ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Върховният съд излезе с решение: Римският форум е държавна собственост
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:18 / 31.03.2010Коментари (6)4127
© Plovdiv24.bg
От ВКС обаче потвърдиха, че теренът, върху който е експониран паметникът на културата, е общинска собственост
Върховният касационен съд обяви Римския форум в центъра на Пловдив за държавна собственост. Делото се води от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, след като Апелативния съд обяви форума за общински терен. Хронологичното развитие на касуза може да си припомните от новините по темата.

Решението на ВКС за Римския форум е начин за запазване на античния паметник, и същевременно начин инвеститорите да могат да работят, след като съдебният казус от 2005-а вече приключи окончателно, коментира заместник-кметът на Пловдив по общинската собственост Петко Атанасов. „Ще настояваме в проектите занапред да се предвиди реставрация и възможност за цялостно експониране на паметника", допълни той. Атанасов подчерта, че съдебното решение не ощетява общината по никакъв начин, а купувачите на терена под експонирания културен паметник могат да работят съгласно влязъл в сила ПУП и в съответствие с препоръките на Института за паметниците на културата.

Началникът на правния отдел в дирекция „Общинска собственост" Здравка Хаджийска обясни, че съдът е постановил фирмата-купувач да предаде на държавата единствено собствеността върху експонирания паметник на културата. Договорът за продажба от 2003-а година е нищожен само в тази му част, и остава в сила по отношение на собствеността върху терена. Общината не е осъдена за нищо по това дело, подчерта Хаджийска. Тя коментира, че досега не познава подобно решение на ВКС, с което да се запазват интересите на страните, с възможност да се съхрани и да се експонира античността.


Още по темата: общо новини по темата: 46
12.03.2024 »
23.02.2023 »
21.02.2023 »
21.02.2023 »
20.02.2023 »
27.12.2022 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дано не им позволят да строят отгоре му, а да са имали предвид, че инвеститорът може да строи под паметника, например подземен паркинг, но да не навреди на паметника. НИПК сега ако си играе правилно козовете няма да може да се застрои отгоре Форума, а да се възстанови както Райна Петрова показваше на скица.
+3
 
 
Решенията на Апелативния съд преди това и на ВКС са нещо, което не мога да приема и доказва за пореден път колко гнила е съдебната ни система. Уж соломоновското решение на ВКС е едно голямо лайно, което както и да го погледна, защитава частния интерес за сметка на обществения. Паметникът бил държавен, но земята, на която се намира, била общинска. Каква гадост. И това са съдии, с по 4-5 хиляди лева месечна заплата, на които държавата плаща осигуровки и им осигурява 13та и 14та заплата плюс купища бонуси. Никога няма да станем нормална европейска страна, докато не се направи жестока съдебна реформа и дъртите съдии-комунисти и внедрените от разни групировки боклуци не бъдат пометени тотално от системата. Нашата антипловдивска община въобще не се кани да възстановява някакви пари на някакъв "инвеститор". Главчо Атанасов и Петков Атанасов смятат, че над безценните руини някакви гадове могат да построят пловдивското Капалъчарши. Нищо, че в Общия Устройствен План за този терен е записано ПАМЕНТИК НА КУЛТУРАТА. Кметът и Петко Атанасов смятат, че Римския форум на Пловдив може да стои в мазето на сградата на "инвенститора". СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ГИ ЩО ЗА СТОКА СА, А? ИМА ЛИ НЯКОЙ ПЛОВДИВЧАНИН, ДЕТО ВСЕ ОЩЕ СМЯТА, ЧЕ ГЛАВЧО АТАНАСОВ Е УСПЕШЕН КМЕТ? ЩЕ НАНЕСЕ САМО ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНИ ТОЛКОВА ВРЕДИ НА ПЛОВДИВ, КОЛКОТО ПРЕЗ ПЕТ ВЕКА РОБСТВО НЕ Е ИМАЛО. Иска ми се да ги режа къс по къс на малки парченца и да ги дам на прасетата за закуска.
0
 
 
Не съм напълно удовлетворен! Справедливо ще бъде общината да възстанови парите на този собственик и да си запази правата върху терена! След което да се разберат с държавата за някаква замяна на държавна собственост имот за общинска - въпросният парцел! Защото паметниците на културата са задължително защитени от закона! А с това решение утре собственикът може да поиска държавата да си ги взима тези паметници и да си ги експонира на друго място! С което да му освободят терена за други цели.
+1
 
 
Римският форум може да се окаже и италианска собственост. Получих писмо от моя приятел Silvio Berlusconi: "Amico mio, Can Crume, il Foro Romano e mio, io sono romano (italiano da Roma) e tutto romano e' mia proprieta'. Ciao!"
+2
 
 
Приказката ми намирисва да е сит вълка и агнето да е живо...Откачена работа
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Мъртвопиян блъсна с джипа си жена в Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: