ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Чист, зелен и привлекателен град - приоритет № 1 на Пловдив
Автор: Диана Бикова 17:14 / 10.01.2023Коментари (9)4856
© Plovdiv24.bg
38 проекта са включени в шестте приоритетни направления на Плана за интегрирано развитие на община Пловдив до 2027 година. Индикативният списък обхваща максимален брой предложения, с които може да се кандидатства за финансиране по всяка Оперативна програма. В ПИРО може да се включват и други проекти с решение на Общинския съвет. Това съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов по време на общественото обсъждане на документа, който показва градът в каква посока трябва да се развие в следващите години, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Приоритетите в ПИРО са 6: чист, зелен и привлекателен град; подобрена градска среда с качествени здравни и социални услуги, достъп до култура, спорт и прояви на открито; инвестиционен климат, насърчаване на предприемачеството и икономически растеж; град - европейско и световно средище на креативни и рекреативни индустрии; образован, дигитализиран и адаптивен град. 

През следващите години ще се работи по ревитализацията на река Марица, която представлява сериозен ресурс за зелената система на града. 

Сред основните ангажименти на администрацията е да разширява и подобрява социалните услуги, които в момента са над 70. 

В следващите 2-3 години градската железница няма да бъде направена, но ще се работи последователно за реализирането й.

Целият надземен и подземен кадастър ще бъде дигитализиран и включен в Географската информационна система на община Пловдив. 

В ПИРО са включени проектът за каскада Въча, нова сграда на операта, интервенции в бившите тютюневи складове, строителство на нови училища и детски градини. 

Някои проекти, сред които градската железница и каскада Въча, са включени в различни проекти и планове за финансиране, тъй като излизат извън териториалния обхват на Пловдив и е добре да се използват всички възможности, коментира Стоянов.

Ивайло Спасов предложи да се предвиди строителство на нови сгради за ОУ "Драган Манчов" и Математическата гимназия, чиито ученици учат на две смени. За МГ има идеен проект, който струва 36 милиона преди поскъпването на цените - колкото е годишната капиталова програма на община Пловдив, а новата сграда на "Драган Манчов" ще струва около 7-7.5 милиона, обясни заместник-кметът. 

Огнян Дюкенджиев поиска община Пловдив да кандидатства за върнатите 20% на община Варна в пловдивския Панаир, да се пристъпи към разделянето на територията му и там да се изгради Тех парк. Предназначението на терена е за обществено обслужване и там не може да се строят жилищни сгради, коментира главният архитект Димитър Ахрянов. Според главния секретар на общината Ангелина Топчиева няма лостове предложението на Дюкенджиев да се включи в ПИРО, но то ще бъде записано в протокола от събитието.

Plovdiv24.bg излъчи на живо общественото обсъждане на ПИРО на община Пловдив.



Още по темата: общо новини по темата: 8
07.03.2023 »
10.01.2023 »
10.01.2023 »
09.01.2023 »
26.05.2022 »
26.05.2022 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Чист и зелен ама само на хартия! А реалността е друга:бетон,бетон и пак бетон!?
0
 
 
Единствена зеленина е в Марица ,но това саморасла гора .Бунарджика съхне ,Младежкия хълм още повече ,Гребната се изсича,Кючук Париж и Северен са не презастроени а им липсва зеленото .Превърнахте Пловдив в един мръсен град пълен с .....
+3
 
 
Тотално мръсен град...зелен много трудно, не невъзможно но трябва последователност... Но по мръсно, никой вече не може да ни бие, доста мизерна стана и централната градска част, не се поддържа изобщо от този кмет ...Главната е истинска клоака, мръсна , със счупени кошчета за боклук ,мазни пейки от гадни дюнери и тн...Беше най прекрасната Главна улица на България... Този тропанчо КМЕТА една лампа не е сменил , една саксия нова не е поставил и тн... Който ходи до Бургас, Варна и особено София ще види ние , къде сме в това отношение, централна градска част ...При Тотев, нивото беше космическо, спрямо този галфон.....
+3
 
 
Никога няма да стане чист и зелен.Трябва да бутнат всички сгради и да се построи наново,а това няма как да стане.И отделно всички жители маймуни да се изгонят и да доидат бели хора от ЕУ или Китай.Плд ще си остане завинаги град гето,населен с маймуни и "град" в най-голямото гето на Европа, булгаристан.Лошото е,че по цени на живот вече бием белите хора в белите държави или с две думи ,ПЛД е адски скъпо гето за това което предлага
+3
 
 
Приказки и обещания , обещания и приказки , мандата си върви и НАКРАЯ ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО!!!!!
+4
 
 
Колко пъти ще го дигитализират този кадастър??? Предният път я свършиха като кучето на нивата - старите къщи са начертани като празни кутийки, независимо, че хората чинно им занесоха плановете на сградите. Сега за да им ги оправят искат проект и става с една чанта пари...
+7
 
 
По-скоро мръсен и бетониран. Каква зеленина, като застроиха всяка възможна полянка...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: