ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Дянков: Бих се впуснал в битката за управител на БНБ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:22 / 24.06.2023Коментари (2)1759
© БНТ
Ако има истински обществен дебат и кандидатурите не са само политически, бих се впуснал в битката за управител на БНБ. За мен това ще бъде чест. На всеки български финансист това му е мечтата, включително и на мен. За съжаление времевите параметри вчера вече бяха определени и вече текат, така че едва ли ще има такъв дебат, но се надявам, че все пак ще има, това каза в студиото на БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той изрази мнение, че България трябва да се управлява от ясна коалиция с правила. Бойко Борисов е прав, че втората партия не може да определя всичко в държавата. Грешка на лидера на ГЕРБ беше, че излезе с такъв твърд и безапелационен тон. Трябва повече спокойствие. В случая ненужно излезе име на иначе добър финансист - Димитър Радев. Трябва да има публична дискусия за какво са тези регулатори, какви са целите на БНБ и кои са правилните хора там като екип.

"Преди десет години - 2012 г., по същия безапелационен, бърз начин, пак Бойко Борисов каза: "харесва ми сегашният (тогавашният) управител на БНБ Иван Искров. Да си го преизберем пак. Той води стабилност на страната." Избра се буквално в един ден. След две години падна КТБ".

Категоричен е, че предвид този случай трябва да сме много внимателни, избирайки следващия управител на БНБ, още повече че извън темата за стабилността на страната, стои и разговорът за това кога и как влизаме в еврозоната. Работа на централната банка е да обясни защо е полезно България да е в еврозоната.

"Според мен точно заради влизането ни в еврозоната, а и за финансовата ни стабилност, защото поседните две години фискалната стабилност на България е много по-слаба, отколкото традиционно. Това не зависи само от БНБ, но зависи и от тях. Странна е групата регулатори Здравна каса - Сметна палата - БНБ. Ако наистина са загрижени ГЕРБ и Бойко Борисов за еврозоната, би трябвало да е БНБ - Комисията за финансов надзор и Фискалният съвет, защото това са трите регулатора - всички с изтекли мандати, от които в различни степени зависи плавното ни влизане в еврозона".

По думите на Симеон Дянков "Възраждане" използват липсата на адекватно обяснение за ползите от влизане в еврозоната, те умело виждат този голям пропуск и го поставят като голяма тема, съответно инициират референдум. И не трябва някой да застава срещу референдума, защото то е демокрация, отговорът е регулаторите и правителството да си свършат работата и да обясняват всеки ден защо това е полезно.

Бившият финансов министър коментира и бюджетът за 2023 година:

"Асен Василев наистина вярва, че може да предложи бюджет, който да осигури обещаните социални плащания, но с разумен дефицит, аз съм по-скоро скептичен, че е възможно. Той ще влезе от 1 август и остават 5 месеца, в които да действат мерките, за които говори той. Някои от щрихите са ясни - сега взеха на 100% от държавните дружества всичкие им печалби от миналата година. От друга страна, неясно за мен защо, не връщат ставките на ДДС на нивата, които бяха преди ковид."

Определи тези мерки като популизъм. Според него Асен Василев е по-подходящ за социален министър, отколкото за финансов, защото в трудни ситуации, финансовият министър трябва да има смелостта да прилага непопулярни мерки, допълни още той.


Още по темата: общо новини по темата: 664
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
02.01.2024 »
30.12.2023 »
29.12.2023 »
предишна страница [ 1/111 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 24.06.2023 г.
-3
 
 
Този мушморок не трябва да се пуска да доближава Бг границите дори! Камоли да управлява БНБ! Иначе не постна пица, а дори и за чаша вода пари няма да има!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: