ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Подигравахме им се, че са бедни, но вижте какво правят сега
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:03 / 19.06.2023Коментари (3)8003
Международното летище Брашов-Гимбав в централна Румъния беше открито в края на миналата седмица, а първият самолет с пътници, който кацна на пистата, беше на националната авиокомпания ТАРОМ.

На церемонията по откриването на летището присъстваха председателят на Сената Николае Чука, председателят на Окръжния съвет на Брашов Адриан Вещя, предложен за министър на развитието в новото правителство, министърът на транспорта Сорин Гриндяну и други официални лица. 

Летището е изключително модерно и е единственото в Югоизточна Европа, в което трафикът се наблюдава и контролира чрез виртуална контролна кула, отбелязва "Аджерпрес".

"Днес заедно преживяваме момент на удовлетворение и голяма радост: след много десетилетия на очакване първият самолет кацна на летище Брашов. Едно модерно летище, което ние, окръжната администрация, построихме от нулата. Не се страхувам да кажа, че това е историческо събитие за нашия окръг, а защо не и за Румъния“, написа на страницата си във Фейсбук Адриан Вещя.

От своя страна министърът на транспорта Сорин Гриндяну изрази увереност, че международното летище в Брашов ще има трафик, който ще го превърне в печелившо начинание.

"Това е 13-тото летище, администрирано от окръжен съвет. Уверен съм, че това е късметлийски номер и съм убеден, че летище Брашов в следващите години ще бъде летище с трафик, който ще го отведе в сферата на рентабилността. Защото знам с какво се сблъскват другите летища, администрирани от местните власти, и колко се стараят да осигурят трафик, така че да излязат на печалба. Летищата нямат политически цвят, както нямат и магистралите, нито останалите видове транспорт“, изтъкна Гриндяну на церемонията.

Полет на авиокомпанията ТАРОМ, на борда на който се намираха председателят на Сената Николае Чука, министърът на транспорта Сорин Гриндяну и посланиците на Великобритания и Франция в Букурещ, кацна в 8.10 часа на новото летище, маркирайки официалното му откриване. Самолетът беше пилотиран от Каталин Прунариу, син на румънския космонавт Думитру-Дорин Прунариу, отбелязва Аджерпрес.

Това е първото летище, построено в Румъния през последните 50 години, се посочва в официалния сайт на международното летище Брашов-Гимбав. Аерогарата се намира в градчето Гимбав, на около 12 километра от Брашов. Проектът е на стойност около 70 милиона евро, а пистата е с дължина 2820 метра и ширина 45 метра.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хората на гола поляна направиха модерни международни летища, а българите от толкова летища в момента едно няма като в белите държави.Дано пловдивското се развие наистина.
0
 
 
Брашов е пет пъти по красив и уреден град, от който и да е български град.
0
 
 
Кой им се е подигравал? Те са бая по-напред от нас, ама бая.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: