ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Вижте каква начална заплата поискаха за учителите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:38 / 20.06.2023Коментари (11)78088
©
Становище на Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“ относно необходими средства за образование в държавния бюджет на Република България за 2023 г.:

Синдикат "Образование“ е убеден, че финансирането на образователната система е основен компонент от определяната за приоритетна образователната политика в Република България. Средствата за образование дълги години се формираха на остатъчен принцип, а не като важна национална политика.

През последните години държавата припозна за основен приоритет развитието на образованието, като прие и изпълни важни ангажименти към образователната система. Със закона за Предучилищното и училищно образование се прие, да не се намаляват средствата за образование, като дял от БВП. Заплатите на работещите в Средно и висше образование получиха системен растеж, като в средно образование достигнаха 125% над СБРЗ на страната. Започнаха важни процеси, по отношение на политиката за физическата среда, като изграждане на нови или дострояване на образователни институции, физкултурни салони, разширяване на националните програми за образование и др.

И днес е много важно тази политика на насърчаване и развитие на образованието да не бъде прекъсвана дори за миг. Образованието не е спринт, а маратон – необходимо е време, инвестициите в образование са с най-висок процент на възвръщаемост, разбира се като финансова стратегия на бъдещето на България. Много е важно и средствата за образование, да не намаляват сво дял от БВП, както е регламентирано в ЗПУО.

Поради това тук ще обърнем внимание на необходимостта да се осигурят достатъчно финансови средства по отделни политики:

1. Настояваме минимум делът на разходите за образование за 2023 година да запази 4,5 %, а в дългосрочен план да достигне 6% от брутния вътрешен продукт на страната.

В тази връзка записаните стойности в проекта на Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза 2023-2025 г. са обезпокояващи, още по-притеснителни са заявките за затягане на разходите при изготвянето на бюджета от настоящото редовно правителство. На следващата графика може да се проследи развитието през последните десет години, а таблицата съдържа извадка как изглеждат в момента прогнозите – приета и внесен в Народното събрание проект. 

Очевидно е, че след като в последните години средствата за образование се увеличават, управленските приоритети се изменят, поради което е заложено делът на разходите за образование като дял от БВП да намалява, което би било пагубно за системата и за образователните институции. Планираното намаление стига до 4,1% през 2025 г.

Нашата национална цел е да стигнем европейските нива на развитие, съответно на разходи за образование. Както може да се види на следващата графика, данните за която са на Евростат, България е на едно от последните места по дял на разходите за образование в ЕС, дори след увеличението. След нас са само Ирландия, Румъния, Италия, Гърция и Словакия. Данните са за 2021 г.

2. СБРЗ в сектор "Образование“ да запази ниво 125% от средната брутна работна заплата за страната. В момента началната заплата на педагозите е 1486 лв. и въпреки ръста през последните години, е далеч от средната работна заплата, която към март 2023 г. е в размер на 1 953 лв. Дори средната заплата за сектор образование – 1862 лв., е под средната в национален мащаб за всички сектори.

Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“ настоява в държавния бюджет за 2023 г. да се заложи 30% ръст на учителските заплати от 1.01.2023г. Ако бъде изпълнено това наше искане, началната заплата на учителите ще стане 1932 лв. 

3. Образователни медиатори на постоянни трудови договори със заплата в размер на 85% от учителската. Досега образователните медиатори се назначават по национална програма "Подкрепа за образователните медиатори и социалните работници“, чието действие приключва в края на месец юни 2023 г., буквално след половин месец. Тези специалисти нямат никаква сигурност за заетостта си, тъй като се ангажират на срочни трудови договори. Обръщаме внимание, че това се прави в нарушение на Кодекса на труда, чл. 68, ал. 4, който казва, че срочен трудов договор може да се сключва повторно максимум веднъж.

Към момента трудовото възнаграждение на образователните медиатори е колкото минималната работна заплата за страната. Настояваме тя да стане 85% от учителската или около 1200 лв. За 1000 медиатори до края на 2023 г. ще са нужни 9 млн. лв. Тук трябва да се има предвид, че през проект "Успех за теб“ ще могат да се реимбурсират около 50% от заплатите на медиаторите за период от 5 години, което означава, че в годишен план необходимите средства от държавния бюджет ще бъдат пренебрежимо ниски. 

4. Компенсиране на общините за отпадналите приходи от такси – невижданата от 25 години инфлация и преминаването към свободен пазар на електроенергия поставят детските градини и ясли в невъзможност да покриват разходите за отглеждане на децата. Намираме за наложително да се актуализират средствата за покриване на пълното освобождаване на родителите от такси, така че да не страдат техните деца. Синдикат "Образование“ смята, че за тази цел са необходими 120 млн. лв. Ако тези средства не се осигурят, следва да се върнат таксите за материални разходи в образователните институции детски градини. 

5. Подобряване на материалната база – както досега, следва да се заложат средства, с които да се продължи политиката на изграждане и надстрояване на детски градини и ясли, за да се увеличат местата в тези образователни институции и родителите да имат възможност да се върнат на работа. Политиката за  изграждането и ремонтиране на физкултурни салони и игрища в училищата следва да се продължи, за пълноценно провеждане на часовете по физическо възпитание и спорт и за да се преодолеят пагубните въздействия от пандемията към българските учениците, които по изследване на МЗ имат средно затлъстяване от 6 кг. от този период. Смятаме, че тук са нужни 200 млн. лв.

Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“ категорично напомня, Европа не може да си позволи недофинансирано образование. Нека се вслушаме в призива на Европейския синдикален комитет по образование, и Интернационала по образование, че парите за образование са инвестиция в бъдещето!

Не може да пледираме за качествено образование, като го обричаме на недофинансиране и стопиране на започналите важни национални образователни политики.

Призоваваме Ви да подходите отговорно към българското "Образование“ и да продължите развитието, като заложите необходимите разходи в държавния бюджет за настоящата и стратегия за бъдещите години.

Синдикат "Образование“ не е снел най-високата степен на стачна готовност и е готов да призове учителите и служителите на протест, ако българското правителство и финансовият министър г-н Асен Василев обрече българското образование на недофинансиране.

Учителите са готови, да протестират, да не завършат учебната година документално, да не започнат новата или да започнат нова национална стачка, като тази през 2007г.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Неграмотни учители създават неграмотни ученици, които завършват без да могат да четат и пишат. Лошото е, че има и добри специалисти които се губят сред морето недоучили даскали.
+1
 
 
А защо учителите първо не станат грамотни и едва тогава - въз основа на знанията си - да искат високи заплати? Давам пример с употребената в статията дума "reimbursement", която означава "възстановяване", но поради неграмотност представителите на учителите са я написали на маймуница, а не на български език! А такива примери има още няколко в целия им текст. Грамотността трябва да започва от учителите, тъй като после те предават своите познания (или липсата на такива) на учениците!
-1
 
 
Само нагли простаци и простакеси!!! 2007 г. същите малоумници плюхте учителите на стачката! Разпнахте ги! Много хора си тръгнаха от системата обидени!!! Казаха майната ви на вас и на дрисливите ви уродчета!!! Народа не си защити учителите и..... Партийците еваха мамата на образованието!!! Затова младите да нагли и тъпи!!!Казва се ДЕЛИГИРАН БЮДЖЕТ!!! Вие сте тъпи и децата ви са тъпи, защото така ги възпитавате и така ви се пада!!! И по-зле ще става!!! Цялата власт трябва да е в ръцете на даскалите, а уродчетата да повтарят и потретят годината докато им дойде акъла в главата!!! ВИЕ САМИ СТЕ СИ ВИНОВНИ!!! ДЕЦАТА СА ТЪПИ, ЗАЩОТО СЕМЕЙСТВАТА СА ТЪПИ И НАГЛИ!!!
+2
 
 
Евала имат страшно добър синдикат. Обаче те не заслужават и една стотинка отгоре. Ако един лекар неви излекува търсите да го съдите за лекарска грешка,ами този лекар яко е бил от онези с двойките по матурите,за които се твърди че не са виновни учителите.
+2
 
 
На сегашното ниво на образование , искането е меко казано ...нахално ! Резултатите от матурите говорят ясно и точно. Но ,,рибата мирише от главата,, -МОН,РУО,ДИРЕКТОРИ ,УЧИТЕЛИ /с малки изключения/ и т.н !
+1
 
 
Ами хайде ставайте учители бре!! В пари ще се видите.Да си видите умалените копия-мързеливи,глупави и нагли. Затова няма резултати.Родителите с претенции и агресивни. Говоря за едно 75%. Няяяма да има учители, сЕди гледай мача след 10год. Професията няма статут, уважение и материален стимул. И лекари няма да има по същата причина. И тогава ще плюете, драги сънародници, това ни е националният спорт. Айде сипвайте ракийката и продължавайте
0
 
 
А, ВЪПРОСНИТЕ ДАСКАЧЕТА, ДА МИ ИЗВИНЯТ, ЗНАЯТ ЛИ, ЧЕ ОНЕЗИ, КОИТО ПЪЛНЯТ БЮДЖЕТА, ЗА ИСКАНИТЕ ОТ ТЯХ ПАРИ РАБОТЯТ ТРИ МЕСЕЦА??И ОСВЕН ТОВА, СЕ НАЛАГА ДА ИМ ДАВАТ ОЩЕ И ОЩЕ ЗА ЧАСТНИ УРОЦИ??!!!НЕ Е ЛИ НАГЛО Г-ДА/Г-ЖИ ДАСКАЛИ, НЕ Е ЛИ ДОЛНО ДА ИСКАТЕ НЕПРЕКЪСНАТО ПАРИ, СЛЕД КАТО ВИЖДАМЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВАШИЯ ТРУД? НИМА ВИСОКАТА ЗАПЛАТА ЩЕ ВИ НАПРАВИ ПО-ГРАМОТНИ, ПО-МОЖЕЩИ, ПО-ПО-ПО???ВСЕКИ ДЕН СЕ СРЕЩАМ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВАШАТА ГИЛДИЯ И СЪМ ТОЛКОВА ДОВОЛНА, ЧЕ НЕ СЕ НАЛАГА ДА РАЗЧИТАМ НА ВАС ДА ОБРАЗОВАТЕ НИТО МЕН, НИТО ДЕЦАТА МИ!!ЗАСРАМЕТЕ СЕ, А СЕДНЕТЕ НА ЗАДНИЦИТЕ СИ И СЕ ОГРАМОТЕТЕ!!!ТОВА Е БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ!!!
+1
 
 
Нивото на много от учителите в България, най-вече на младите е под критичния минимум!!! Неграмотни и нагли! На директорите също не им пука нито за училището, нито за децата! Потресаващо!!! А иначе претенции, много!
+2
 
 
С такава заплата не започват дори лекарите, които учат повече, дават нощни дежурства, изложени са на по- голям стрес и животът им е по- застрашен. Да не говорим за частните уроци.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: