ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт: Хората живеят в заблуда, че купувайки имот, ще направят страхотна инвестиция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:03 / 16.01.2023Коментари (14)142815
© Plovdiv24.bg
"Балоните на пазара на имоти се случват често. В момента повтаряме балона от 2008 г. Сегашният балон започна към 2016 г. В момента е крайно късно за покупка на жилище. Сега е време за продажба“, каза икономистът проф. Красимир Петров, по време на конференцията InvestPro, предава bTV.

Според него третото тримесечие на 2022 г. видяхме пика на балона. Пазарът вече се охлажда. От тази година жилищният пазар ще тръгне надолу.

"Балонът се характеризира с бързорастящи цени. Масово купуване на имоти. Често психологическият аспект е, че за хората купуването на жилище се смята за гениален ход. Хората смятат, че това е най-важната им стъпка“, коментира икономистът.

"Балонната икономика създава илюзорен просперитет. Всичко се купува на кредит. Има една лудост за купуване. Има висока инфлация и обезценяване на парите“, добави той.

"Хората живеят в заблуда, че купувайки имот ще направят страхотна инвестиция. Всъщност дългосрочната доходност от един имот е около 1%.

Краткосрочната доходност може да бъде по-добра, ако купите евтин имот и го продадете по-скъпо", каза още той.

"Балонът се пука в рамките на 3-4 години. В този процес цените падат с около 50%, но това може да не е наведнъж, а в продължение на тези няколко години", обясни още проф. Петров.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Философии! Ако имаш апартамент да дадеш под наем може и да не станеш милионер,но ще имаш какво да добавиш към заплатата си.
+5
 
 
Да започнем с това, че 90% от хората не знаят смисъл на думата "инвестиция". Имотите са инвестиция за откровени тъпанари, които нищо не разбират от това. Чули, че апартамента бил инвестиция и юруш на кредита... да не са по-назад от комшията или колегата. Който разбира от инвестиция на парите си, инвестира в доста по-различни от имоти неща. А тези, които трябва да живеят някъде, ще си купят жилище на каквато и цена да е то. При тях това не е инвестиция, а необходимост. Вариант е да живееш под наем (на запад масово е така), ама така пък всички ще ти казват как си се прецакал. И как ако си вземеш нещо на ипотека ще плащаш същите пари на месец, ама след 30 години то ще си е твое най-накрая. Докато не ти се наложи, през тези 30 години, да смениш работата, града или държавата... и се чудиш на кой да го продадеш тоя гроб, с който си се заробил.
-4
 
 
с 50% вика падат цените за 3-4 години хахахах. Човече, взимай сега, че след 3-4 години верно ще са 50%, ама нагоре и ще страдаш повече.
+4
 
 
Твърдящите, че парите инвестирани в апартамен си остават, явно не са се замислили, че след като падне пазарната стойност на покупката им те няма как да я продадат за парите които са вложили.
-5
 
 
Анализът на професора е пълен с противоречия. Първо говори за това, че е късно за купуване на жилище и че това е психологически аспект и илюзия за просперитет, след което казва, че има висока инфлация и обезценяване на парите. Та какво ни съветва г-н професора всъщност? Естествено, че инвестицията в жилище е добра, колкото и да пада цената парите са си в имота! Разбира се имотът трябва да е качествен, а не построен на две, на три като новите блокове и да се прецени добре района. Хайде стига съвети от пишман професори!
+2
 
 
Не е точно така. Не си купуваме какъвто и да е имот, където и да е. И не на всяка цена. В момента в града се строят няколко комплекса за по няколко хиляди жители - мерси. Старите панелки са здрави, но ВиКто и общите части са им леш - пак мерси. Въпреки това, на пазара има имоти, които си заслужават. Не слушайте брокерите - гледайте и избирайте внимателно. Успех !
-2
 
 
Асбурд е. Ако преди се се строял 1 кв/м за една сума пари, сега се строи за друга, поради инфлацията. Поради инфлацията също така хората които могат да договарят запалта, вече взимат повече пари. Просто няма как строителя да строи на същите пари на които е строял (а не да продава), а същевременно хората с пари вече имат повече пари. Не е приятно, но в бъдеще все по- малко хора ще могат да си купуват и ще дойде време в което ще станем като в Запада, където за нормалния човек е невъзможно да си купи и плаща наем цял живот на дъртите хиени
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: