ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Билла", "Лидл", "Кауфланд" и "Т Маркет" с позиция относно поскъпването на храните
Автор: Георги Кирилов 10:59 / 16.02.2023Коментари (14)53865
© Plovdiv24.bg
Сдружението за модерна търговия включва представителите на големите търговски вериги в България – "Била", "Лидл", "Кауфланд", "Фантастико", "ПроМаркет", "Т Маркет" и "Метро". Те излязоха с позиция относно твърденията, че вината за поскъпването на стоки от първа необходимост, е тяхна.

Ето цялата им позиция:

Сдружението за модерна търговия изразява сериозното си притеснение от зачестилите случаи на популистка реторика от страна на различни публични фигури, с която се хвърля петно върху търговците на дребно с храни в България.

Настройването на широката общественост спрямо цял един сектор от българската икономика не кореспондира с отговорно поведение, насочено към сдържане на инфлационния натиск. Още повече в момент на предстоящи съдбоносни решения за страната ни като членството на България в еврозоната, при които е особено важно партньорството между бизнеса и институциите и търсене на работещи решения, а не внасяне на допълнителни разделения, базирани на популистки тези.


Търговците на дребно са сред големите и отговорни работодатели и данъкоплатци в страната. Внушението, направено в различни медийни изяви, че сектор "търговия“ не създава добавена стойност в икономиката, издава дълбоко неразбиране на базови икономически процеси.

Да не забравяме отговорното поведение на сектора по време на Covid-кризата, както и след 24 февруари 2022 г., когато не допусна никакъв риск с продоволствието на българското население – именно защото към проблемите се подходи в експертен, конкретен и конструктивен диалог.

Търговията на дребно в магазини, търгуващи предимно с хранителни стоки, реализира 3,5% от всички приходи на нефинансовите предприятия в страната през 2021 г. Добавената стойност в сектора достига 1,6 млрд. лв., което представлява 2,2% от добавената стойност на предприятията и 1,3% от добавена стойност в икономиката. В сектора са концентрирани чуждестранни инвестиции на стойност 789 млн. евро или 2,8% от всички чужди капитали в страната до 2021 г. Търговията на дребно с хранителни стоки дава работа на над 80 000 души в цялата страна, на които осигурява конкурентни възнаграждения.

Нека не се подценява комплекса от фактори за ценообразуването – от глобален недостиг на суровини през по-дълги транспортни пътища за българския пазар, в сравнение с Централна и Западна Европа, до последици в световен мащаб от военния конфликт. Подобни въздействия се отразяват негативно на всички, свързани с нашия сектор браншове – производители, транспортни фирми, поддържащи услуги. Напомняме, че редица икономисти предупредиха, че всяко прилагане на непазарни подходи (таван на цени и други) би влошило конкуренцията, а това би довело до допълнително повишение на цените. Самите търговци имат съвпадащ интерес с този на гражданите и на правителството да не се допуска ръст на цените.

Апелираме да не се неглижират дългогодишни пропуски в управлението на целия агросектор (вкл. разпределение на субсидии), довели до недостатъчно местно производство, и така лековато да се посочва един удобен виновник – търговските вериги.

Ако има конкретни съмнения по отношение дейността на отделни бизнес оператори в страната, нека това бъде установено от съответните държавни контролни органи и да бъде оповестено. Но обезличаването и дамгосването на търговията на дребно с храни не е партньорско отношение.


Още по темата: общо новини по темата: 379
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
20.03.2024 »
18.03.2024 »
предишна страница [ 1/64 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
докато пазарувате от там така ще е :) подкрепете малките търговци и обърнете гръб на веригите!
0
 
 
То и преди години имаше един плужек,който ни казваше :" ...Вервайте ми."
0
 
 
Защо 1 кг сланина в ЛЕКСИ е 14 лв а в КАУФЛАНД 6,99 а св филе в Т МАРКЕТ 8 лв . Зехтина в КАУФЛАНД 24 лв а на промоция 12 лв - ТЪРГОВЕЦ НИКОГА НЕ ПРОДАВА НА ЗАГУБА .
0
 
 
Завишените цени са от Лидъл България ЕООД или другите ЕООД. Те имат ексклузивни права и те диктуват цените в асоциациите
0
 
 
Въпрос: КОЙ Е ВИНОВЕН ЛИДЪЛ България ЕООД И КАУФЛАНД България ЕООД ИЛИ ЛИДЪЛ ГЕРМАНИЯ ИЛИ КАУФЛАНД ГЕРМАНИЯ????? КОЙ КОЙ СЕ ОПЛАКА???? ТИЯ БЪЛГАРИ СА ВИНОВНИ, НЕ НЕМЦИТЕ.
+1
 
 
Лъжливи престъпници са всички. Само един прост пример ще дам за цени в билла. Кашкавал белиса вакумиран 400 гр. в билла е 14 лв., кг е 35 лв. Във малки магазини е 9 лв, 400 гр . Билла го продава с 10 лв по скъпо килограма. Това, ако не е престъпна дейност... Но никой не ги закача
+1
 
 
Кое точно наричате вие "Настройване на широката общественост"? Хората правят снимки на едни и същи продукти във вашите вериги - тук и в Европа и ги сравняват. Тук е 2-3 пъти по-скъпо в някои случаи. А що се отнася до проблемите в българското селско стопанство - това е съвсем друга бира.
+1
 
 
Аз само искам да допълня и да припомня на хората който са го писали и мислят българския народ за лесно манипулиран за да говориш такива смешки и вицове. Справили сте се с продоволствената криза браво само да ви припомня войната и битката за олио или вие бързо забравихте знаете само как да мрънкате дано никой не пазарува от вас това ви пожелавам.
на 16.02.2023 г.
+1
 
 
Това "Сдружение за модерна търговия" колко е съобразено законово с „Правен режим на защита на конкуренцията в ЕС. Антикартелното право“?...
+1
 
 
Не знам каква им е позицията, но откакто не пазарувам от веригите спестявам повече...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: