ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Земеделец от Пловдивско: Имам планина от слънчоглед в склада, но не мога да продавам заради вноса от Украйна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:22 / 30.01.2023Коментари (8)35096
©
Стотици хиляди тонове слънчоглед са влезли в страната ни от Украйна. И то на по-ниски цени. Това твърдят българските производители на суровината. Те се оплакват, че складовете им са препълнени и не могат да си пласират продукцията.

Планина от слънчоглед залежава от месеци в склада на Ангел Вукодинов в Съединение. 700-те тона са 90 процента от добива, който земеделския производител прибрал от полето.

"Безконтролния внос по т. нар. коридори за износ на украинско зърно доведе до там, че нашите складове са пълни с продукция и ние не можем да продаваме въобще или трябва да продаваме много под себестойност", заяви Ангел Вукодинов пред БНТ.

Притесненията на родните производителите нарастват, защото времето им за изчакване на по-добри пазарни условия изтича.

"Ако не го реализираме този слънчоглед как ще си изведем успешно стопанската година до прибиране на реколтата, защото тепърва предстоят много разходи. Аз съм от 32 г. в този бранш толкова неясноти, толкова страх не съм изпитвал", каза Вукодинов.

По данни на националната асоциация на зърнопроизводителите след отварянето на коридорите за солидарност от Украйна в България е влязъл толкова слънчоглед, колкото е годишното ни производство около милион и 300 000 тона.

"Големите преработватели си ги вкараха с шлепове, с кораби, на камиони. Има материали отпреди няколко месеца, където опашки с украински камиони са наредени пред нашите маслобойни и пред нашите бази за съхранение това е основния проблем. В момента сме задръстени и няма пазар", заяви Костадин Костадинов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Липсата на интерес към суровината потвърдиха и от стоковата борса, където от миналата година няма нито търсене, нито предлагане на слънчоглед.

"Изведнъж и продавачи и купувачи изпаднаха в един латентен период застой. Спряха да котират на борсата вероятно очаквайки по-добра цена във връзка с проблемите, които настъпват заради ситуацията в Украйна", каза Алесксандър Давчев, икономически анализатор.

От преработвателния бранш не отрекоха, че основните количества слънчоглед в складовете и базите у нас са внос от Украйна. А от асоциацията на зърнопроизводителите искат спешни мерки страната ни да не се превръща в буферен склад.

"Нека коридорите си стигнат до направленията, страните от Африка, които гладуват", призова Костадин Костадинов.

Освен в България затруднения на пазара на зърно изпитват и в Румъния, Полша, Чехия, Унгария. Затова производители от тези държави излизат с обща декларация до Съвета на министрите на Европейския съюз и настояват за спешни мерки за овладяване пренасищането на пазара, което сваля и цените. Контрактите на европейските стокови борси потвърждават тенденцията за спад, защото всеки следващ месец цената на слънчогледа е по ниска с по 5 евро на тон.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ония клепар как може да го качи на тир, кораб..., да плати мито и данък...., и да го даде ПО МАЛКО ОТ ТЕБ.....???? ЗНАЧИ МОЖЕ...... А ТИ ГО ДРЪЖ..., ТО ЦЕНАТА НЯМА ДА ПАДНЕ.... ДОГОДИНА ЩЕ МУ ВЗЕМЕШ ТАЗГОДИШНАТА ЦЕНА.... ХАХАХА.... ПАК ЩЕ СИ Е ДАДЕШ ПО СКЪПО БАХ ГРУЙО.... ХАХАХА.....
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 30.01.2023 г.
0
 
 
700 тона са дребна хапка за една маслобойна, бай Ангеле. Обаче още преди жътва, като чухте, че олиото ще отиде 6-8 лева и скрихте слънчогледа "за по-добри времена". Украинците обаче реагираха светкавично и докараха много слънчоглед. Та, стискай го още, както го стискаше през септември - нали такава ти е била тактиката. Всеки сам си носи кръста.
+4
 
 
Защо при такива количества внос на украински слънчоглед на ниска цена,олиото и другите производни не им спада цената. За нашите производители щом не сте предвидили,че може цената да падне значи сте изтървали момента да го реализирате. Тук само схеми,купуваш евтина суровина,а крайния продукт го калкулираш на борсова.
0
 
 
Че кой гледа слънчоглед в България за вътрешния пазар? Всичко отива за износ, но и там конкуренцията е голяма!
+4
 
 
Абсолютно вярно е твърдението че земеделците очакваха цените да се вдигнат и задържат на много високи нива и очакваха огромни печалби но риск печели риск губи а лакомо Д--Е кръв С--Е!
+6
 
 
Този земеделец да потърси причината в себе си. Задържаха продукцията спекулативно, чакайки да се разрастне войната в Украйна и да се увеличат цените, за да се облажат с огромна печалба, ама като му се объркаха сметките, нека сега да реве, че му залежава стоката... Лаком г@з, семе с@р@...
+3
 
 
Не че не можеш да продаваш, не искаш да продаваш, иначе щеше да свалиш цената!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: