ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанка за ремонта около блока й: Треперя от нерви
Автор: Диана Бикова 09:26 / 26.01.2023Коментари (2)18293
Сигнали за ремонт в централна градска част с европейски средства подадоха граждани до Plovdiv24.bg

Пловдивчанка, която живее на бул. "Източен" 131, се оплака от качеството: 

"Драга редакция, много съм възмутена. Даже съм омерзена. Ето защо: На бул. "Източен“ срещу централни гробища, има два жълти блока, тип тракийски. Там изпълняват някакъв проект и в момента има голям ремонт. В това няма нищо лошо, аз живея тук от самото построяване на блоковете и от 40 години нищо не е правено.

Ние сме един голям блок с 5 входа. Откъм булеварда всичко е отлично, но от задната страна, където са входовете, на 3 входа се поставят нови плочки, покрай основите на блока се слагат пак плочки. Другите два входа оставаме без плочки. Нареждат старите плочки, които са начупени, все едно пъзел нареждат. Казват, че не влизали в проекта.

Един цял блок, може ли 3 входа да са в проекта, а два – да не са? Аз си плащам данъците, те също си плащат данъците. Това е абсурдна ситуация.

Градинката пред блока беше детска площадка, там изобщо нищо не се прави, остава си така едно голо петно. Съмнявам се, че сигурно някой го е набелязал да се строи отпред, иначе не виждам причина да не се пипа нищо. Докато от другата страна на детската градина се прави градинка, всичко е прекрасно.

Прави впечатление, че на съседния блок, на два входа също остават старите плочки. Еми, айде моля ти се сега, как да го разбираме това? Това са 1000 плочки, даже няма и толкова като ги изчислявам, да се сложат на двата блока. Толкова до 1000 плочки ли опряха? Нещо става, ама не мога да разбера какво. Какъв е този проект?

Много съм възмутена. Треперя от нерви. Не знам към кого да се обърна, затова звъня на вас. Елате да видите – до средата на блока плочки, другите – счупените наредени на пъзел".

Вторият сигнал е от домоуправител на един от входовете. Той ни пише:

"Уважаема редакция, елате в нашия квартал да видите как се харчат европейски пари и се правят улични ремонти посред зима.

В момента в район "Централен" в карето, затворено между бул. "Източен", бул. "6-ти септември", ул. "Мортагон" и "Райно Попович", се подменя ударно тротоарната настилка и се ремонтират междублоковите пространства.

Из целия квартал има поставени огромни табели, че се изпълнява европейски проект за  "ОБНОВЯВАНЕ НА ГРАДСКАТА СРЕДА В ОБЩИНА ПЛОВДИВ - 2020-2023 г." по Оперативна програма "Региони в растеж". Началната дата на изпълнение, според табелите,  е декември 2020 година, а крайният пусков срок е 30 юни 2023 година. 8 милиона и половина е европейското финансиране, милион и половина идват от държавата, а 400 хиляди лева е самоучастието на община Пловдив. Ремонтът се извършва от пазарджишка фирма.  Доколкото сме запознати от публикации в пресата, става дума за благоустрояване, озеленяване, рехабилитация и изграждане на детски и спортни площадки в междублоковите пространства.

Дотук добре. Въпреки помпозните надписи, разливане на шампанско и първи копки обаче, почти две години по този проект нищо не беше направено. През лятото на 2022 г. за първи път в квартала се появиха някакви работници. Тяхната работа продължи две-три седмици и се изразяваше в това да разорат градинките, да премахнат част от старите плочки и да унищожат голяма част от зеленината в квартала, създадена с труда на хората, живеещи наоколо. Положиха и някакви кабели за ново осветление и тръби за капково напояване. За целта бяха орязани 30-годишни дървета, защото пречели на изпълнението на проекта, по обяснението на техническите ръководители.

Както се казва, разораха и изчезнаха. През есента работник в квартала не се вясна. Ние си газим бодро в калта и краят му не се вижда. И изведнъж, буквално два дни преди Коледа, се стовариха някакви материали, чакъл, бетонни блокчета,  появиха се трима мургави работници, които буквално за един-два дни оформиха някакви алеи и напляскаха някакви тротоарни настилки, само че частично.

След Нова година работата продължи, но за съжаление с безобразно качество. Очевидно много се бърза, защото работата по проекта е доста, а има само шест месеца за изпълнение до крайния срок. Алеите, които се оформиха, са криви, пътеките са вълнообразни и с наклон. Там, където остават луфтове между новите бетонни блокчета, се замазва с цимент. Кой полага цимент посред зима и как съхне това? Освен, че е адски грозно, на места вече циментът е напукан.

Другото безумие на проекта е, че нова тротоарна настилка се полага само от лицевата страна на блоковете, откъм бул. Източен и пред три от входовете, към които има видимост откъм булеварда. Беше обяснено на живеещите, че пред останалите  три от общо шест входа ще оставят старите плочки, които са на възраст над 30 години и отдавна са разбити.

Освен това вътрешнокварталните пътища вече са в безобразно състояние вследствие на тежките машини на фирмата-изпълнител, които карат материали. Газим в кал до уши и при най-малкия дъжд. Въпреки това сме готови да изтърпим всичко това в името на благоустрояването на квартала.

За жалост това, което наблюдаваме ежедневно е, че това ще е поредния некадърно и некачествено изпълнен проект, в който ще се потънат едни 10 милиона на европейския и българския данъкоплатец.".

Предадохме сигналите на кмета на район "Централен" Георги Стаменов. Заедно с техническия ръководител на обекта той е направил незабавна проверка на място.  Ивицата тротоарна настилка около блока е направена от изпълнителя. В проекта, който се изпълнява от община Пловдив, обаче наистина не е заложена нова настилка пред всички входове. 

"Прави са хората да се възмущават, защото няма никаква естетика. Ще намеря начин със средства от района да закупя настилка. Надявам се, когато се приема бюджета, голяма община да възстанови сумата. Според техническия ръководител пространството не е голямо, около 500-600 квадратни метра" - коментира Стаменов.


Още по темата: общо новини по темата: 71
17.12.2023 »
13.12.2023 »
07.09.2023 »
13.06.2023 »
09.05.2023 »
12.04.2023 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Пред блока на Шести септември 222, също разкопаха отвсякъде. Положиха тръбите за поливането и зарязаха. Е да ама то така не става. Седи с месеци, вали тъпчем през него. Плочките на паркинга пред блока след полагането на поливната система си останаха разбити с купчини пръст. Там си паркираме колите, защото няма къде другаде. И започна целият паркинг да се разбива. Същите тези плочки бяха ремонтирани преди няколко години(и тези пари откраднаха). Правим едно рушим друго.След това пускаме едно проектче за ремонт на паркинга и отново крадем и тези пари.Точно срещу казаните имаше преди къща на проектантите на квартала. Нея отдавна е няма, но основите са там и стърчат 15 сантиметра. Всичко около основата разкопаха, но не е премахнаха. Не еднократно съм виждал лятото, като е покрие тревата в тази основа да се спъват деца които играят и възрастни. Как не се намери кмет за 45 години да е премахне тази крако-разбивачка в зелените площи. От към улица Райно Попович сложиха стълб за лампа на един метър от блока. Вътре в блока ли ще свети, къде не е ясно. Да му мисли който е на първия и втория етаж. На площад Шахбазян преди няколко години му правиха тотален ремонт откраднаха се едни пари сега нов тотален ремонт. Замислете се необходими ли са ремонти през няколко години. Докато оправят едно, рушат друго около него. Изсипват се багери, валяци и камиони разбиват път и инфра структура. Проект след проект милиарди изчезват. След това с откраднатите пари изникват нови и нови кооперациики и цели кварталчета дори. Само че скоро тези пари ще трябва да се връщат. Нищо не е даром няма безвъзмезна помощ. Влезнем ли в евро съюза, ще започнем, да ги връщаме под формата на евро данък. Тогава да видим как всеки пенсионер накрая на годината ще намира пари за евро данъка. А отделно за българските данъци. И пра-пра-пра-пра-пра внуците ви и тн.н. няма, да могат, да ги върнат. Нека си щракаме с пръсти и чакаме някои да ни оправи. Е оправят ни от всякъде.
+7
 
 
Оо, тези са най-големите наглеци. Основният ремонт започна преди почти година с разкопаване на всички градинки и улици. Градинките приличат на бойно поле и не са пипнати, улиците ги запълниха с .. пръст. И така цяла година. Всичко е в кал. Очевидно е какво става - всичко иска да краде до последно. Всички са в кюпа, а контролът е нулев.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: