек да се прибере вкъщи и да му е спокойно, а не да му кънтят новини и народна музика постоянно!

След тези 3-4 месеца се почна старата песен на нов глас. Пак се викаха патрулки и пак пуснахме жалба във Второ РПУ. Пак ги предупредиха, като този път получихме и писмено потвърждение по пощата, че са взети мерки. Обърнахме се и към пловдивската прокуратура. Оттам бързо реагираха и ни викнаха аз и съседи да даваме обяснения във 2 РПУ, но районният инспектор този път сам си призна, че въпросния господин с телевизора от долния етаж не го е викал да го предупреди пак. Защо?

Отговорът беше: "Направил съм всичко, което ми е в правата". Тази жалба още и не се знае докога се "проверява" от прокуратурата. Предоставихме записи на шума и телевизора - никакъв резултат, защото пак се почна тормозът. В крайна сметка всички правни институции си тупат ръцете и те прехвърлят от един на друг, никой не поема отговорност, законите стоят в полза на виновните, а не за доброто на гражданите, и резултат няма.

За какво е тази полиция? За какво е прокуратурата? С един ненормалник, заядлив и злобен човек ако не могат да се справят, то как да се разчита на тях за по-големи проблеми? При подадени сигнали полицията на мен вика и се кара, а като говори по телефона с въпросния патологичен случай, се чудят как да не го обидят. Това нормално ли е?

Последно виках патрулка в 14.30 часа преди дни на дежурния номер на 2 РПУ - не приемали вече такива сигнали за силен шум, дори в тихите часове. Звъннах на 112 - никой не дойде, чаках ги 40 минути пред входната врата. Е, на кого да звъним? На някой платен да дойде да ги пребие ли?

Ромите отидоха до Хага да си търсят правата и трябва и ние така да направим, за да се внедрят истински европейски закони и ред в държавата. А не да казват как нямало закон, как не важал законът, как полицията не можела това или онова, защото общината така наредила, и съответно прокуратурата и тя така отговаря. Никаква полза от държавните звена! България е оставена на самоуправление от десетелетия.

Относно професионалните домоуправители, в частност "БГ домоуправител" - мързеливи, груби, никога не са на разположение и те "горките" и те без права. Бирници!

Споделям тази история, защото знам, че стотици хора живеят като нас в постоянен тормоз от съседи в Пловдив и няма към кого да се обърнат за съдействие и помощ, а междувременно градът расте нависоко и съседските проблеми нарастват.

Време е община Пловдив да помисли за гражданите си, да си впрегне полицията, или други хора като мен да се свържат директно с европейските институции с надежда, че нещата ще се оправят".


Още по темата: общо новини по темата: 215
16.03.2024 »
29.02.2024 »
10.02.2024 »
09.02.2024 »
04.11.2023 »
06.10.2023 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В нашата кооперация чисто нова една Русенска селянка реши и сложи дръжка с ключ на прозореца на стълбите -щял някой да прескочи и да ги обере и сега прозореца е заключен .Обадих се на домоуправителя , сложи едно известие - без никакви последствия - прозореца е заключен .
-1
 
 
Това наистина е голям проблем с шума ...Община и полиция трябва да бъдат безкомпромисни ...иначе става закона на джунглата , което е крайно , но понякога просто няма друго решение...и няма момент, в който полицията да не приеме сигнал за шум , не приемали сигнали , че за какво са тогава...освен това няма как от град 350 хиляди, сега към 600 хиляди със същата единица полицаи да се оправят нещата...като се вземат данъци от толкова имоти , трябва и адекватно управление... Но Пловдив е тотал-щета в момента и то не толкова от жителите на града , а от тъпото управление...
+2
 
 
Ще трябва да го чакат да умре. Ако те не умрат преди него. Изобщо... После защо единия гръмна другия че слага незаконна врата в общите части...
0
 
 
Само да кажа,че къща с двор в близко село не е гаранция за тишина.Ако около нея се обработват някакви дворове или ниви има постоянен шум от трактори,пръскачки и работнички от всякакъв произход.Освен това някой хора на село си купонясват в двора,нали е частен и уредбето дъни денонощно та се чува някой път на десетки километри вечер.Единственото спасение е 10+ см изолация на всички стени + три камерна минимум дограма И ДА НЕ СЕ ОТВАРЯ ПРОЗОРЕЦ НИКОГА :).П.С.Лятото бях на гости в село Маноле та там се чуваше музика от съседното село мисля М.Конаре и хората ми обясниха,че там имало басейн.А кой и как е допуснал това да се случи си правете изводи сами.Съжалявам хората живеещи наоколо.Явно и там полицията не може да се справи!
на 11.12.2022 г.
+2
 
 
Ако човек не е готов да живее с шум, няма смисъл да се мести в голям град. За 1000 евро на квадрат, човек може да си вземе къща с двор в близко село до града и да пътува 20-30 км когато има нужда да се отърка у градо. Откакто се появи "демокрацията" всеки взе да я разбира като "аз имам права"... Добрите практики казват, че ако искаш специфични неща, се ориентираш към жилищни комплекси от заторен тип с ограничен достъп, охрана, почистване и прочие. И не - това не е само за тарикати, практика е по цял свят. Когато си в панелка с още 69 апартамента, не може да очакваш тишина, спокойствие и чист панински въздух. Всъщност има един квартал в Пловдив, който още е залесен, тих и спокоен, при това е точно на 3 спирки на градския транспорт до пъпа на града - Джумаята, но няма да го споменавам. Бутайте се още в Кичука и Тракия. Идете в София, там ще видите как кон боб яде... :)
+2
 
 
Полицията в това отношение е с ограничени правомощия. Само предупредителен протокол. За съставяне на акт, трябва да отиде с представители на РЗИ които имат уреди за измерване на шума.
+4
 
 
Истината е ,че не се влагат необходимите материали от инвеститорите. Водещо е да има голяма печалба и от там се правят икономии , ако имаше шумоизолация на пода ,нямаше да има проблем. Масово се влагат некачествени турски материали -вата,тухли и дават възможност за още по-голяма печалба за сметка на купувача. Изобщо строителството в Пловдив е тотален компромис ,който не струва дори и 500Е . Цените на желязо , тухли ,изолация и други паднаха значително ,но алчните инвеститори не свалят цената. Лошото е ,че проблемите с ниското качество се разбират късно,така че питайте преди да купите - какво получавате за тези колосални цени. Но така или иначе пазара се променя и ще стане като в София, където купувачите са грамотни и питат за какво дават толкова пари ;-)
Сподели какво ново....
на 11.12.2022 г.
-2
 
 
Не знаете ли, че при демокрацията на всеки е разрешено да прави каквото си иска, без последствия?
+2
 
 
Бих искал да кажа на госпожата, че Европа отдавна не е това, което беше. И понеже Швейцария беше някак особено подчертана, ще дам един пример: сестра ми бяха купили етаж от къща близнак. Т.е., трима собственика под един покрив. Едните на първата половина, другите двама на останалата една втора. Ежедневно по 3-4 часа шум от възрастна двойка. Машини ли някакви, нещо друго ли - така и не разбрах. Не бяха полиции, не бяха местни органи от друг калибър. Нищо не помогна. Те не били вдигали шум. Това при записани с камера и телефон доказателства. В крайна сметка това започнаха да го дават под наем на шумно семейство, а те си купиха къща. С която пак имат проблеми, но вече от друго естество. Така че проблемите не са само в България. Някак погрешно обичаме да очерняме България. Не че не го заслужава. Просто и там - в Шенген и отвъд, нещата не са много по-добри. Особено в години на нашествие на бурки, африканци, украинци, българи, поляци и каквито се сетиш.
+1
 
 
Това е така за много хора и не само в Пловдив. Дано се намери разумно решение за да не стига до саморазправа и простотии
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: