ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Учител от Пловдив: В основата седят учители, а коренът е училището
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:38 / 18.07.2023Коментари (4)11719
© Plovdiv24.bg
Учител от средно училище "Патриарх Евтимий" се свърза с редакцията на Plovdiv24.bg, провокирана от статията относно приети ученици от първо желание в различни специалности и в различни университети. Ето какво ни написа тя:

Често излизат статии за училища. В повечето случаи те са по конкретен повод или пък нечия гледна точка, емоционално състояние, моментна статистика...

Малко обаче се пише за цялостния труд, развитие и резултати. И понеже напоследък се случва да прочета мнения от сорта на "Лиляната", считана някога за елитно училище" и то съвсем лекомислено хвърлени в медийното пространство, бих искала да разкажа малко, служейки си с факти, а нека всеки сам си направи извода, този израз уместен ли е.

Ако погледнете сайта на училището, ще ви направи впечатление, че е изпълнен със снимки на деца, взели участия в различни олимпиади и състезания и завърнали се със златни, сребърни медали, грамоти и похвали. Който е пращал детето си на подобен вид мероприятия, знае, че се изисква солидна подготовка, високо ниво знания, хъс и смелост да се яви. В основата седят учители, а коренът е училището.

От първи до четвърти клас училището ни е едно от най-желаните. Това не е тайна за никого. От пети до седми винаги се редим след математическата като показваме отлични резултати на матурите след 7 клас (отново можете да си направите справка от таблиците публикувани на сайта на училището).

И идва ред на гимназията: осми – дванадесети клас. Тук искам да внеса повече яснота, защото усещам известна доза заблуда.

Училището има 5 паралелки.

 "Обществени науки с испански език" – паралелка изцяло хуманитарно устроена, от която не се очаква да излязат медици или математици, а хора, развиващи се в сферата на филологиите и историята.

 "Чужди езици с испански език" – един предимно езиков профил, който също дава бъдеще на онези, които биха търсили своето поприще в лингвистичните среди. Също така е и страхотна основа за бъдещ медик, тъй като испанският език е най-близък до латинския и особено, ако се комбинира с профил "биология", което впрочем стана с тазгодишния випуск и резултатите са налице – зрелостници, приети в МУ (от този клас също).

Идва ред на "Икономическо развитие с английски език. Онези, които търсим в счетоводството, в администрацията, в офисите...

"Природни науки с английски език или така наречената "Иновативна паралелка". Тези деца, освен перфектната подготовка по английски език и задълбочените познания по биология и химия, които получават, също така се научават да работят в екип със съучениците и преподавателите си. Правят чудни открити уроци, зад които стоят знания, време и труд. Уроците с различна тематика, можете да видите на страницата, а също и на youtube канала на училището.

И последната, пета паралелка, "Природни науки с немски език". Отново интензивно изучаван немски език и биология.

Последните две паралелки са тези, които се ориентират към медицината и точните науки.

Защо казвам всичко това ли? Защото обществото се възмущава, че САМО еди-колко си човека от един клас са приети в МУ. Другите просто не са кандидатствали там, но са приети с първите си желания в НСА, НАТФИЗ, ПУ, СУ, УНСС, НБУ, в Дания, в Нидерландия и къде ли още не. По първо желание, защото не всеки иска да бъде медик.

Защото похвално за децата, изучаващи испански е, че създадоха уникална пиеса на испански език, с която взеха участие в Националния фестивал на испанския театър, където се конкурираха с държавни и частни езикови гимназия, а също така и гимназия за театрално изкуство на испански език. И въпреки опитните и добре обучени професионалисти, нашите ученици получиха големи овации и одобрение на жури и публика. И само за протокола, на матурата по испански език, резултатът на нашето училище е 4.83, който е абсолютно конкурентен на езиковите гимназии.

... Защото похвално за децата, изучаващи английски език е, че са на челни позиции на олимпиадите по английски и че на ДЗИ-то по английски език, по-голямата част от учениците са с отличен резултат, а няколко и с 6.00

Същото и за тези с немски.

Тези, които излизат от класовете с природни науки, там са медиците, зъботехниците, кинезитерапевтите, онези, които ще изучават молекулярна биология и други точни науки.

СУ "Свети Патриарх Евтимий" или от години познато като "Лиляната" е училище, което предоставя на своите възпитаници възможността да развиват своите таланти и способности, да сбъдват своите мечти, всеки според интереса и призванието си. Както преди, така и сега,  колективният и качествен труд, който  ръководство, учители и ученици полагат съвместно, дава своите плодове, факт, който не подлежи на опровержение.

Може би, ще определите написаното като реклама. Може и такава да е. Но това е реклама, базирана на истини, които може да проверите, за да имате своята информирана преценка.

Ето и линк за онези, за които би било любопитно и интересно.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Спря да е елитно, откакто децата на кифли с надути джуки се записват там. Приемат ги за бройката. Училището е завладяно от чалга културата на селата от Родопската яка. Момичера 5-6 клас са с огромни нокти, надути устни (като майките си), с къси панталони, бюстиета и голи кореми. Същите с велики претенции, нали уж са богати... Родителите от района вече избират други училища наблизо (да не споменавам имена). Там средата не е толкова кифленска и просташка.
+1
 
 
Ако детето не го влече каквото и да е и е дебилче няма да стане нищо от него където и да го вкарате да учи. На първо място най-важното идва от родителите (възпитание, култура, ценности, кое е редно кое не как функционира всичко и тн.) На второ място не останаха добри училища за жалост се броят на пръсти, учители не останаха няма ги едно времешните учители сега те учат колкото да минеш даже накрая по-матурите по-големия процент деца не знае и за 3 ки ами чакат да им подскажат там както са се разбрали а това е жалко. И да си дойдем на думата това дете ако не е тръгнал по-никакъв път не го интересува нищо и от малко е за шамари няма смисъл...
+1
 
 
Ако отворите сайта на инспектората по образование и видите първото класиране ще установите веднага, че това училище (СУ-то) с всяка измината година се отдалечава от така наречените елитни училища. Баловете ясно и еднозначно го доказват. Учителят дава за пример колко било успешно училището колко много деца били приети в университет. В момента преимането в университет в България се прави почти без никакъв подбор (с малки изключения).
0
 
 
Точно така е! От първи до осми клас учих в "Лиляната", всичко е така. Високи изисквания, но и добро отношение и възможност за развитие. В девети клас се наложи да сменя училището, разликата беше очевидна. От моите съученици в "Лиляната" мнозина станаха лекари, прокурори и адвокати.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове 2012
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: