ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Обясниха какви съставки има в най-разпространения шпеков салам на пазара
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:11 / 20.01.2023Коментари (12)12260
©
Шпековият салам с името Бургас е част от комунистическото минало на България. Както и много други останки от историята той се е превърнал в легенда и провокира носталгични асоциации. Ако мислите, че това определение е пресилено, то как тогава може да се обясни, че само в търговските вериги, намерихме лесно 25 марки, от различни производители, носещи името на Бургас, а вероятно сме пропуснали поне още толкова.

Оригиналната рецепта е възстановена по спомените на работници от Родопа-Бургас, както и съгласно изискванията на действащия тогава, а за отбелязване и сега, стандарт БДС 18-86. Рецептата е много проста: едросмляно (3 до 30мм късчета) свинско (60%) и говеждо (40%) месо, сол, натриев нитрит за консервант, подправки (основно черен пипер на зърна) и вода. Като изключим подправките и водата това са само 4 съставки! Съгласно БДС се допуска и добавянето на твърда сланина

В проучването на асоцоацията "Активни потребители" са включени 25 марки колбаси, съдържащи в наименованието "Бургас“. Закупени са по метода "таен клиент“ от търговската мрежа в страната.

Започваме обаче с броя на съставките. Оригиналната рецепта включва само 4, свинско и говеждо месо, сол и натриев нитрит, плюс подправки и вода. Проверката, обаче, сочи, че съвременните колбаси "Бургас“ значително са "забогатели“ откъм брой на съставки.

"Средно в тях се установяват 14,7 компонента, т.е. почти 4 пъти повече. Рекордьор е продукт от собствената марка на голяма верига хипермаркети с 23 съставки описани в етикета, а най-близката до оригинала е със 7“, казват от Активни потребители.  

Екстремалното нарастване в броя на компонентите се дължи на влагането на технологични добавки (Е-номера) и всякакви други нетипични за колбасите суровини. Благодарение на "усъвършенстваните“ рецепти потребителите могат да консумират резултатите от прогреса на индустриалната химия – малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати/хидролизати/екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, остатъци от млечната индустрия, китайската подправка глутамат и др.

Иновации има и във видовия произход на месото, поне при 7 марки е добавено пилешко, въпреки, че то обичайно не се използва при трайните салами. При други се влагат субпродукти като свински кожички или техен хидролизат и механично отделено месо.

От "Активни потребители" препоръчват потребителите на консумират салами с числова оценка не повече от 2, и съдържащи до 10 компонента в описанието на етикета. Изключват се водата и подправките. От тестваните от нас 25 търговски марки на горните изисквания съответстват само 5, т.е. 20%;

Други възможни критерии за оценка са твърдостта и текстурата на салама въпреки, че те до голяма степен са субективни. Качественият шпеков колбас трябва да е по-твърд при пипане, и с характерна мозаична текстура. Последното се дължи на използването на едросмляно месо, най-типичната и видима за потребителите характеристика на оригиналната технология;

Като потребители ние може да стимулираме желанието си да консумираме качествени колбаси като не купуваме ерзац-салами натъпкани със заместители и индустриална химия.

Проблемът с лошото качество на шпековите колбаси произвеждани в България трябва да се адресира чрез действия от страна на Българската агенция по безопасност на храните и браншовата организация на месопреработвателите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В месокомбинатите добавяха Натриев нитрат – амониева селитра за запазване на цвета....натриев нитрит е канцерогенен
0
 
 
Капитализма се изврати.Каква полза,че имаш повече пари като ядеш канцерогени,получаваш некачествени услуги и стоки.Демокрация е имало в древния Рим и Гърция.Това в България е диктатура на капитала и калинките.Даже американците си признават,че са ги излъгали.Американска мечта няма.Скоро попаднах на оцет менте.Няма такава държава да прави фалшив оцет.Какъв европейски съюз?Пълно падение
0
 
 
Хората, които помнят, затова копнеят по миналото, защото някога бяха значими. Да, ще изскочат разни празноглавци, които с удоволствие ще започнат да обиждат и да ми обясняват какъв червен трол съм. Но наистина храната беше много по-качествена от сега. Здравето на хората също беше важно. И най-вече: не беше бизнес, както сега. В момента си клиент, не пациент. Ядем химии, пием химии, дишаме най-мръсния въздух, добиваме най-мръсния ток. Но Урсула и кликата й е силно загрижена за нас и нашето здраве. Колко лицемерно!
0
 
 
Едно време един беше казал - ЗА БОГА БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ - ТОВА ВАЖИ И СЕГА . А ЗАЩО НЯМА КОНТРОЛ , НАЛИ ИМА КОНТРОЛНИ ОРГАНИ ИЛИ И ТЯХ ГИ ПОДКУПВАТ И ТЕ СИ МЪЛЧАТ - НАПЪЛНИЛИ ГУШИТЕ .
0
 
 
Които ядат шпеков салам, не им пука какво има в него.
+1
 
 
Напишете в google - натриев нитрит и ще ви се изправи косата.
+5
 
 
В нашите родни магазини всичко е по-скъпо от магазините в Германия, Англия, Франция и отгоре на това там хем им е по-евтино хем качеството е десетократно по-добро. Докато ние плащане по-скъпо и ядем най-големите боклуци.
+2
 
 
едно време кучешката радост имаше повече месо от луксозните салами сега-затова аз ги купувам 2-пъти в годината
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: