ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Заплатите ще се изплащат само и единствено по банков път
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:53 / 11.07.2023Коментари (7)14901
©
В проекта на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 е направено предложение, трудовите възнаграждения да се заплащат само и единствено по банков път. Дали това отговаря на действащите към момента закони и възможно ли е да се въведе подобно изискване към работещите и работодателите, коментира д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право, цитиран от Pariteni.bg.

Нормативните актове, които уреждат изплащането на трудовото възнаграждение (Кодекса на труда и Наредбата за структурата и организацията на работната заплата) не съдържат изрични разпоредби, уреждащи задължение за изплащане на заплата по банков път.

Трудовото възнаграждение се изплаща лично на работника или служителя по ведомост или срещу разписка или по писмено искане на работника или служителя – на негови близки. Важно уточнение е, че по писмено искане на работника или служителя трудовото му възнаграждение се превежда на влог в посочената от него банка.

За бъде осъществено изплащане на заплатата по банков път, работникът или служителят е необходимо да подаде по свое желание писмено искане до работодателя, в което да заяви желание трудовото му възнаграждение да се превежда по банков път в посочената от него банка. Ако такова изрично писмено искане не е отправено, то работодателят няма право едностранно да взима решението за подобно действие.Той трябва да има предварително открита банкова сметка.

За да получи заплатата си по банка, то работникът или служителят следва да има разкрита банкова сметка, и изрично да я е посочил в писменото му искане.

В Закона за ограничаване на плащанията в брой изрично е споменато, че в неговия обхват не попадат изплащането на трудови възнаграждения по смисъла на Кодекса на труда. Съгласно този закон, плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна на или надвишаваща 10 000 лв. Също така, ако плащанията са на стойност под 10 000 лв., но могат да се разглеждат като част от свързани помежду си платежни операции на едно и също основание, чиято обща стойност е равна на или надвишава 10 000 лв.

Освен относно изплащането на трудови възнаграждения по смисъла на Кодекса на труда, в обхвата на Закона за ограничаване на плащанията в брой не попадат също тегленето и внасянето на пари в брой от/в собствени платежни сметки; тегленето и внасянето на пари в брой от/в сметки на недееспособни и ограничено дееспособни лица, на съпрузи и роднини по права линия; сделките с чуждестранна валута в наличност по занятие; операциите с банкноти и монети, страна по които е Българската народна банка; замяната от банки на повредени български банкноти и монети; изплащането на трудови възнаграждения по смисъла на Кодекса на труда; изплащането на гарантираните влогове по смисъла на Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Реално предложението за задължително плащане на заплатата по банков път ще натоварят работниците с допълнителни плащания по обслужване на сметките, а също така вероятно ще породят и затруднения за работещите със запор на сметки. Предложението за промяна посяга и към плащания, които нямат търговски характер, които са системни, ежемесечни, за разлика от търговските, които са сравнително с инцидентен характер. Правото на възнаграждение е конституционно право и има социален характер, а не търговски характер.

Препоръката е при планирането и евентуалното приемане на подобни промени в законодателството, предварително да бъдат обсъждани от социалните партньори не само във формат на Национален съвет за тристранно сътрудничество, но също така и в предварителни работни групи, с цел да бъдат изгладени и избегнати всички рискове, до които може да доведе една подобна радикална и необмислена промяна.

Справка:

Закона за ограничаване на плащанията в брой

Чл. 270 от Кодекса на труда


Още по темата: общо новини по темата: 664
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
02.01.2024 »
30.12.2023 »
29.12.2023 »
предишна страница [ 1/111 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"...направено предложение, трудовите възнаграждения да се заплащат само и единствено по банков път..." Чудесно, но ще задължат ли банките да НЕпремахват и без това малкото банкомати, а и да ги подържат изправни и с достатъчно наличност ??? Само за информация нали знаете, че търговците НЕ СА задължени по закон да разполагат с терминали за картови разплащания т.е. хартиените пари са все още основното разплащателно средство, но достъпа до тях ще става все по-затруднен в желанието да се наложат все повече виртуалните такива. В някой от "по-нормалните" държави в Европа тази мярка работи от години(къде повече, къде по-малко) за изсветляване на работата "на черно", но е комбинирана и още редица мерки обвързващи банките да предоставят гарантиран достъп 24/7 на потребителите до спестяванията си от достатъчен брой точки споед населеното място, а също така и мерки задължаващи търговците да предоставят възможност за безкешови разплащания.
на 11.07.2023 г.
+1
 
 
Нов закон в полза на банките и във вреда на народа! Честити ви евроатлантици! Не знам какво точно си мисли българинът, когато гласува ...
+3
 
 
То хубаво, ама да вкарат в закона точка всеки работещ да има право на БЕЗПЛАТНА банкова сметка, без такси. А не постоянно такса превод, такса теглене от банкомат, такса обслужване ... просто не е честно да плащаш, за да си ползваш парите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: