ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Известен пловдивчанин оцеля като по чудо след снаряд от минохвъргачка в Украйна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:28 / 22.01.2023Коментари (13)12235
©
Пловдивчанинът Лазар Радков оцеля като по чудо след обстрел в Украйна. В момента мъжът е в украинската държава, за да занесе хуманитарна помощ от България. Представяме ви разказ на основателя на инициативата "Капачки за бъдеще" от страницата му във фейсбук.

Удариха ни с минохвъргачка. Мината падна и детонира някъде 2-3 метра пред и леко вляво пред буса. Шофьорът получи два шрапнела в лявата половина на торса. Шрапнел счупи лявата ключица на този вдясно от шофьора. Момчето зад мене получи прорезни рани на над десет места по лицето от пръснатото странично стъкло. Аз се сдобих с малко парченце от шрапнел, пробило ветровката и спряно в якето вероятно от презрамката на бронята отдолу. Благодаря на Георги Иванов за бронежилетката Всичко това обаче го научихме малко по-късно ..

В момента на взрива първо ни гръмнаха главите. След това чух шофьорът да крещи от болка, понеже освен шрапнелите, беше отнесъл и основната сила на ударната вълна, защото мината гръмна буквално в лицето му. Когато бусът спря, двамата до шофьора веднага изскочиха навън, предполагам единият или двамата са му помогнали да излезе. Изкрещях им няколко пъти да отворят страничната дясна врата, за да можем да излезем и тримата, които бяхме зад тях, защото се отваряше само от копче от предното табло. Или не са ме чули, или електрониката не е функционирала, защото реално бусът вече беше тотал щета. Нямаше какво друго да направя - разбих с десния лакът леко напуканото от ударната вълна дясно стъкло, почистих стъклата и прескочих. Някъде там вероятно съм си нарязал дясната ръка. След мен прескочиха и двамата, които седяха на втория ред седалки в ляво от мен и един след друг се хвърлихме в канавката встрани от пътя при останалите.

Наблизо се оказа украински войник, който ни каза, че едва руснаците ли са стреляли конкретно по нас, просто сме имали лош късмет. Помислих си - щеше да е много иронично да нахраним цяло село, което доскоро не е имало никакви доставки, защото е било окупирано и им оставихме генератор, защото сега имат проблем с електрозахранването и няколко километра по пътя наобратно да прехвърчи мина през бойната линия и да ни взриви ...

Все тая, дали случайно или иронично - имахме двама сериозно пострадали и трябваше да се погрижим за тях. Изтичах до ударения бус, грабнах си парамедишката раница и аптечката и изтичах наобратно. Колегите вече бяха натоварили пострадалите и себе си в задната част на другия бус върху кашоните и торбите с храна, санитарни материали и генератори, а войникът ги беше ориентирал къде е най-близката болница.

Влязохме, затворихме вратите и тръгнахме. Там за първи път можах да огледам пострадалия шофьор и да му задам няколко въпроса. Първите неща, които забелязах беше, че беше прежълтял, крещеше от болка и тениската му изглеждаше мокра. Сложих ръкавици, извадих спешната ножица, която реже и огради и понечих да му я срежа, за да разгледам, дали е ранен и как. Той обаче си вдигна тениската и видях две входни рани в лявата половина на коремната област. И от двете стърчаха конци и парченца плат, които шрапнелите са вкарали, преминавайки през якето, пуловера и тениската му.

В другата ситуация бих му измерил дихателна и пулсова честота, сатурация и кръвно налягане и щях да опитам да му хвана венозен път, но в случая бяхме бяхме върху кашони, в задната част на хладилен бус, а шофьорът караше с пълна газ по пътищата, малко по-лоши от лунен пейзаж и основаната ми грижа беше да не падна върху него или да не се потроша и да се наредя до него.

Положителната страна на ситуацията все пак беше, че шофьорът крещеше - не се абсолютно правило, но в общия случай, щом някой креши - не е или все още не е критичен. Щом някой креши - първо, значи ДИША! Второ, значи (все още) има сили и кръвно налягане да крещи.

След 11 минути по часовник и много друсне бяхме в болницата. Свалихме шофьора от линейката и докато двама души му помагаха да ходи, изтипах да взема стол на колела, за да го сложим да седне. Като разбрах за какво иде реч - санитарите и парамедиците се разбързаха.

Там разбрахме, че човекът до шофьора е с прогорено яка и счупена ключица. Там си открих парчето от шрапнел в якето. Та няколко души установихме, че сме се нарязали, докато сме трошили прозорци или сме прескачали през тях. Там установихме, че радиаторът на втория бус е пробит от шрапнел и антифризът се лее на двора на болницата на талази.

Шофьорът остана в болницата за операция. Този до него вече не помня какво направи , той беше местен агент.

Та, напълнихме радиатора с вода, наляхме две туби вода за резерва, трима се качиха в буса отпред, петима легнахме върху багажа отзад. Трябваше да се евакуираме от района.

До Иво и Калоян от НИК - бусът ви вече освен като превоз за земеделска техника, е сложил и за линейка, и за МПС за евакуация. Оставихме го в едва църква да му поправят радиатора.

Мислех това да е последната ми кампания за Украйна, тамън и изразходвахме почти всички събрани пари по предназначение. Тези дни ще пусна един къс отчет. Така или иначе имам премного други ангажименти.

След този случай обаче мисля да ПРОДЪЛЖА кампанията за Украйна. Не мисля да ходя да ме бомбят пак, но смятаме да ПРОДЪЛЖА да помагам на хората в нужда там.

Преди малко получихме информация, че операцията е била продължителна и не е била лека, но шофьорът ни е добре!

Ние също вече сме на над 200 км от мястото. Скоро и ние ще отдъхнем, понеже спим в бусове от няколко.

И ще си всема душ!

Първо обаче ще си почистя хубаво телефона, че сега гледам, че все още имам малко кръв по него. Вероятно моя.

А ето какво каза и днес пред Нова тв.

"Вече сме на сигурно място. Срещаме навсякъде в Украйна гостоприемни хора . С приятели направихме кампания, събрахме средства и тръгнахме. Бяхме осигурили генератори. Целта беше да ги дарим на места, където има проблем с електричеството. Раздадохме и храна. По пътя на обратно се чу силен взрив. Видяхме кратер в асфалта на няколко метра. Чух как шофьорът на буса вика от болка. Успяхме да излезем и да се укрием. По-късно разбрахме, че вероятно е имало атака с дронове", разказа в студиото на "Събуди се" българинът.



Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Холивудски сценарий, яка фантазия има този глупак.И в крайна сметка кой ги гръмна ,украинците по погрешка, смях.
0
 
 
Търси публичност и известност. Може да иска да стане политик.
0
 
 
На война, като на война. Какъв го дириш там? Държавата ни е обявена за вражеска, след като води откровена антируски политика от години насам. А снарядите не питат кой си и какво правиш там. Щом си от другата страна на барикадата, значи със сигурност си враг.
-1
 
 
Търсил майка си в Украйна ... аман от герои и състрадалци.
на 22.01.2023 г.
0
 
 
В началото се говори за минохвъргачки а накрая за атака с дронове.
0
 
 
Лазаре, каква работа имате там? Прави тук такива акции за българите.... Атанас Качаков е за там, не ти..
0
 
 
Лазаре къде си тръгнал ТЪПАКО да помагаш на ФАШИСТКА УКРАЙНА -ЕВРЕИНА взе милиони долари от Америка и ги докара на Руската граница - ЕВРЕИНА Е главния виновник за разрушенията и мъката на народа и той ТРЯБВА ДА БЪДЕ УБИТ ЗА ДА СПРЕ ВСИЧКО ТОВА .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: