ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Граждани на Пловдив се обявиха против заем за зоопарка
Автор: Диана Бикова 13:11 / 11.01.2023Коментари (2)4960
© Plovdiv24.bg
Пловдивчани, присъстващи на общественото обсъждане за нов общински заем за реконструкцията на Дондуковата градина и довършване на зоопарка, се обявиха против взимане на кредит за зоокъта. Повече от два часа продължи дискусията в залата на Общинския съвет и на всеки желаещ беше предоставена възможност да се изкаже. Всички граждани приветстваха възможността най-после да се обнови първият в страната обществен парк, но за втория проект се обявиха категорично против. Plovdiv24.bg представя част от мненията срещу зоологическата градина:

Пепа Деведжиева: Процедурата инженеринг е порочна практика, даже МРРБ каза, че трябва да има промяна в законодателството. Вие предлагате: дайте да вземем едни средства, пък после ще видим какво ще стане. Като площ зоологическата градина не е толкова голяма за милионите, които ще бъдат вложени. Това е копи-пейст на проекта за пробива при Водната палата.

Асен Костов: Как формирахте цената? Тия милиони ги нямате за нищо. Вземете 1 милиард и да мирясате. Това предложение, което правите, е обидно – дайде едни пари, пък ние ще видим какво ще правим. Тази форма инженеринг е символ на корупция. Там има голямо застрояване, правено ли е обследване как ще се отрази на хората? 

Атанас Бояджиев: Това е формално обществено обсъждане. Виждате ли плановете на двата проекта? 

Соня Генчева: Световните градове, на които се възхищаваме, са правени за хората, които живеят в тях, а не за туристите.

Ивайло Спасов: Предлагам да остане проектът за Дондуковата градина и да отпадне зоологическата градина. Не може ли да поискаме пари за кино "Космос"? Зоологическата градина заслужава отделно обществено обсъждане. В случая се получава както с пробива при Водната палата – беше включен в пакет, а обществеността не го прие.

Стойчо Кузев: Трябва да се реализира културен проект, например кино Космос. След като е минало обсъждането за кино Космос, няма ли възможност по-лесно тези пари да се насочат към този проект? 

Любомир Чакъров: Приятно ми е да слушам за кино "Космос", но е безсмислено да създаваме ОП "Кино" и да построим нещо, което после ще даваме под наем. Предлагам парите за зоопарка да се дадат за Детска ясла №18 и за тепетата. Кино "Космос" ще се ползва от малка група кинаджии, капанаджии и хипстъри, да се направи този обект за конкретна група е безсмислено. 

Димчо Петров: Защо повече от 1 година след изтичането на предното разрешение за строеж няма изготвен нов проект с влязло в сила ново разрешение за строеж?

Борислав Инчев: Зоологическата градина е порочно започнат проект и порочно ще завърши. Никой в тази зала не може да определи начина на възлагане дали да е или не инженеринг. 

Милена Найденова: Трябва да се направи обсъждане на проект по проект. Общината има ли отдел, който се занимава с еврофондовете? Защо трябва да вземаме заеми? Против проекта за зоологическата градина съм. 

Пенка Попова: Против зоопарка. Ние бяхме против и предишния път, той започна без разрешение за строеж, без екологична оценка, в тогавашния ОУП го нямаше, в сегашния ОУП го има. 

Старият зоопарк беше закрит, защото нямаше лиценз, беше затворен след сигнал на мои колеги, беше работил много години при много лоши условия. Мечката беше с 3 крака, един от гледачите каза, че си защипала крака на оградата и така се оказала с три крака. 

Становището на екоорганизациите е, че това място е неподходящо, животните имат ревматизъм и грип заради голямото водно пространство наблизо, което не е взето под внимание преди. 

Територията вече е много урбанизирана, шумът е огромен, а това са диви животни. Децата може да се запознават с животните с визуални средства, защото е жестоко дивите животни да живеят в такива условия, на много места в Европа затварят зоопаркове. За съжаление е изсечена гора на голяма площ.

Общественото обсъждане гледайте в прикаченото видео!



Още по темата: общо новини по темата: 247
27.01.2024 »
20.12.2023 »
29.08.2023 »
29.06.2023 »
14.02.2023 »
30.01.2023 »
предишна страница [ 1/42 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
От написаните имена граждани не виждам,а само политически измекяри.
+3
 
 
Тази зоологическаа градина стана златна.Защо,все още не е готова,след като още по Тотево време се говореше,че ще се отваря?Мама мия.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: