ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
130 години отпразнува ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Кадиево
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:03 / 24.05.2010Коментари (2)7633
©
С много трепет и вълнение бе отбелязан днешният 24-ти май в Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий" в пловдивското село Кадиево. Учениците, учителите и родителите почетоха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и отразнуваха 130-тата годишнина от основаването на учебното заведение.

Днес е 24-ти май - най-българският празник, денят на Светите братя Кирил и Методий, денят на славянската писменост и българската култура. За нас този ден е още по-тържествен, още по-весел, още по-голям, защото на него всяка година отбелязваме патронния празник на училището, заяви в приветсвието си директорът на училището Румяна Петрова и допълни: Вече 130 години училището в село Кадиево пръска искрите на образованието, 130 години посреща и изпраща своите възпитаници, 130 години сигурни стъпки по стръмния друм на знанието. Много дни и много учебни срокове са изминали, за да стигнем до днешния ден, когато в началото на 21-вия век отбелязваме 130-т годишнината на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" в село Кадиево.

Директорът Румяна Петрова припомни исторически факти, свързани с учебното заведение. Обръщайки поглед назад, намираме първата история, изпълнена със събития и преплетена с много човешки съдби. Една история, започнала през есента на 1880 година. От гледна точка на културното развитие 130 години са един незначителен период, но за нас те представляват поколения млади хора, жадни за знания. От начало - начално училище с един учител, със слети класове. Но със много ентусиазъм, с много желание и любов за образование. Нашето училище изгражда своя облик през годините чрез своите умни, интилигенти, понякога своенравни, но можещи и знаещи деца, чрез десетките висококвалифицирани, сърцати и всеотдайни учители. На празник като днешния дължим дълбок поклон и преклонение пред тези, които бяха преди нас, дължим и доверие към учителя на 21-вия век, защото на него се възлага мисията да опази пътя и духовността на българската нация, каза още г-жа Петрова.

Първоначално училището се е намирало на 300 метра от сграда, в която сега се помещава. Било е с малко стаи, а децата са били много и са учили на две смени. Обстоятелствата налагат да се премести училището, като за целта е отстъпена сградата на областно управление на полиицята. Била е само на един етаж и впоследствие започва да се разширява и надгражда, като всичко се прави със средства от населението. През 1931-ва година по идея на тогавашния първи учител и директор Манол Пещерски се чества за пръв път празника на училището и от тогава то носи името на Светите братя Кирил и Методий.

От създаването си и до сега училището в село Кадиево е средищно. В него образование получават и децата от селата Оризари и Злати Трап. Днес в учебното заведение учат 107 ученици от 1-ви до 8-ми клас.

На празника в село Кадиево приветствия бяха поднесени от името на министъра на образованието Сергей Игнатов и от Регионалния инспекторат на МОМН . За постигнати високи резултати, за дългогодишната й отдаденост на училището и за изключителния й принос за развитието на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" - Кадиево, бе отличена началната учителка Стоянка Иванова. А възпитаниците на учебното заведение зарадваха всички с богата музикално-театрална програма - песните, стиховете, прекрасната драматизация на „Криворазбраната цивилизация" и на български народни приказки накараха присъстващите да преживеят истински Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По традиция празникът завърши с кръшно българско хоро в двора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" - село Кадиево.


(с) ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Честит празник на всички учители.Днес присъствах на тържеството,получи се един страхотен празник за децата.Малко останаха училищата в селата,но дано Г-жа Петрова и нейния колектив продължават да учат нашите деца и всяка година да има още по хубави празници като този.Успех на Г-жа Петрова.
0
 
 
Браво на гоsпожа ПЕТРОВА!Тя е една амбициозна и взискателна директорка.Работила съм в у4илището ,там цари страхотна и приятна твор4еска атмосфера!4естит празник на вси4ки у4ители!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: