ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Предприемач от Пловдив разкри колко взима най-евтиният плочкаджия за квадратен метър
Автор: Диана Бикова 17:25 / 13.03.2023Коментари (7)105913
© Plovdiv24.bg
Най-голямото предизвикателство пред новото строителство в момента са сроковете. Общините нямат достатъчно капацитет, за да обработват бързо документацията и повечето строителни обекти вървят с изоставане между 6 и 9 месеца само заради административната тежест. Това съобщи Мирослав Язов по време на бизнес форума "Предизвикателствата пред пазара на имоти", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Новите разрешения са двойно повече от миналата година, защото строителните предприемачи са повече от хората на улицата. Процедурата се забавя и заради комуналните доставчици - присъединяването към електро- и водопроводната мрежи  е около една година. "Имахме случай, при който, въпреки че имаме трафопост, че сме съществуващ потребител, на EVN им отне 3 месеца, за да ни пуснат тока" - даде за пример предприемачът.

Качеството е функция на скоростта и сроковете и, ако искате качествено изпълнен обект, се чака. Язов каза, че има много обекти в града, които вървят бавно и постепенно, за да се гарантира качеството.

Купувачите в момента са родени след 1989 година, много от тях са живели в чужбина и са изключително придирчиви какво искат да придобият и строителите са започнали да предлагат всякакви екстри. Затова, според предприемача, напълно нормално е цената на новото строителство да върви само нагоре. 

Тенденцията е да се успокоят цените на строителните материали и да се възстанови процеса на доставка, за да се спазват сроковете без проблеми. Цената на труда обаче се е вдигнала неимоверно.

"Няма по-скъпо нещо от това да си строителен работник. Трудът на най-евтиния плочкаджия е 80 лева за квадратен метър, и то ако имате голям късмет да си намерите такъв. Повечето от добрите майстори предпочитат по-малки обекти, където могат да вземат по-голяма цена на квадратен метър. Така че цената на труда ще удари много сериозно новото строителство" - коментира той.

От по-миналата седмица турските работници в България са отзовани и отиват да работят в тяхната си държава след земетресенията. "Масово турски работници се прибират да работят по техните обекти, вследствие на което у нас ще има основен недостиг на работна ръка. Миналата година, покрай войната в Украйна, започнахме да купуваме материали от Турция и доста хора прокараха пътеки за доставки от Турция. Това също ще спре и ще окаже много сериозно влияние и върху материалите и върху цените на труда" - прогнозира Мирослав Язов на бизнес форуми на Imoti.net, който се провежда днес в Пловдив.

Подробности гледайте в прикаченото видео!



Още по темата: общо новини по темата: 357
15.04.2024 »
28.03.2024 »
25.03.2024 »
25.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Т. е. 240 лв на кв. метър за купувача! Отделно плочките! Според формулата на предприемачите! Добра горница! Не виждам за какво толкова плачат!
0
 
 
Алчността няма измерение! Нито от страна на изпълнителя! Нито от страна на предприемача! Поръчващия обикновено иска да изнудва!
0
 
 
Под 40 лв на квадрат е труда този взема двойно на клиентите за да се нагуши
0
 
 
"Купувачите в момента са родени след 1989 година, много от тях са живели в чужбина и са изключително придирчиви какво искат да придобият" - и един мармот завива шоколад... Били придирчиви. Да, придирчиви са, щото пича да не пипа нищо, а кифлата да не се налага да чисти, да мие стъкла, да пере пердета и т.н. В чужбина са живели в лукс и охолство и зат'ва кат' се приберат в беГЕТО си искат същия лукс, махагон, умен дом и т.н. Стига глупости. Очаквам да започнат да строят на 2.20 височина, та да съберат още 1-2 етажа :)
0
 
 
Хахаха! Нито ще отзоват строителите в Турция, нито ще спре вноса на турски материали. Стуга глупости.
0
 
 
Няма значение колко глупав си мислиш, че си. Запомни - когато се почувстваш зле след решение, което си взел, припомни си, че има хора, които си купуват имот, доверявайки се на този нереализиран паразитен организъм, който ще е просто част от сянката на баща си до живот. По-конкретно, тази част от сянката, която се образува от левия тестис.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: