ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Общината против сливането на болниците "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:40 / 28.04.2010Коментари (4)2575
© Plovdiv24.bg
Общината се противопоставя на заявеното намерение на Министерството на здравеопазването двете общински болници - "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон", да минат под една шапка, предаде репортер на Plovdiv24.bg

"Направените анализи показаха, че няма нито икономическа, нито медицинска логика за подобно сливане", коментира заместник-кметът Александър Константинов.

С участието на специалисти, сред които и хабилитирани медици, ръководена от Константинов комисия е изготвила поръчан от кмета Славчо Атанасов доклад за състоянието на общинските болници и диспансери, както и конкретни предложения за промени, съобразени с предприетата в страната здравна реформа.

Трите диспансера - онкото, психото и кожно-венерическият, да бъдат преструктурирани в специализирани болници, предлага комисията. Общината не приема идеята кожният да бъде обособен като отделение в МБАЛ "Пловдив", където и без това не го искали, или в някоя друга болница. Диспансерната дейност е не по-малко важна от лечебната, защото по примера, който даде Константинов, един онкоболен се наблюдава в продължение на години. Годишно държавата превежда чрез общината на трите диспансера 14,5 млн. лв. именно за тази дейност.

Заради специфичното положение, в което в момента се намира белодробната болница, "Кудоглу" не е включена в предложенията за здравната реформа. "Изпратили сме всички купища анализи и документация, изискани от здравния министър като условие за преминаване на закъсалата финансово болница под крилото на държавата. На 19 април изпратихме писмо, с което припомняме, че въпросът не търпи отлагане", обясни Константинов.

Комисията има няколко препоръки на градско ниво. Сред тях е разработването на наредба, регламентираща медицинските задължения на общинските лечебни заведения, на които досега се гледало само като на търговски дружества. Ако препоръките бъдат приети от Общинския съвет, ще се искат и годишни отчети за здравето на пловдивчани и състоянието на здравеопазването в общината.

Предлага се и създаването на инвестиционен фонд с 50% от нетната печалба на лечебните заведения и приходи от евентуалната им приватизация, с който да се финансират проекти в системата на общинското здравеопазване. Особено мнение по тази точка е изказала д-р Лилия Учкунова. Според нея отчислението от печалбата на болниците, която им е нужна за реинвестиране и ремонти, ще ги демотивира, а приходи за фонда могат да се търсят и от други източници - общински отчисления, дарения и икономии.    



(C) ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Направо съм изумен от неграмотните действия на зам.кмета Константинов!!! Болницата "Кудоглу" е дарение в полза на града! По закон смяната на собствеността, в случая в полза на държавата може да стане само със съгласието на дарителите! Губят си времето с тъпотии! Господин Константинов! Докога с тази измишльотина?
0
 
 
Има ли идея МЗ коя от двете болници ще остане.Св.Мина има филиал-АГОна 3 км. от централната сграда.Св.Пантелеймон е на подобно разстояние.Сливането на двете болници изисква сграден потенциал или преразпределяне на контингента обслужвано население-част от него да премине към бившата Окръжна болница , а друга към ВМИ.Решение ,взето под натиска на финансови съображения и обмислено колкото закриване на малките болници.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: