ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт: Не е нормално един панелен апартамент да струва, колкото ново строителство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:58 / 24.04.2023Коментари (2)13875
© Plovdiv24.bg
Все повече инвеститори обмислят нови решения в жилищното строителство, включително инсталирането на соларни панели и внедряването на решения, които биха ограничили разходите на клиентите. Защото, ако зад една лъскава нова фасада няма модерни решения и оптимизация, строителят губи своята конкурентоспособност. Лъскавата фасада вече не е водещ фактор на пазара. Купувачите започнаха да се интересуват и да разбират. Поради тази причина енергийната ефективност и качеството на строителството ръководят хората при покупка, изтъква Петър Сотиров, търговски директор в строителна компания, в първото за тази година издание на мултиплатформения проект Talk 23 на Bloomberg TV Bulgaria

По думите на Сотиров младите хора все по-често гледат архитектурния проект, обяснителната записка, вложените материали, както и дограмата.

"Когато те дойдат при нас и видят изложената дограма, клиентите вече са наясно с нея. Няма нужда да обяснявам дали е 5- или 7-камерна, дали е с троен стъклопакет. Хората вече са информирани“, споделя Сотиров, добавяйки: "Те стават все по-взискателни“, добавя той.

Според госта търсенето при новото строителство се увеличава. В същото време на вторичния пазар и при старото строителство има отлив на купувачи, стана ясно от разговора - особено при ЕПК и панелните жилища, главно поради липсата на енергийна ефективност.

"Защото, когато купиш панел и трябва тепърва да влагаш средства в изолация, много по-лесно е да закупиш по-качествено ново строителство макар и на по-висока цена“, изтъква Сотиров.

Той добавя, че макар тенденцията да е такава, че на вторичния пазар цените да надхвърлят тези при новото строителство, нещата не отговарят на този етап на реалността.

"Не може един панел да струва колкото ново строителство“, посочва гостът.

Сотиров засегна и темата за районирането и регулациите на пазара. По думите му сериозното разминаване в цените между районите се дължи на липсата на ясни регулации, докато налице са все по-некоректни практики, фалшиви реклами, като много имоти са със завишени цени.

"Поради тази причина, ако съвсем скоро се прибегне до някакъв вид регулация на пазара, много по-лесно ще се продават имоти. Целта за момента е да се направи нещо хубаво, нещо, което ще остане през годините, да се изградят няколко неща, достъпни и удобни за нашите клиенти“.

Според него без пряка намеса на държавата на пазара трудно може да се постигне регулиране именно поради некоректните практики.

"Тези некоректни практики са на такова ниво, че трудно бихме могли да се преборим с тях без намесата на държавата“, категоричен е гостът.

Една стабилност на пазара на недвижими имоти е важна за икономиката, тъй като този сектор е в нейната основа, добавя Сотиров.

По отношение на ефектите от пандемията от коронавирус и войната в Украйна той заяви, че неговата компания се е сблъскала с много трудности, с които обаче успява да се справи.

Сотиров очаква стабилността на пазара да се запази при новото строителство през следващата година. Междувременно не прогнозира допълнително повишение на цените спрямо настоящите нива.

"При панелите и старото строителство очаквам лек спад на цените в районите с лоша инфраструктура“, добавя гостът.

Сотиров е категоричен, че няма балон на пазара на недвижими имоти именно заради инфлацията.

"По-скоро обезценяването на парите и инфлацията водят до покачване на цените на жилищния пазар“, допълва той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Съвсем нормално е! По времето на строежа на панелките имаше БДС и той се спазваше,а сега всичко е кешовица, дори и качеството на строителството.Плащаш само за реалната квадратура,а не още 20 квадрата стълбища и площадки и кухнята не е част от гостната,така че всичката мека мебел да ти е вмирисана на манджурляк!
0
 
 
Напълно нормално е. Панелките са по здрави, тавана е по висок и квадратите са реални.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: