ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Паметна дата за стадион "Христо Ботев"! Тук "канарите" изиграват 810 мача и губят само 115
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:26 / 14.05.2023Коментари (25)6267
©
На днешната дата (14 май) се навършват 62 години от откриването на стадион "Христо Ботев". Новият стадион е построен на мястото на старото парк-игрище на колежа "Свети Августин". Това отбелязва "жълто-черната" страница във Фейсбук "Гордостта на Тракия". Ето още интересни факти за съоръжението: 

Първата копка е направена на 29 юли 1959 г. За две години строителство под ръководството на генерал-лейтенант Величко Георгиев и генерал-майор Стоян Стоянов се построява цялостен спортен компекс - футболно игрище с лекоатлетическа писта и трибуни за 35 000 зрители, съблекални, басейн, баскетболно и волейболно игрище, тенискорт и административна сграда.

Стадионът е открит на 14 май 1961 г. с тържества и приятелски мач между "Ботев" и румънския "Стяуа", завършил с победа за "канарчетата" с 3:0.

Най-посетеният мач на "Колежа" е 1/4-финалът за КНК срещу "Атлетико" (Мадрид). Срещата се играе на 27 февруари 1963 г, пред 40 000 зрители.

Реконструкцията на стадион "Христо Ботев" стартира на 1 юли 2013 г. Първата копка на новия стадион бе направена точно в 10:00 ч. като строежът стартира от Трибуна Изток.

На 18 март 2023 г., след над 9-годишно прекъсване, мъжкият отбор на "Ботев" се завърна символично на "Колежа". Малко след 10:00 ч. треньорът на "жълто-черните" и футболисстите направиха емоционална първа тренировка пред хиляди бултраси, заели местата си на Южната трибуна.

На 29 април ботевистите се завърнаха триумфално в двубоя с "Левски". Събитието бе съпътствано от концерт, в който участие взеха "Д2", Стефан Вълдобров и Обичайните заподозрени, както и фолклорен ансамбъл "Тракия", официална церемония, както и награждаване на ветерани. Самият двубой пък ще се запомни с уникалното представяне на "жълто-черните" фенове, които създадоха феноменална атмосфера с множество факли, заря и подкрепа до последен дъх.

На стадион "Христо Ботев" "жълто-черният" клуб изиграва 810 двубоя, като балансът в тях е 534 победи, 161 равенства и 115 загуби, при голова разлика 1796:703.
Още по темата: общо новини по темата: 732
09.06.2023
07.06.2023
07.06.2023
06.06.2023
06.06.2023
06.06.2023
предишна страница [ 1/122 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 14.05.2023 г.
+1
 
 
Малцинството, начело с чекиджията Стикс пак е в транс. Вярно, не се преживява такъв прекрасен стадион на центъра на града и то на БОТЕВ! Жалките 4 кашончета на Лаута ще изглеждат като Лего спрямо стадиона на ГРАНДА на Пловдив! Какво нещастие е да си буфер, вагонетка, стрелочник от Локуту, с основни фенове от Столипеново!
+2
 
 
Този стадион буквално съсипа малцинството. Тези по -долу се гърчат от злоба и комплекс. Тотал щета. Чудя се, да им се смея ли или да ги съжалявам?
-3
 
 
Как обичаме шестоъгълния, насладата е вечна!
-2
 
 
Хахахах... 6:0тяфъ!!! Единственият отбор в света, пак повтарям за малоумниците- ЕДИНСТВЕНИЯТ ОТБОР В СВЕТА, доброволно отказал се да играе домакинските си мачове в дербитата, вместо което взема решение да ги играе на Градския стадион!!! Представяте ли си каква гавра е това: един-единствен футболист от градския съперник ги отказва от домакинствата в дербито и той се казва Иван Кънчев!!! През 60-те години Къната ги пори като торпедо във всяко едно дерби и малоумното жълтичко ръководство стига до решението да се откаже доброволно от стадион Христо Ботев. Оттогава този печално известен стадион носи името КЪНЧЕВА ПОЛЯНА!!! И внимавайте, Къната вече не е между живите, обаче наследниците му имат пълни права над името му!
-2
 
 
Като видиш стадион Христо Ботев пред погледа ти изкачат КЮЧЕКИНИ, клатещи мазни тела на турска музика пред бултрас, изкачат момичета по гащи, които се дупят на пияните бултраси. Когато видиш жълта фланелка веднага виждаш пред себе си НЕГЪР от стотиците негри в школите на г-н Зингаревич. Когато чуеш ВСИЧКИ ВЪН, пред очите ми излиза как жълтите фенове гонят децата си от вкъщи, защото семейството изисква обич и подкрепа, а в ботевЪ има единствено грандомания и омраза. Това е визитката на ботевЪ и бултарс- ПОЗОР, ПОЗОР, ПОЗОР...
+1
 
 
ЖАЛТИТИ пак с тонове история! Браво. Не като нас - цяла България ни знае като ЦИГАНИ... Отборът на ЖП-то.. Трябваше да сме кръстени ФК ЖП (Пловдив) - вечно смляни от живота... Хората така и псетата не си бият..
-3
 
 
Саму падами братя кайнарие... Закво ни беши тоя стадьон? Всеки на бъхте дет на фани.. Вай вай вай...
0
 
 
Честито за новия ви стадион.Стария беше бутнат от баща ви Караибрахим завлякъл държавата с 5 млрд .и построил Коматево .За новия благодарете на Зико не на Боко .65 млн ще ги плаща общината а не държавата.Същото е и с ст.Локомотив .Как звучи 40 000 преди 60г и 18 000 в 21 век.
+5
 
 
Първи и вечни.....Истинска година на създаване,истинска история...Първи и вечни.,
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Платек изненада, договорът на Керкез не е сигурен! Решението ще бъде взето следващия месец
Ботев отпусна 1900 билета за феновете на ЦСКА-София
Феновете на Ботев питат Платек за селекцията и нов договор на Керкез
Локо (София) пусна билетите за Ботев, призова феновете за подкрепа
Ботев насочва поглед към "Коматево"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: