ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчани решават за химна на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:59 / 26.03.2010Коментари (14)3239
© Plovdiv24.bg
Дали Пловдив да има изобщо химн, какъв да е той - космонастръхвателен, по думите на Евгений Тодоров, или едно намигване с по-лековато звучене, ще решават пловдивчани. Започва широко обществено допитване до тях коя песен искат за своя древен град.

Въпреки че след месеци работа избрана от Общинския съвет комисия определи свой фаворит - "Химн на Пловдив", предложението няма да влезе директно за утвърждаване в местния парламент.

"Ще предложим всички 43 конкурсни творби на широк дебат, за да се чуе думата на хората", съобщи председателят на Общинския съвет Илко Илиев на специална пресконференция. Пет пловдивските медии засега, сред които и Plovdiv24.bg, стават съидейници в широката дискусия. 

В момента в Plovdiv24.bg създаваме специален модул за химна, за да можете да прослушате, коментирате и оцените всяко едно от предложенията.

След месец и половина първите 12 песни, събрали най-много гласове, ще бъдат представени на концерт в изпълнение на пловдивски детски състави пред публика. Още 15 дни след това ще продължи обсъждането, резултатите от което ще бъдат внесени в местния парламент, за да вземат съветниците окончателното решение да има ли Пловдив химн и кой да е той.

Ако няма достойна песен, не е задължително да има химн. Първите 12 ще бъдат издадени на диск. 20 хиляди лева е наградният фонд, според решението на съвета, 10 хиляди за първо и по 5 хиляди за второ и трето място. Ако в хода на дискусията пловдивчани решат, че не е нужен химн, то може да бъде прието това тяхно желание.

"При обсъждането на избраната песен, в което вече се включиха много от нашите читатели, имаше различни мнения - за, против, градивни критики как чрез известни корекции да бъде подобрена, но повечето държат да чуят всички кандидатстващи песни. Колкото и перфектно да е избраното предложение, пловдивчани няма да го приемат с оптимизъм, ако то им бъде наложено след кабинетен избор", коментира изпълнителният директор на Plovdiv24.bg Кирил Налджиев.

Шефът на дирекция "Култура" Йохан Девлетян препоръча слушателите на песните да имат предвид, че за разлика от първите предложения, където са използвани различни музикални инструменти, включително и синтезатори, поради настъпили промени в условията, последните 12 са изпълнени само от клавир и вокал.



(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 38
14.09.2017 »
11.09.2017 »
03.09.2010 »
04.08.2010 »
04.08.2010 »
08.07.2010 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Организацията на конкурса за химн на Пловдив ще бъде уникален принос в провеждането на конкурси по целия свят, защото:1/ След като Общинският съвет е взел веднъж решение да се обяви конкурс за написване на химн на Пловдив, чак сега след края на конкурса се поставя на обществено обсъждане въпросът дали градът ни има нужда от химн. Всеки разумен човек би си задал въпроса ЗАЩО ТОВА ДОПИТВАНЕ НЕ СЕ НАПРАВИ ПРЕДИ РЕШЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОНКУРСА за химн на града.2/ По решение именно на Общинския съвет вече са се провели редица заседания на комисията, определяща условията на конкурса, които ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ НЕ Е ОСПОРИЛ ЧРЕЗ СВОИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В КОМИСИЯТА.3/ Провели са се две заседания на журито, като на второто ЖУРИТО ИЗЛЪЧВА И КОНКРЕТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ КЪМ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ да бъде избран химн.4/ Защо чак сега председателят на Общинския съвет взима еднолично решение да промени регламента на конкурса, така че всички участници се връщат в изходна позиция, като не се зачита професионалното мнение на членовете на журито? Още повече, че НЕ Е ЯСНО КОЙ ОПРЕДЕЛЯ НОВИЯ РЕГЛАМЕНТ - не е Общинският съвет, не е комисията, не е журито, а всичко се предоставя на няколко медии, избрани по неясен критерий?!5/ Съответно няма яснота как, къде и кога ще се гласува? Невъзможно е гласуване да се провежда едновременно в няколко медии или интернет сайта! Отвсякъде прозира, че г-н Евгений Тодоров - единственият гласувал против член на журито (http://himn.blog.bg/muzika/2010/03/10/veche-ima-oficialno-predlojenie-za-himn-na-plovdiv.508244) - има голямо желание да брои гласовете, а всички знаем, че печели винаги този, който брои гласовете. Редно ли е член на журито да превръща личната си позиция в обществена? Не е ли това очеваден КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ - злоупотреба с обществено влияние?6/ Защо отново се прави опит да се промени регламентът на конкурса? Започва да се говори за написване на ХИМН или ПЕСЕН за Пловдив. Явно някои не правят разлика в жанра и забравят, че е обявен конкурс за ХИМН на Пловдив преди повече от година. Когато се пишат песни за Пловдив, не е необходимо решение на Общинския съвет.7/ Ако има НЕГЛАСНО РЕШЕНИЕ ДА НЯМА ИЗБРАН ХИМН, моля не се подигравайте с труда и творческите усилия на всички участници, а го обявете официално, за да не се хаби излишна обществена енергия, която може да се насочи към по-полезни за града ни идеи!
0
 
 
Никой не зачита гласа на пловдивчани. Каквото и да кажем, ще направят това, което на тях им отърва. Спомнете си как над 2/3 от нас поискаха рендето да се махне от главната и какво стана?! Още си е там и едва ли скоро ще го разкарат. Има хора, които вече са решили кой ще е химнът...
+1
 
 
Решението на Девлетян е мъдро. Така наистина ще може да се почувствува коя от песните става. Макар, че по мое мнение, пак ще се затрудним. Не виждам засега нещо достойно.
0
 
 
И да добавя, кандидатите да вложат малко средства и да си направят по-представителни произведенията, а не само тия скапани демота с подръчни материали! Като искат да спечелят, трябва и да дадат, закон! Видя се, че пловдивчани не се впечетляват лесно.
0
 
 
Кажете сега, нали много се изрева за корупцията покрай тоя избор за химн, кажете от тая схема кой ще се налапа точно!?!?! Хубаво е човек от време на време да допусне, че труда на някои хора бива просто оценен, а не винаги да търсят под вола теле... Браво на общинари за мъдрото решение!
0
 
 
Нека има химн, но много трябва да се внимава с него. Историята на града ни е величествена, което не предрасполага химна да е някаква си песен. Ако ще правят някаква си песен то по добре да няма химн.
0
 
 
Пловдив трябва да има химн, но нито едно от 43-те предложения не е достойно за химн на най-стария европейски град, който ще се окаже, че е най-стар и в целия свят - преди Ур, Шумер и Вавилон!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: