ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Живописен черноморски град привлича стотици туристи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:11 / 27.06.2023Коментари (1)32492
Балчик е един от най-живописните морски градове в България, който носи усещане за спокойствие и красота. Като дестинация е особено популярен сред семействата с деца и онези, които търсят по-скоро спокойна почивка.

Всъщност Балчик предлага и една от най-романтичните гледки по Северното Черноморие. Всеки ъгъл крие очарование, тъй като градът е разположен терасовидно по брега, а зад него се извисяват живописни бели скали. Това го прави идеалната дестинация за романтично бягство, изпълнена с красиви панорамни изгледи към морето.

Като всеки летен курорт, плажовете на Балчик са в основата на славата му. Най-предпочитан сред местните и туристите остава Централният плаж. За удобство на плажуващите са поставени чадъри и шезлонги, които придават допълнителен щрих към очарованието на крайбрежната алея, осеяна с колоритни и уютни крайбрежни заведения, които предлагат богато меню и пресни рибни деликатеси на своите гости. Крайбрежната алея е изцяло обновена с цветя и зеленина в духа на топлото гостоприемство, каквото чувство живописният български курорт оставя у всеки посетител.

Така наречения Нов плаж също има чудесни условия за уединение и почивка. В допълнение към чадърите и шезлонгите, посетителите имат на разположение голям басейн и водна пързалка, което е допълнителна предпоставка за забавления и много емоции за децата. По-големите могат да се насладят на освежаващи коктейли в традиционните бийч барове.

Плаж Двореца също е популярен избор на туристите, особено за онези, които търсят нещо по-закътано. Той е съвсем малък и се намира точно под комплекс “Двореца". Гледката към него е магична и определено допринася за чувството на уединение и релакс.

Балчик поддържа бреговете си чисти, а морето е плитко и плавно преминава към по-дълбок терен, което го прави идеално за деца. Плажуването е спокойно и отпускащо, без излишен глъч. Все пак - всеки който желае да посети по-оживен плаж или курорт - Албена е само на няколко минути път с кола. Златни пясъци също не са далече.

В Балчик има много забавления и атракции, които могат да предложат разнообразие по време на почивката. Изключителната красота на града се проявява във възхитителната му архитектура и уличките, които извиват към върха на скалите. Оттам се открива зашеметяваща гледка към морското крайбрежие. Сред най-известните забележителности са Етнографският музей, църквата "Св. Николай", както и прекрасният Дворец и Ботаническата градина.

Посещението на Ботаническата градина е уникално преживяване както за малки, така и за големи. Там могат да се видят над 3000 редки и екзотични видове растения, но това което впечатлява, е вълшебното разположение на комплекса. Богатата растителност и класическата архитектура карат всеки посетител да се чувства като царска особа, която идва на визита.

Университетска Ботаническа градина е създадена през 1955 г. от акад. проф. Даки Йорданов, ректор на СУ "Св. Климент Охридски" за периода 1956-1962 г. Днес тя се простира на площ от 194 дка и разполага с растителни колекции с над 4900 вида, които се увеличават непрекъснато. Наложила се е като важен туристически обект. Наред с това, Ботаническата градина е паметник на културата и защитена местност.

Най-голяма забележителност в Ботаническата градината е постоянната експозиция от кактуси и сукуленти. Любителите на този тип растения могат да се насладят още на едроразмерните кактуси на открито, както и на къта със зимоустойчиви кактуси. Интерес за специалисти и туристи представляват и успешно интродуцираните в градината екзотични видове - древното гинкго, метасеквоята (индивид с такива размери и на такава възраст, извън естествения ареал, има само в Кралската ботаническа градина в Лондон), бонбоненото и каучуковото дърво, каменния дъб, едроцветната вечнозелена магнолия и други.

Дворецът също така привлича с необикновената си красота и е важна част от нашата и румънската история. Посещавайки за първи път Балчик през 1921 г., румънската кралица Мария остава очарована от красотата и спокойствието на живописния морски бряг и не след дълго решава да се върне и остане там завинаги, припомня Travelnews. Така през 1924 г. по проект на италиански архитекти започва изграждането на дворцовия комплекс на кралицата. Мария имала строго изискване – сътвореният от човешката ръка дворец да не нарушава красотата и великолепието на местността, пленила сърцето ѝ.

Най-напред бива построена резиденцията на кралица Мария, която тя нарича "Тихото гнездо“. След това са изградени православен паракликс, нови самостоятелни вили, традиционна възрожденска къща, вътрешни дворове в мавритански стил и чешми, върху които са изобразени митологични герои. Така дворцовият комплекс на кралица Мария се превръща в изящно произведение на изкуството, в което се преплитат различни архитектурни елементи в старобългарски, готически, ориенталски и мавритански стил. Уникалните градини на Двореца също носят усещане на различни култури, стилове и вярвания. По този начин кралица Мария, която е последовател на бахайската религия, претворява в Двореца единството на Бога, вярата и целия човешки род.

Други интересни забележителности наблизо са езерото Балчишка тузла и Батовско блато. Ако предпочитате природните забележителности да не включват преход, то тогава посещението на екопарк "Геранеа" също е добър вариант. Там децата могат да се запознаят с различни животни като елени-лопатари, муфлони, сърнички, камерунски козички, глигани и още много, много други видове. Отново за децата, недалеч от Балчик, в близост до Златни пясъци се намират два аквапарка.

Съвкупността от неповторимата красота на природата, амфитеатралното скалисто крайбрежие, съхранената хилядолетна история, живописните плажове, кристалната морска вода и неустоимите предложения на множеството крайбрежни заведения  правят Балчик привлекателна дестинация за лятна почивка за ценителите на уюта, спокойствието и вкусната храна, съчетани с още необикновени преживявания сред непреходната красота на природата и вълнуващите пътешествия във времето!


Още по темата: общо новини по темата: 1247
03.01.2024 »
17.12.2023 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
предишна страница [ 1/208 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Скъпотия.По-скъпо от Варна. Пълно с румънци. Платени зони за паркиране до морето.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бойни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: