ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Какво губя, когато получавам 2000 лева чисто, но шефът ме осигурява на минимална заплата?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:04 / 17.07.2023Коментари (17)49475
©
Десетки милиони левове годишно е щетата за бюджета от заплата в плик, изчисляват от дирекция "Управление на риска“ в НАП. Преди 10 години сумата е надвишавала 400 млн. лв. През последните години се е стопила с около 100 млн. лв. вследствие на предприети от НАП мерки и различни икономически фактори. 

Най-рисковите сектори, в които е практика да се изплаща част или цялата заплата "под масата“, са в търговията на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство.

Най-губещи в цялата ситуация са служителите, които се осигуряват на по-нисък от реалния размер на заплатата си и по този начин се лишават от редица осигурителни права. 

Например ако служител реално получава чиста сума от 2000 лв., но работодател го осигурява на минимална работна заплата (от 1 януари е 780 лева), то загубите на работника ще са огромни. За следващите 30 години ще са над 165 000 лева.

Какво губим, когато приемем да получаваме заплата в плик?

По-ниски обезщетения при болест, майчинство, безработица.

Когато официално обявената ви заплата е по-ниска от реалната, парите, които ще получите като обезщетение за болнични, "майчински“ или когато сте безработен, ще бъдат по-малко. Това е така, защото обезщетението се изчислява на базата на сумата (заплатата), върху която са внасяни осигурителните вноски. А именно при болест, майчинство или когато останат без работа, хората имат най-силна нужда от финансова подкрепа, която няма как да получат, ако са плащали осигуровки и данъци на по-ниска от реалната заплата.

По-ниска пенсия.

При едни и същи условия на труд, човек, работил при легални условия, ще получава значително по-висока пенсия от вас.

По-дълго работим до пенсия.

Неплащането на данъци и осигурителни вноски върху реалният размер на трудовото възнаграждение води до по-висока възраст за пенсиониране. Ако ви осигуряват на 4 часов работен ден, ще се наложи да работите, по-дълго, преди да получите право на пенсия.

Труден достъп до кредити.

Основният критерий, който ползват банките,  за да преценят дали да отпуснат кредит, е официалният ви доход. Ако той не е реален, няма как да убедите банковия служител, че ще успеете да върнете заетите от банката средства, а това може да ви лиши от пари за важни за семейството разходи.

 

Може да си направите собствено проучване в сайта zaplatavplik.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да се осигурява на минимална, а парите, които би дал до реалната заплата да спестява в лична сметка. Всичко останало е прецаквация!
+2
 
 
Вземете се във ръце и започвайте проверки стига си затваряйте очите че това е практика до ден днешен какво чакате бе
+1
 
 
нищо не губим,а спестените пари от осигуровки остават про насгубят тези ,които прибират данъците НАП имат по малко за краденеи всички на които работещите им плащаме заплати (държавни служители)те губят ако вместо за осигуровки парите си внасяте в банкова сметка на 60г ще имате 200000лв лично ваши пари,а не да чакаш Боеко да ти даде пенсия
-1
 
 
А какво печеля както заплатата ми е над 3000 лв.и съм сигурен на минималната. Аз си знам и си ги харча с кеф.Не се знае колко ще се живее пък и искам сега и веднага.
+1
 
 
Преди години бях се разболял за дълго! Бачкам на две места. На второто ме осигуряват на два часа=5,5 дни в месеца. Добре, че беше първата работа и реалното осигуряване, че издрасках болничните, че иначе....от втората работа ми платиха някакви си двайсетина лева....нещо такова!!! Правете си сметката!
на 17.07.2023 г.
0
 
 
46 години стаж реално и сега пенсия 1800 лв. Комшията не се осигуряваше а ми се смееше а сега ще работи още 3 години за социална пенсия за старост
+5
 
 
За обезщетенията съм най-съгласен. За пенсиите: първо- през годините по-често се увеличават минималните пенсии, което ги изравнява с пенсиите на другите и второ - в България продължителността на живот е близка до възрастта за пенсиониране. За кредитите наскоро бях шокиран, че (почти) всички банки си имали бланка-декларация за реален доход, която се попълва от фирмата и се признават до 50-60% над осигурителния доход. Ей това не го намирам за никак нормално - банките приемат престъпното нереално осигуряване, фирмите не се притесняват да попълват такива бележки... Все едно закони и държава не съществуват, паралелна държава направо! Да отбележа, че аз съм осигуряван на реален доход и не одобрявам престъпления като укриване на данъци, но като цяло не виждам такива лични ползи
0
 
 
То пък едни пенсии...! Като и гнусните продажни управляващи всячешки се стремят да ликвидират останалия народ и все по малко от тях да стигнат до пенсия. Банкрутирала, крадлива, разбита, ограбена, загниваща държавица!
+2
 
 
Така се получава в случаите, когато работникът РЕАЛНО заработва до 2400 лева, а иска да получи от тях 2000 лева чисто, единственият шанс му е да се осигурява на минимална заплата. Като си плати пълните осигуровки, ще му останат 1400 лева да кара с лишения, а с парите му да се поощрява една паразитна популация в махалите. Системата е доста сбъркана и за да имат интерес хората да се осигуряват максимално, трябва да се спре изтичането на тези средства във вреда на обществото.
+3
 
 
Когато хората спрат да получават списък с медицински консумативи, които трябва да осигурят на болницата, въпреки че са здравно осигурени; когато всички изроди, източващи бюджета на държавата по всевъзможни начини измрат; когато мангалите започнат да внасят, а не само да вземат и още много "когато" "когато" "когато", тогава ще има изобщо някаква причина хората да спрат да взимат заплата в плик, нооо няма кой да ги гледа и казва тези неща, защото обществото и преди всичко държавните служители, администратори, лекари, служители в НОИ, НАП, Агенцията по заетостта са една изгнила вътрешно паплач, която знае само да получава незаслужени пари, издрани от кожата на българския данъкоплатец. Пловдив 24, умрете и вие мърши нещастни, че изобщо публикувате подобен материал, вместо като медия да разобличават ежедневното източване на нашите данъци!!!! Масово се раздават обезщетения на хора, които не трябва да получават такива, а какво да говорим за онзи марсол на торти Нико, който за 10 години е източил 2 милиона лева от агенцията по заетостта и е даден на прокуратурата, но естествено никоя "медия" не го отрази, защото ще бъде заметено под масата :@ всички да се гърчите дано мамка ви мръсна родоотстъпническа!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: