ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мили спомени от соца: Заради едно какао за детето, щяха да ме арестуват в "Корекома"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:52 / 15.01.2023Коментари (29)49354
©
В не толкова далечното соц. минало имаше една верига от магазини – "Кореком", с която се свързваха мечтите на стотици хиляди младежи, че и далеч по-възрастни българи. В тези грижливо пазени от взора на простосмъртните с плътни пердета и специална охрана търговски обекти в центъра на София, на големите бензиностанции, на летището и по границата, можеше да се намери от пиле мляко. Поне така ни се струваше тогава, когато пазарът беше сив и повече от беден. Като се започне от красиви дамски блузки, модерни/ за онова време!/ шушлякови якенца – да ти изтекат очите, мохерени жилетки, ухаещи маркови парфюми, кремове и гримове, и се стигне до електроуреди от недостижимите за средния нашенец марки, млечни шоколади и прословутата "Фанта". В кенчета. На подобни красоти се бяхме дивили единствено в дебелите каталози на "Некерман", апокрифно примъквани от Германия през границата, пише Ретро.бг.

Само че в ухаещите на "гнил капитализъм“ родни "Кореком"-и не можеше да влезе всеки. А само хора, които притежават ЗАКОННА валута. Разбирайте големци, пътуващи често на Запад в командировки, работили в странство – минали през ситна връзкарска цедка все люде с партийни билети. А не лекари, инженери, учители, дръзнали, завалиите, да си купят 10-20 долара на черно пред кафенето "Магурата" на Витошка – там беше незаконната валутна борса. Трябва да имаш чужд, задграничен паспорт и разрешение за валута, за да влезеш в "Кореком". Хванат ли те без тях, а с няколко долара в джоба, тутакси изхвърчаваш от работа, лепва ти се черна дамга в досието за цял живот и отиваш на съд.

Но "неправоимащи" смелчаци да пипнат поне с пръст хубавата стока винаги се намираха.

Ето как изглеждаше централният "Кореком" пред хотел "Рила“. Тук потокът от хора – влизащи и излизащи, не спираше. Още с първите крачки в те лъхваше ароматът на западни парфюми. И започваш да се блъскаш с лакти, за да се добереш до някой от щандовете, после чиннопреклонно искаш стоката. В джоба си стискаш доларите, т.нар. зелени човечета и мислено се молиш милиционерите поне днеска да не нахлуят в магазина да ловят "престъпни елементи" с американски пари. Стигаш до щанда. Посрещат те нелюбезни и груби момичета – те до едно са щерки или съпруги на големци. Да те назначат на работа в "Кореком" – ами трябват връзки по-големи, отколкото за министър. А и проучвания до 9-то коляно дали си от фамилия на наши добри другари. Същите тези продавачки никога не връщаха пари. Примерно, покупката струва 8 долара и половина. Подавате банкнота от 10 долара. Вместо ресто те подхвърляха като на просяк една дъвка и едно евтино бонбонче – и толкова. Върви се оплаквай, ако ти стиска…

Та, отиваме с мъжа ми в "Корекома" пред хотел Рила, годината е 1977-а. Имаме 4 долара, купихме ги от Стоянчо, наш приятел бензинаджия. Мечтата ни е да купим за детенцето – то беше на 4 годинки, какао. Бяха ни казали, че продават такова с меченце на кутията и обогатено с куп витамини. Тъкмо стигаме до щанда и се усеща някакво необичайно оживление. Вратите на магазина биват залостени, в него се вмъква шайка от 5-6 милиционера. За секунди всичко живо се измъкна от щандовете и трескаво започна да изхвърля долари от джобовете и портмонетата по кюшетата. Подът едва ли не позеленя от зелени човечета. Оказа се в крайна сметка, че и у никой нямаше валута, освен в някакъв заблуден германец. Човекът беше дошъл с паспорта си да купи с германски марки един касетофон за сина на хазяина си – момче, което навлизаше в журналистиката. Докато германецът стоеше онемял от почуда, милиционерите професионално преджобиха поне 25-30 души, между които и моя мъж. Изстинах от ужас, но за мое учудване, той много пъргаво беше успял да запокити фаталните 4 долара зад една олющена тръба досами вратата на склада. Боже, май отървахме кожите! Е, не успяхме да вземем за детето какаото с мечето на кутийката и с аромат на истински шоколад, а не на марципан. Но кой ти гледа, друг път ще дойдем на пазар с валута. И белким имаме повече късмет, си казахме с лекота в сърцата…







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 17.01.2023 г.
+1
 
 
Някой заблуден евроатлантик да изкара данни как е през 1977 по големото свят!? Какво сравнявате това което сте видели последните 20 години с нещо от преди близо 50! И който много му се е искало нещо лъскаво си го е набавял, а на другите това което е имало е било достатъчно.Сега все нещо ни се иска(понеже знаем, че го има) но пак го нямаме... да нямаме чинки!! И? Ко праим? Тогава хората бяха щастливи защото повечето имаха това което искат, а сега са нещастни защото повечето нямат това което искат!!! Просто казано: ЩАСТИЕТО И НЕЩАСТИЕТО Е СРАВНЕНИЕ НА ДВЕ СЪСТОЯНИЯ!
+2
 
 
Между другото, снаха ми беше стюардеса външни линии и предпочиташ българска козметика,тъй като е на база натурални съставки, което на Запад е изключително скъпо,така че-химия, но с добра консистенция, аромати и опаковка! А на брат ми, за абитуриентския бал, от Англия му донесоха фин вълнен плат за костюм, а тук видяхме втъканият надпис по края, че е износ от България. И ми е малко странно, след като в цяла България момичетата тракахме с чехли от по два долара, пуловери с двойни плетенички и в дънки, някой да би пострадал само заради един шоколад, той самият и нито един негов близък да не си е купувал нищо от "Кореком", след като иначе би трябвало да е в затвора:-(. А всъщност, на България й трябваше валута второ направление/т. е. западна/, защото тогава имахме и строяхме заводи, за които ни бяха необходими оборудване и суровини, а и с натапянето ни в организираното от ЦРУ "покушение срещу папата", вече не помня колко години сме били под санкции и както казва италианският премиер:"не санкции, а на България трябва да й се извиним, за всичко, което й причинихме"
+1
 
 
Ами, обичайното им - стълкълца, мъниста и лъскави хартийки, докато приберат на аборигените златото и всичко, което им се хареса. И така ще си продължават, докато могат!!
0
 
 
Голяма лъжа!Аз съм средностатистически българин,който си е пазарил доста в такива магазини.Имах възможноста да си пазаря и в Корекома преди Капитан Андреева,където само автомобил нямаше.Долари и марки си купувах на черно.
на 15.01.2023 г.
0
 
 
В Кореком имаха право да пазаруват и нашите интелектуалци,които работеха по 2-3 години в арабския свят,само,че.....не с долари,а с едни хартийки,а доларите ги прибираха други.
0
 
 
Говорите 1977 си купи какао от Кореком.Върни още 45г и от къде си купи баба ти какао за дете .Това вицове ли са .Сега са нови 45г.След още 45 г ще смучат ядрена енергия .
+4
 
 
Трагично е как все още много зомбирани българи величаят мизерията от соца и Русия и плюят по Запада!!! А в същото време нямат и не използват в ежедневието си нищо руско. Защото мужиците не произвеждат нищо друго освен пропаганда, и оръжия !!!
Сподели какво ново....
на 15.01.2023 г.
-1
 
 
Кореком-Корекция на комунизма.
0
 
 
Е , сега има всякакви ГМО-та , западни ...и всякакви Корекоми и тн... И парфюми, явно бленувани от автора... Само да вмъкна , че сега сме последни по всичко в Европа и първи па смъртност...
0
 
 
Жалба за младост, и за Кореком? Близо петдесет години, България бе чужда на Света. Във Сталински режим живяхме, безропотно без Свобода! Зад Желязната завеса, тайно слушахме ний Би-Би-Си. Но в петък вечер безусловно, натрапваха ни Руски новини! Супер Рифле!! Нина Ричи или Вранглер, бяха нашите мечти! Но за Кецове китайски, чакахме пред “Спортния” със дни! Бийтълс, Пърпъл, Ей/Си-Ди/Си, бяха идоли за нас. Но със Златни струни и Щурците, изкласявахме 12-ти клас! Долари купувахме от чужденците, плахо влизахме във Кореком. Бяхме много предпазливи! Нарушавахме Закон! Дънки, дъфки, някое парфюмче, или пък сапунче Фа. Мигом Ставахме “вървежни”, будехме ний завист в цялата мах’ла. Жителството, трудовите книжки! Безпартиен, или член на БеКаПе? Тоз въпрос бе Много важен! Ако искаш ти да си добре! Ставаш Член на БеКаПе-то, мигом падат всякакви стени. В списъка на чакащи не влизаш, на опашката си първи ти! С пот и сълзи съградихме, ний Берлинската стена. За да трябва да прескачаме, търсейки на Запад Свобода! За панелка с лихво точки, се записваш да ти дойде ред. А пък в този списък и не знаеш, ти отзад ли си или отпред! В Мототехника отиваш след като си чакал пет лета. Вземаш Ладата и осъзнаваш, веч’ не трябва ти кола! Ти си остарял от чакане, пътник си за онзи свят. А за там кола не трябва, нито пък панелка брат! Тъй минаваха годините, в чакане на Утрешния ден. В който влизаш в магазина, и не мислиш за пари хептен! Питам се сега след толкоз чакане, толкоз списъци и срам. Как на някой му се струва, че живяли сме във Храм?!? Как все още има носталгици, страдащи по Руския модел? И мечтаят за почивка, с Профсъюзна карта на море!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: