ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Командирът на "Граф Игнатиево": Шега е, че ако се откажем от руската техника и извадим МиГ-29, армията ни ще се модернизира
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:11 / 14.02.2023Коментари (13)7930
©
Охраната на въздушното ни пространство е сигурна, каза в интервю за БТА командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев. Имаме зенитно-ракетни комплекси, изтребителна авиация и самолетите, които летят, са изправни, коментира той. По думите му пилотите, които дежурят, са подготвени. Това, че са изключително натоварени, по никакъв начин не намалява степента им на подготовка, допълни командирът и отбеляза, че инженерно-техническият състав полага неимоверни усилия, за да могат самолетите да летят и да бъдат изправни. "Работи се денонощно“, каза още бригаден генерал Николай Русев.

Трябва да се замислим дали е допустимо да спрем Българската изтребителна авиация, заяви командирът. Веднъж спряна, една работеща машина, след това нейното възстановяване е много трудно. F-16 ще дойдат, но тези изтребители не са панацея. Когато веднъж загубим способности, възстановяването понякога е невъзможно, обясни той.

Има документи, в които е записано, че България има нужда от 38 изтребителя, каза бригаден генерал Русев. 16 изтребителя са едно добро начало, но крайно недостатъчно като брой самолети. Поне още една ескадрила ще е необходима на по-късен етап, добави той. БТА припомня, че страната ни трябва да придобие 16 изтребителя F-16 BLOCK 70.

МиГ-29 и охраната на въздушното ни пространство

Изтребителите МиГ-29 могат да летят още доста време в зависимост от това дали ги поддържаме, каза командирът. "Ако имаме възможност да ги поддържаме – изтребителите ще летят. Ако се окаже, че не може да доставим необходимите резервни части, което напоследък е факт, ще спрат скоро. Много е важно дали ще съумеем да доставим резервни части. Самолетите имат ресурс, но събитията през последната година показаха, че поддръжката ще става все по-трудна“, обясни той. Командирът добави, че МиГ-29 могат да продължат да бъдат използвани до 2029 – 2030 г., ако има резервни части за тях.

По думите му осигуряването на междинен изтребител, който страната ни да използва, ако МиГ-29 бъдат спрени и докато пристигнат самолетите F-16, също е нелека задача за реализиране в рамките на една година. Трябва да се види кое ще бъде по-изгодно за държавата и кое ще бъде реализируемо, добави бригаден генерал Николай Русев.

Според него не е нормално страната ни, която е първата в Европа, използвала самолета като бойно средство, с една от най-старите авиации на континента, да остави друг да охранява въздушното ни пространство. 

Държави като Белгия, Нидерландия, Португалия, които са в Западна Европа и там заплаха почти няма, поддържат сериозни изтребителни авиации. Една държава като България - с лека ръка - някой да излиза и да казва, че друг може да носи бойното ни дежурство, докато дойдат самолетите, които сме си платили – не го разбирам и не се и опитвам, защото за мен е несериозно, коментира командирът.

Има хора, които са решили, че ако МиГ-29 бъдат извадени от експлоатация и се откажем от руската техника - рязко ще се повиши скоростта на модернизацията на Българската армия, но това го приемам на шега, защото това се казва от хора, които нямат представа за какво говорят. Домораслите експерти, които имат едни опорки, повтарят ги и това са хора, които не са управлявали формирования. Някои от тях са минали набързо висок старт през армията, но трябва да си кажат думичките, излизат, казват ги, не носят никаква отговорност, каквото и да се случи не ги интересува, каза бригаден генерал Николай Русев.

Няма как да бъде спряна летателната дейност и пилотите да бъдат убедени да останат на служба с едно неясно бъдеще, което е пред тях, заяви командирът. Ние и сега не можем да им дадем ясна перспектива какво ще се случи. С МиГ-29 и междинния изтребител нещата са много неясни. Няма гаранции, че пилотите, които сега летят, ще могат да се качат на F-16. Спирайки МиГ-29 от полети не знам какво бъдеще биха имали пилотите, които в момента летят на тези изтребители, обясни той.

Заместваща платформа на МиГ-29

Важно е самолетите, които ще дойдат, ако дойдат въобще такива, да са самолети с ресурс, които ние да може да експлоатираме вместо МиГ-29 и да носим бойното дежурство, каза бригаден генерал Русев по повод възможността страната ни да се сдобие с междинен изтребител, докато получи самолетите F-16. Самолети, които да бъдат усвоени бързо от летателния и инженерно-техническия състав, добави той.

Според него факторът време е от изключителна важност. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Ако самолетите могат да дойдат след две години, те не са ни необходими. Трябват ни самолети, които в рамките на една година да дойдат и пилотите да бъдат обучени. Сроковете са много съкратени, обясни командирът. 

По думите му обучението на пилотите ще отнеме шест месеца. Една година е срокът, в който трябва да се случи всичко, за да може, ако МиГ-29 лети до края на тази година и спрем да го поддържаме, да поемем дежурството с новия самолет, както и регулярните полети и поддържането на способностите, които са придобити към момента в изтребителна авиация, коментира бригаден генерал Русев.

Заместваща платформа ще ни бъде необходима поне, докато получим всичките самолети F-16 и пилотите за тях да бъдат обучени, каза той. Ако разполагаме с осем F-16 със само 14 пилоти, ситуацията ще бъде същата, каквато е и в момента – малко пилоти с малко самолети. Пилотите ще дежурят много, ще трупат много некомпенсирано служебно време, добави командирът.

Съвместен "Air Policing“

Съвместното носене на бойното дежурство по охрана на въздушното ни пространство се изпълнява от 2016 г., каза бригаден генерал Николай Русев. Оттогава са идвали различни нации да дежурим заедно, но за всичките тези години се събират около осем месеца съвместно носене на бойно дежурство. За шест години осем месеца сме го носили съвместно, но през останалото време сме го носили сами, обясни командирът. Той добави, че когато съюзниците на страната ни са тук, не охраняват въздушното пространство на България вместо българските Военновъздушни сили, а заедно с тях. По думите на командира съюзниците ни остават с добри впечатления, защото виждат, че насреща им имат професионалисти.

През ноември месец м.г. Военновъздушните сили на Испания предислоцираха шест самолета Eurofighter F-2000 Typhoon в авиационна база Безмер в рамките на мисията на НАТО по усилена охрана на въздушното пространство по Източния фланг на Алианса в периода от 14 ноември до 2 декември 2022 г. Това беше и последната подобна мисия в страната ни. 

В Европа, от страните членки на НАТО, балтийските републики не пазят сами въздушното си пространство, защото Литва, Латвия и Естония никога не са имали изтребителна авиация, обясни командирът. В тези страни някога е имало съветски бази и след разпадането на Съветския съюз всички самолети са изтеглени обратно в Русия и там остават без изтребителна авиация. Затова сега на ротационен принцип съюзниците охраняват въздушното пространство на тези страни, коментира той и добави, че Република Северна Македония също не охранява сама въздушното си пространство. Всички други страни отделят от бюджета си и поддържат изтребителна авиация, каза още командирът.

Изтребителите F-16 BLOCK 70

Още през 2019 г. беше направен изборът точно за този самолет с идеята 2023 г. да бъде в България, посочи бригаден генерал Николай Русев.

"Имаше обективни обстоятелства, които наложиха това закъснение, пандемията по цял свят, на никого не беше лесно и това закъснение едва ли ще бъде наваксано. През 2025 г. трябва да пристигнат първите изтребители F-16“, каза той. По думите му дотогава ние трябва да носим дежурството по охрана на въздушното ни пространство, а и не само дотогава. "Намират се доморасли експерти, които казват, че с идването си тези самолети веднага могат да стъпят в бойно дежурство – това са небивалици. Пилотите трябва да са подготвени и уверени, че могат да го пилотират и тогава да се пристъпи към сериозната задача – носене на бойно дежурство“, обясни командирът.

За да се стигне до т.нар. "Air Policing“ пилотът трябва да има много сериозна подготовка, каза той. Когато пилотът излети не знае дали ще ескортира цивилен самолет, изгубил радио връзка или ще отиде да води маневрен въздушен бой някъде по границата с някого, който има други планове, които не съответстват на нашето разбиране за мир и свобода, коментира бригаден генерал Русев.

По първия договор за придобиване на осем самолета F-16 се подготвят 14 пилоти, като само двама от тях летят на F-16, но те не са завършили подготовката си, обясни той и уточни, че нямаме подготвен пилот, който да дойде и да започне да лети на F-16 в България. По думите му тези двама пилоти ще завършат подготовката си към края на 2024 г. 

Останалите 12 пилоти не са започнали още да летят на F-16, защото програмата е доста продължителна – независимо от опита, който имат в България. По втория договор са 18 пилоти, като те не се изпращат наведнъж, а по двойки. Изпращат по график, изготвен от американската страна. Графикът е направен така, че до 2024 г. десетима от пилотите да бъдат подготвени, а другите четирима ще завършат подготовката си, когато пристигнат самолетите, обясни командирът.

Той отбеляза, че в България няма заложени обучения на инструктори на F-16. Всички пилоти, които се качат на самолет, трябва минат подготовка в САЩ. България вероятно може да поиска да подготви инструктор, но този въпрос не е обсъждан с нашите съюзници, каза още бригаден генерал Русев.

Мотивацията да бъдеш част от Военновъздушните сили

Единственото нещо, което мотивира работещите във Военновъздушните сили (ВВС) е, че това са истински патриоти, които са приели каузата България за своя лична, отговори командирът на въпрос какво мотивира хората, част от ВВС, въпреки липсата на модерна техника и условия. 

"Демокрацията е за цивилните. Демокрацията в армията е описана в устава. Ние имаме доста задължения и правата ни са ограничени, като военнослужещи. Въпреки всичко това, има хора, мъже и жени, които искат да служат и да се развиват в базата, жертват личното си време, времето със семействата им, за да са тук“, обясни той. По думите му много от тях имат по две висши образования, с които могат да се развиват в чужбина. В базата има пилоти, които са лицензирани, включително и аз, можем да отидем да летим в граждански компании за доста по-сериозни заплати, но ние сме тук, защото България и Родина не са просто кухи термини, допълни той.

В базата има пилот, който е натрупал над 1100 дни компенсации от давани бойни дежурства, а тези дни не се плащат, каза командирът. В един момент, ако реши да напусне армията, за да му бъде платено, трябва да съди армията, добави той. Всички пилоти, които носят бойно дежурство, имат стотици дни компенсации. Момчетата и момичетата не обръщат внимание на това, те знаят, че го има, но не искат нищо, просто служат и не се оплакват, коментира бригаден генерал Русев. По думите му същото е и с годишните отпуски, защото има доста под необходимата бройка летци. Няма достатъчно ресурс на самолетите, за да бъдат подготвени нови пилоти, каза още той.

Ако младите хора търсят силната емоция, адреналина, ако са готови да се отдадат на нещо, което шепа хора по цял свят успяват да го изживеят, да овладеят тази професия, да правят неща, които са непосилни за много от хората, да правят свръхестествени неща, да заповядат, каза командирът в отговор на въпрос как би мотивирал младите хора да изберат ВВС. Най-важното нещо, което ни мотивира, е, че служим на Родината и обществото си, допълни той.

"Ако търсят спокойствие, високи заплати, свободно време, липса на отговорност, ако търсят хубав и лек живот, не им препоръчвам въобще да избират нито военната професия камо ли професията на бойния пилот“, заяви бригаден генерал Русев.


Още по темата: общо новини по темата: 7
09.02.2023 »
09.02.2023 »
09.02.2023 »
08.02.2023 »
26.09.2022 »
21.09.2022 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Щом го казва човека значи е така. Сигурно повече разбира от сополковци като вас долу коментиращите.
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 14.02.2023 г.
+1
 
 
Шега е, че ако си сменя старата раздрънкана и почти никога не палеща жигулка с чисто нов кадилак ще се модернизирам. Ти тъп ли си бе? Или получаваш облаги под масата?
+2
 
 
Нищо ново под слънцето при положение, че военнослужещите ни страдат от тежка носталгия по съветския съюз.
+4
 
 
Шега е че имаме изобщо армия, шепа путинофили на държавна издръжка нищо не правят за да имаме читава авиация, добре че ни пазят и от север и от юг иначе щеше да правим паради в чест на другаря Путин вече...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: