ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Инвеститори искат инфлационна такса за довършване на жилища, купени на зелено
Автор: ИА Фокус 23:32 / 08.07.2023Коментари (5)4674
© bTV
Строители на жилища искат значително оскъпяване на имотите в строеж заради инфлацията, а собственици на имоти се оплакват, че са ощетени.

От Комисията за защита на потребителите обявиха, че договорите с компаниите могат да бъдат проверени за нелоялни търговски практики.

Преди близо три години Цветан Филев подписва договор за покупка на 3-стаен апартамент. Сега строителят му иска 40% оскъпяване на имота и 50% на паркомястото.

"Поставят те пред свършен факт - или се съгласяваш с нашите условия, които ние сме калкулирали, но не казваме как, защото това е търговска тайна, вие нямате право да ни питате, или се отказвате", казва той, цитиран от bTV.

В подобна ситуация е и Патрик, който докато новият му дом се строи, живее под наем с две деца. Платил е 75% от имота, а сега е получил покана за предоговаряне и увеличаване на цената.

"В случая апартаментите вече са 80% нагоре то тази цена и да ни върнат тези пари ние няма какво да направим с тях, ще сме на огромна загуба в случая", обясни Патрик Абас.

Дори строителят да върне дадените пари с 20% неустойка върху внесените суми, собствениците пресмятат, че все пак ще бъдат ощетени.

От строителната компания обявиха:

"Въпросът, обект на репортажа, е от частно-правен характер и публичните диспути по него не са в интерес на страните. Затова ще се въздържим от коментари".

От Комисията за защита на потребителите обясниха, че ако бъдат потърсени, могат да прегледат договорите на клиентите с компанията.

"За наличието на неравноправни клаузи по тях и отстраняването им, както и за нелоялна търговска практика на съответния търговец, за което ако бъде установено, ще претърпи санкции между 2 и 50 хиляди лева", обясни Ангел Джалев от КЗП.

"Да се обединят и да направят така, че да имат колективни искове, с които да си търсят правата пред съда", посочи Пейко Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

Купувачите настояват строителната компания да калкулира адекватно на инфлацията оскъпяване на строящия се дом. В договорите на някои строители липсва инфлационна клауза, което прави казусът още по-заплетен.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Купуваш на зелено - риск печели, риск губи! Искаш да си купиш жилище на зелено на 600 евро кв/м, докато с Акт16 са на 1000 евро - еми ок, но си носиш рисковете, я инфлация, я да не се завърши строежа.
0
 
 
Не е инфлация,а алчност.Единия мисли,че е на далавера като е купил картинка на дупка,другия е като хирургически виц от соца.Болния се такова докато е на легло
+1
 
 
Кой трябва да плаща инфлационнта такса? Най-вероятно причинителя на инфлацията! Или онзи причина да се стигне до такава разлика! На калбпав х*й вълната му пречи!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: