ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министерството на културата настоява за събаряне на Партийния дом и нова опера на негово място
Автор: Георги Кирилов 17:38 / 13.01.2023Коментари (16)6923
© Plovdiv24.bg
Министерство на културата отхвърли предложениято от Община Пловдив за отреждане на терен за строеж на нова опера до многофункционална спортна зала "Колодрума" и иска събаряне на сградата на Партийния дом. Това става ясно от писмо - отговор от министъра на културата Велислав Минеков до кмета на Пловдив Здравко Димитров, директора на Пловдивската опера - Нина Найденова и Любозар Фратев, председател на фондация "Дом на пловдивската опера", научи Plovdiv24.bg.

Писмото на министъра е след негова среща с представители на фондацията, на която подробно е обсъдено предложението на Общината за отреждане на имота на бул "Освобождение". 

Отговорът на министъра, описан в писмото му, кореспондира и с решение 310 на Общинския съвет от 2018 г., с което се дава съгласие да се отреди парцелът под сградата на пл. "Централен", който е общинска собственост за построяване на сграда Център за музикално-сценично изкуство. Това обаче трябва да стане след подсигуряване на сграда, в която общинските и държавните структури да изпълняват своите функции.

Припомняме, че според становище от Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ) при Община Пловдив мястото на пл. Централен“ не е градоустройствено подходящо за изграждане на "Център за музикално-сценично изкуство" по отношение на достъпа, паркирането и обслужването на сградата, както и че липсва достатъчно пространство за цялостното й възприемане. Поради тази причина Община Пловдив посочи имотът до зала "Колодрума". Той обаче е неприемлив според директора на операта Нина Найденова и Любозар Фратев, като и двете организации искат терена под сгрдата на Партийния дом.

Според техните становища, цитирани в писмото: имотът до "Колодрума" не отговаря на критериите за оперна сграда, както и на нагласите на обществеността. Теренът е отдалечен от центъра на Пловдив, далеч от туристически маршрути и забележителности. Според тях сграда с културни функции трудно ще се впише в пространство с търговски комплекси за строителство и спортна зала. Според мнението, изразено от Фондация "Дом за Пловдивската Опера", въпреки че се предлага имот с предостатъчна площ за изграждане на зала за музикално и сценично изкуство, местоположението и близостта до район, ориентиран към спорт и атракции, е твърде неподходящ избор.

В тази връзка Министерството на културата подкрепя становищата, изразени от директора на Държавна опера Пловдив и фондация "Дом за Пловдивската Опера".

Освен събарянето на сградата, пречка би могла да бъде и наличието на десетки служители на общинската администрация в сградата на Партийния дом. Решението, което Община Пловдив може да вземе, е най-бързо и лесно да ги премести в сградата на БНБ на горните етажи, като по този начин няма да пречи да функционира като културен център въпросната сградата.


Още по темата: общо новини по темата: 71
02.02.2024 »
22.01.2024 »
23.11.2023 »
22.11.2023 »
21.11.2023 »
20.09.2023 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 14.01.2023 г.
0
 
 
В панаира има място и там е най добре ,защо не и на остров АДАТА.
0
 
 
Събаряй.Всички комунистически лайна да изчезнат от площада.
0
 
 
Че цялата администрация (общинска и държавна) трябва да освободят централна градска част е ясно на всяко хлапе, но стига вече сме бутали. Нека се намери място за новата опера. Смятам, че на мястото на бившата първа палата в Панаира, новата сграда на операта ще стои величествено, ще е почти в центъра на града, но в никакъв случай не бива да се дава фъндък на прасето гергов.
+2
 
 
Некадърниците освен да бутат и крадът друго не могът... Ква опера какви пет лева, това не е наша национална култура, не може ли например да е сграда за представления на българско народно творчество и фолклор, само така ще се запазим като нация защото децата ни знаят хелоуин и свети Валентин, но българските обичаи и традиции умишлено не им се представят....
-1
 
 
Идеята е много добра, още повече, че тя не е от вчера... Но след като старата сграда ще се събаря, може би по-добре външната архитектура на новата сграда на Опера да бъде (като в Одесса, Виена и т.п) в стила на околните сгради (Военен клуб, Тримонциум)? А,пък, ако и Пощата ще съборят... Но това (за Пощата) вече даже не мечти, а бълнуване :):) Що касае "...всички чиновници да се изметат от центъра..." трябва да се мисли допълнително. Според мен идеята да ги "преселят" в в бившата сградана БНБ е по-добра (стига да се съберат!) , защото в цетъра се намират и много други институции (кадастър, съд, разни архиви, данъчни, банки...), които все ще ни потрябват, като упрем до общинската администрация ("Донесете справка... свидетелство... удостоверение... копия от... и т.н.) - неприятна работа за обикновен гражданин да тича от единия край на града до другия, понякога и няколко пъти на ден :(
0
 
 
добре, че в министерството имат повече от половин грам мозък. ако зависи от здравко тъпото, операта ще е някъде около ягодово.
0
 
 
Малоумници. Да го махат вече този корумпиран ненормален министър Велислав Минеков, ало президентството спите ли? Народния Театър не беше ли достатъчно. Сега и Пловдивската Опера ли чакате под прозорците си?
0
 
 
Лесно се бута ,но трудно се строи .Дано не е поредната дупка.
0
 
 
Нали? Бутаме партийния дом и там строим опера. А къде ще спират хората не е ясно, както винаги. Вместо да правите в Тракия кули с кутийки, да бяхте построили там опера, нов театър, спортни съоръжения. И паркинги на корем. Иначе пак работим за Центъра, задръстваме го и в крайна сметка НИЩО НЕ ПРАВИМ! Освен харчене на пари за сметка на данъкоплатеца.
Сподели какво ново....
на 13.01.2023 г.
+2
 
 
Една модерна и раздвижена сграда на операта, подобно на сградата на операта в Сидни, Австралия или музея на модерното изкуство "Гугенхайм" в Билбао, Испания, би предизвикал голям туристически интерес към Пловдив. А за да отидеш на опера, не е необходимо да ползваш кола. Може да отидеш с такси например, човек не ходи на опера всеки ден. А чиновниците от общинските служби ще се чувстват много добре и нашироко когато знаят, че могат да паркират спокойно и безплатно на паркинга на "Колодрума"(и без това е все празен!). Така ще бъде по-удобно и за гражданите, посещаващи институциите! Не е зле всички чиновници да се изметат от центъра! Децентрализацията може да започне и така.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: