ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Емблематичен фен на Локо разказа за Христовците, оставили трайна следа в клубния летопис
Автор: Стойчо Генов 13:13 / 26.12.2022Коментари (2)5682
Един от емблематичните привърженици на Локомотив Пловдив - Ангел Ангелов, публикува любопитен материал в една от големите "черно-бели" страници във Фейсбук. Той е свързан с хората, носещи името Христо, които са оставили трайна следа в историята на Локомотив.

Ангелов е един от авторите на клубния алманах за историята на "черно-белите" - "Оттук започва любовта" и мненията му винаги се ценят от локомотивската общност.

Точно поради тази причина Plovdiv24.bg публикува без редакторска анализа на Ангел Ангелов:

На вчерашния ден имаха личен празник онези, носещи името Христо.

По този повод, и в контекста на историята на "Локомотив“, бих искал да споделя нещо, което прави впечатление.

А именно: считано от 30-те години насам, в клубния летопис се откроява някоя голяма личност, носеща името Христо.

Тази традиция започва от Христо Попов. Той записва десет поредни години в представителния тим, от 1935 г. до 1945 г., като е първата истинска звезда на клуба, включително първият наш състезател с мач за националния тим (10 септември 1939 г.). Христо Попов е капитан, голмайстор и лидер на отбора, а заради мощната си физика е наричан "танка на Пловдив“.

Следващият в тази поредица на Христовци е Христо Бъчваров. Той отдава целия си живот на клуба: състезател е в представителния тим от 1938 г. до 1959 г. (в продължение на 7 години са заедно на терена с Христо Попов). Впоследствие Христо Бъчваров е треньор на мъжкия тим, дългогодишен треньор в детско-юношеската школа, а в края на живота си – и домакин на стадион "Локомотив“ в парк "Лаута“.

През 60-те и 70-те години за "Локомотив“ блести и се превръща в символ на клуба един човек, когото би било неуместно да представям – Христо Бонев.

През 80-те изгрява друг един от най-харизматичните ни футболисти, надарен с безмерен талант – Христо Колев. Той защитаваше цветовете на "Локомотив“ и във втората половина на 90-те, когато се завърна от Гърция.

Нарушавайки малко хронологията, бих искал тук да посоча още един състезател, който през 80-те бе също много обичан от публиката и на когото се възхищавах в своето детство. Това е Христо Сотиров, бързоногото крило, наричан от привържениците "сина на вятъра“.

В най-новото време, през 2005 г., в "Локомотив“ се появи още един Христо -  Христо Златински, който за общо петте си сезона в тима се превърна в негов лидер и капитан. В момента е треньор в детската школа на клуба.

* * *

Към изброените по-горе изтъкнати състезатели трябва да прибавя и няколко деятели.

На първо място това е Христо Станев, доктор по право от Сорбоната, даровит музикант. Той е избран за председател на клуба през 1938 г.

Тук непременно трябва да се посочи и художникът Христо Николов – привърженик на клуба още от 30-те години. Той става автор на две поредни емблеми на клуба – през 1939 г. и 1946 г. А през 1959 г. създава клубната емблема на "Локомотив“, която ще се ползва през следващите десетилетия, включително и днес.

В този списък на Христовци не бива да бъде изпуснато и името на Христо Леков – тапицер по професия, легендарен домакин на клуба от 30-те и 40-те години. Той през 50-те е неизменна част от футболната секция на "Локомотив“.

И накрая, най-успешният президент в историята на Локомотив носи същото име - Христо Крушарски.
Още по темата: общо новини по темата: 657
21.12.2023
01.09.2023
07.07.2023
09.06.2023
09.06.2023
07.06.2023
предишна страница [ 1/110 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 27.12.2022 г.
0
 
 
Христо Попов е от Спортклуб когато Спортклуб бие Локомотив 1936г с 13-1 ,с отиването на герб от власт ще трябва да си възстановите и истинската история,лек ден и приятни празници.
0
 
 
ТРИМАТА ГЛУПАЦИ,в мислене на поредната глупост,от къде да откраднат от поликарбонатния навес ли от нещо друго незабележимо от КОЧИНАТА.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Повече от 6 години Локо няма победа на "Тича"! Ще свърши ли тази серия утре?
Радост на "Лаута"! Капитанът на Локомотив подписа нов договор
Черно море се надъхва за мача с Локо
Синът на Кривия отново тренира с мъжете на Локо, отлична новина за Евандро
Фенклубът на Локо към Хоркаш: Ела на стадиона, за да получиш изпращането, което заслужаваш!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: