ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ексклузивно: Алексей Петров: Интуитивно следва да се отхвърли версия за инсценировка заради съпругата и децата в автомобила
Автор: Диана Бикова 14:48 / 02.05.2023Коментари (10)12003
©
Ексклузивно интервю на Plovdiv24.bg с доц. д-р Алексей Петров, ръководител катедра "Политически науки и национална сигурност" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски":

- Доцент Петров, за пръв път в новата история на България има опит за покушение срещу представител на висшата държавна власт. Какъв знак е това, според вас, и защо главният прокурор е обект на терористичен акт?

- Във въпроси си вие класифицирате случаят с главния прокурор като терористичен акт, от което следва и отговор на въпроса "Защо?". Като терористичен акт се определят само действия, които са политически мотивирани. В случая, действията са политически мотивирани заради позицията на главния прокурор и, разбира се, многото политика около него, по принцип.

- Има ли политически елемент в този опит за покушение?

- Един случай може да се класифицира като криминален акт, акт на организираната престъпност или терористичен акт. Терористичен акт се класифицира такъв случай, в който има политически мотиви и последващият ефект е страх в обществото, създаване на усещане у хората за несигурност, което може да прерасне в недоволство към властта, която не осигурява сигурност. Така е по дефиниция.

Т. е. в този случай, който се класифицира като терористичен акт, разбира се, че по презумпция трябва да става дума за политически мотиви. Ако отсъстват политическите мотиви, тогава случаят трябва да бъде класифициран като криминален.

- Стана ясно, че тротиловият еквивалент на бомбата е около 3 кг, че взривът е задействан с военен дрон, че главният прокурор в последния момент е сменил автомобила си. Това са много сериозни данни. Как трябва да ги разбираме? Каква е била целта – да бъде убит, да бъде сплашен или е имало някакъв друг мотив и аргумент?

- По отношение на способа на задействане на взривното вещество не мога да се ангажирам, защото липсва информация. Относно военния дрон – имам колеги, които са едни от най-добрите специалисти в Европа и преподават в катедрата "Защита от атака с дрон" – те биха дали по-изчерпателен отговор.

Сериозното в случая, важното, тревожното, е информацията, че в последния момент главният прокурор си е сменил автомобила.

- Защо да е тревожно?

- Защото мощността на взрива е достатъчна да порази автомобил, ако не е брониран. Ако той (б.а. - главният прокурор) не си е бил сменил автомобила в последния момент, вероятността да се стигне до фатален край за него и семейството му като че ли е налице. Това е достатъчно мощен взрив за неброниран автомобил.

- Някои "експерти“ твърдят, че атентатът е инсцениран. Смятате ли, че някой с лека ръка може да подложи на риск семейството си?

- Интуитивно следва да се отхвърли тази версия за инсценировка заради съпругата и децата в автомобила. От друга страна пък, професионално, не трябва да отпада нито една версия от обсъжданите. Това нека оставим на разследващите.

При по-голямата част от терористичните актове винаги се говори за инсценировка. Например, вече повече от 20 години, до днес, усилено се твърди подобно нещо и за терористичния акт срещу Световния търговски център в САЩ.

- Какво да очакваме да се случи след този терористичен акт?

- Прокуратурата и институциите в държавата да заявят ясно, че няма да се поддадат на страх, за да успокоят обществото, че могат да му осигурят сигурност.

- Днес имаше протести на прокуратурата в цялата страна, държавните обвинители вече заявиха, че няма да се поддадат на натиск.

- Правилно, такива трябва да бъдат поведението и действията на институциите при такава ситуация.

- Кой би могъл да е поръчител и извършител на подобно покушение? Кой би имал интерес?

- Ако говорим за терористичен акт, субектът в случая е някой, който иска обектът да си промени поведението по друг начин. В друга посока. Това е част от дефиницията, така че аз само това мога да кажа.


Още по темата: общо новини по темата: 93
22.12.2023 »
23.05.2023 »
20.05.2023 »
20.05.2023 »
18.05.2023 »
16.05.2023 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Случаят с кюлчетата и пачките от спалнята на Борисов също беше инсценировка.
0
 
 
Манипулацията с " невинните деца" също беше отиграна на 9/11. Буш беше в детска градина, когато му съобщиха за атентата.
0
 
 
Е нямаше ли точно зарди това да им дават Оскара?
0
 
 
На мен пък някак много интуитивно ми идва да кажа, че съпругата и децата в колата не могат да бъдат каквато и да било причина да не се направи инсценировка :-))) Дори напротив - още повече се засилва ефектът. Отлично се знае кога и защо се правят подобни показни акции. На голо поле да заложиш 3 кг тротил показва най-малко две неща: ако приемем, че е действителен акт за убийство на мутрата Гешев, значи имаме пълни лаици по отношение на експлозивите. И, второ, имаме много глупава биомаса, която трябва да клъвне. Чак и протести в защита на Гешев от ония тогите. Пошъл и много елементарен театър!
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 02.05.2023 г.
0
 
 
Какво друго да каже една мутра? Тоя се самозабрави! И доцент станал, р-л катедра.. майко Българийо, до къде те докараха.. Трактора акъл да дава на студенти!
0
 
 
В каква държава живеем, първо е агент на ДС, после е мафиот, а сега доцент и преподавател...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: