ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Д-р Генчев от БАБХ: На етикета на храната ще пише какви насекоми има в нея
Автор: Диана Бикова 12:20 / 29.01.2023Коментари (17)9253
© Plovdiv24.bg
д-р Иван Генчев, директор на Дирекция „Контрол на фуражите и страничните животински продукти“ в БАБХ
Интервю на Plovdiv24.bg с д-р Иван Генчев, директор на Дирекция "Контрол на фуражите и страничните животински продукти“ в БАБХ

- Здравейте, д-р Генчев. Според Директива на ЕС в различни хранителни продукти вече може да се използа прах от смлени насекоми. Прилага ли се вече в България тази разпоредба?

- Здравейте! Правилата за пускането на пазара в рамките на Европейския съюз на нови храни, в това число и насекомите, са разписани в Регламент 2015-22-83. Правилата за регулация се прилагат от всички 27 държави членки, като задължение на Европейската комисия е да разрешава новите храни и да актуализира списъка в тях. Т.е. насекомите вече са включени в списъка за нови храни.

- Т.е. казвате "Да, прилага се в България тази разпоредба“?

- Да. Естествено, тя се прилага в целия Европейски съюз.

- Официалният вестник на EС съобщи, че ще се използва прах от щурци и бръмбари. Други насекоми ще бъдат ли включени в този списък?

- Вече има включени други насекоми. При покриване на изискванията за разрешаване на пускането на пазара в рамките на Съюза на нови храни – да, могат да бъдат включени и други насекоми.

- В кои храни, д-р Генчев, ще бъде допуснато да има съставки от т. нар. "ядливи насекоми“? За храна за хора или за животни става въпрос?

- Условията, при които така наречените "ядливи насекоми“ могат да се употребяват като съставка в храни, се определя индивидуално за всеки вид насекомо и в кои храни може да бъдат включени. Това може да се види в списъка на Европейския съюз, който се актуализира от Комисията и който е публичен. Насекомите се използват и като фуражна суровина, но те се разглеждат от друго законодателство и тяхното разрешаване се извършва по отделна процедура от тази, която е за храни.

- Има ли интерес от български производители да влагат в храните прах от насекоми? Дадено ли е разрешение от БАБХ? Предвижда ли се да се създаде регистър на такива производители?

- На този етап не разполагаме с информация за интерес от страна на български производители да влагат насекоми в храни.

- Насекомите не са характерна храна за нашите географски ширини, а за азиатските държави. Вие като експерт не смятате ли, че чрез въвеждането на храни с такива съставки трайно ще се подмени националната българска кухня и вкусовете на българите?

- Не считам, че това би довело до подмяна на националната българска кухня и вкусовете на българите поради факта, че влагането на насекоми все още не е масово явление и в цяла Европа, а и поради това, че предпочитанията на българите много ясно могат да бъдат с информиран избор, който ще бъде обявен на етикета, че има вложени насекоми.

- Искате да кажете, че на етикета задължително трябва да бъдат вписана съставката?

- Задължително е съгласно изискванията на законодателството да се обозначава вида на насекомите, които са вложени в храните, в какъв вид са вложени – дали са замразени или изсушени, и задължително се упоменава, че те са алерген. Т. е. потребителите, които са чувствителни към ракообразни, мекотели или други продукти, или акари, трябва да бъдат информирани, за да няма опасност за тяхното здраве.

- Т. е. по този начин хората, гражданите, които не желаят да се правят експерименти с вкусовите и хранителните им навици, могат да бъдат сигурни какво точно консумират?

- Абсолютно е така. Те получават информация от етикета и, ако не желаят да консумират храна, в която има вложени насекоми, могат да не я изберат и могат да вземат конвенционална или традиционна храна, в която няма вложки.

- Защитени ли са и как производителите на традиционни продукти от инвазията на храните с протеинови съставки, тъй като има вероятност тези продукти да получат широко разпространение след време?

- Европейското законодателство третира по еднакъв начин всички производители, но все пак всичко се определя от информирания избор на потребителите и от търсенето на тези храни на пазара. Т. е. ако има търсене от потребителите, ще има и предлагане.

- Към момента няма такова?

- Към момента няма такова търсене, тъй като това не са специфични храни за територията на Европа.

- Д-р Генчев, благодаря за това интервю.

- Моля. И аз благодаря!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Когато ядеш една пилешка пържола, ти ядеш белтъци от пиле. Пилето може да се храни с мухи и червеи, но в стомаха си то РАЗГРАЖДА белтъците на мухите и червеите до основните аминокиселини ! И след това от тези аминокиселини пилето синтезира в клетките си ПИЛЕШКИ белтъци. И вие като ядете пилешката пържола, вие поемате пилешките белтъци, които са нормални белтъци за усвояване в нашите черва, а не насекомови белтъци с които се е хранило пилето ! А когато директно ядете мухи и червеи /стрити, смляни, добавено тайно в храната ви/ - вие поемате НЕТИПИЧНИТЕ за човека белтъци от насекоми ! Това води до алергии, автоимунни реакции, болести на червата, карциноми ! Не разбирате ли че генотипът на човек е заложил той да яде пилешко месо, а да не гълта насекоми ? Човек не е врабче,бе, не е жаба та да яде инсекти ! Баси , как ви манипулират само, все едно да лапаш мухи и личинки е най-обикновеното и най-невинното нещо ! ... Задава се нов мор - този път с храната.
-2
 
 
Това е пак някаква хибридна истерия. Специално пък това с насекомите е най-малкият проблем, при положение че се вкарват нелегално храни, пръскани с ДДТ от Турция например. Ако ядем хубави яйца от свободни кокошки, те какво не са яли насекоми ли? Остава само някой да добави, че от 2-3 стрити бръмбара се става гей и ще се почне пак на нов глас как "не ни дават да си бием жените".
+1
 
 
Не е довършено и тервюто. Аз бих довършил по следният начин : - понеже няма търсене и едва ли ще има такова , европейският парламент ще ги наложи с закон без значение колко вредни са те а традиционните храни ще забрани . Производството на тези " храни " ще бъде щедро финансирано от нашите данъци ! За справка вижте " ваксините за ковид!
+1
 
 
Да ви е сладко, на любителите на евро-атлантически ценности. Аз ще карам на пържоли от прасето ни.
0
 
 
Е, щом е ЕС - не се съмнявам, че ще е някоя дивотия. Нали съвсем скоро педофилията ще е просто сексуална ориентация. Няма да правим сега проблем за едни бръмбари, хлебарки, скакалци и каквото там се сетите..
0
 
 
ВИЕ НЯМАТЕ МОЗЪК щом сте решили да изпълнявате директивите на НАСРАНИЯ ЕС - ТОВА ЗА ЧЕРВЕЙ И СКАКАЛЦИ НЕ ВЛИЗА В НАШИЯТ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ . НЕ ВЯРВАМ В БЪЛГАРИЯ ДА ИМА МАЛОУМНИЦИ ДА ЯДАТ ЧЕРВЕИ И СКАКАЛЦИ - ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ Е СВИНСКОТО .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: