ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Колоритни отговори от Главната на Пловдив - за или против 3 март като национален празник
Автор: ИА Фокус 15:20 / 25.07.2023Коментари (27)12374
© Plovdiv24.bg
Преди няколко дни излезе предложение от ПП-ДБ 3 март да престане да бъде национален празник. За нов такъв те посочиха 24 май, Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. След като предложението бе разгледано днес и от Конституционната комисия в парламента, това доведе до доста разногласни мнения между хората.

Затова и ние от Plovdiv24.bg решихме да проведем анкета на тема "За или против премахването на 3-и март като национален празник?". Резултатите от анкетата са такива: Масово хората отказват да сменят 3 март с друг ден.

Основните им притеснения са, че това е наболяла тема, която би разделила обществото. Друг основен аргумент е, че има по-важни приоритети от това да бъде променян националният ни празник.

Ето и някои от по-колоритните отговори:

- Категорично съм "против", поради много причини. Първо, аз съм от поколението, което е живяло с този празник и всички го помним още от деца. Хората много бъркат Русия такава, каквато е сега с Русия, която ни е освободила. Между тях няма нищо общо. Там има 200 хил. руски войници, загинали, това е съвсем друга работа. А 24 май, разбира се, че е много голям празник, нека си остане. Ако трябва и двата да са национални. Друга съществена причина е, че това ще разедини много народа, изключително. Познавам много хора, познавам мисленето им и знам, че ще бъде изключително неприятно. Това разделение между хората не е добре.

- Искам да си остане 3 март, той си е нашият национален празник. Мисля, че ПП-ДБ нямат много логична причина да го сменят с друг. Предпочитам 3 март. Прекалено много взеха да променят историята и вече се чудят за какво да се захванат. Вместо за сериозните неща, които вълнуват хората.

Въпреки всичко имаше и хора с обратната позиция, като според тях обаче Денят на независимостта е по-добър вариант от 24 май:

Ние сме за премахването, защото целият комунизъм не го празнувахме изобщо, даже не го отбелязвахме и беше работен ден. Изведнъж някой реши и го натрапи, нямаше референдум, за какъвто вряка сега Костадинов, но и 24 май, не. Май - Денят на независимостта. За да е национален трябва да е само български и да сме обединени зад него. Аз не вярвам да има българин, който да няма да се чувства истински българин на този ден.

И все пак продължиха да преобладават защитниците на 3 март.

- За тази държава знаете ли колко хора са умрели? Кой празник трябва да тачим? На някакви американски глупаци ли? Разбира се, че съм за оставането на празника като национален. Какво повече да кажа.

- Ние сме за 3 март като национален празник. Ние няма всеки ден да си сменяме националните празници, те са национални, не може някакви политици да трупат дивиденти на гърба на тях. Какво да празнуваме иначе? Някой американски Деня на благодарността сигурно.

След тази анкета, независимо "за" или "против", едно е сигурно: България вече има нова "свръхактуална" тема, по която дружно да си се делим. Така, редом с тази за ковид ваксинацията, войната в Украйна и изпращането на оръжия, вече наперено и гордо може да се нареди и тази за националния ни празник. 

Велизара Ангелова



Още по темата: общо новини по темата: 23
11.11.2023 »
19.10.2023 »
28.09.2023 »
27.09.2023 »
27.09.2023 »
21.09.2023 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
24 май - дали сме култура, писменост и религия на 100 милиона човека 3 март - тия дето омаловажават първото са подписали мирен договор без да присъства 1 българин за смяна на окупацията на Северна България (не цялата България)
-1
 
 
Пълен цирк е в тоя парламент. Точно сега ли трябваше да се сетим, че 3-ти Март не ни е „удобен“ за празник? Отчитат дейност за пред евроатлантическите си господари. Отвличат вниманието от истински важните проблеми, като например - колко плачевно е положението на границите ни и, че тук е като разгреден двор за бежанци, които мародерстват и за последните години, в опитите си да преминат през страната ни, се случиха куп трагедии (и ще става по-зле) И сума ти още нередности, за които не се говори, а трябва. 3-ти Март си ни е история, това са неща които са се случили, факти. Факт е и, че тогава са загинали руски войници – по време на „Руско-турската освободителна война“, ако още така й викат :D
+1
 
 
Ей такива празни глави като "супермарио"ни докараха до тоя хал.Не политиците са виновни,а такива кретени дето не знаят защо гласуват.Великите Левски,Ботев Стамболов ясно са се разграничили от имперските амбиции на Русия за ликвидиране на Бъгария като самостоятелна държава.Попзорният за България договор от 3-ти март.Ако сте тъпи,четете,образовайте се кухи ибрикчийски Путински подлоги.Аз съм четвърт руснак,обичам или поне досега обичах руския народ,но такова позорно падение през последните сто и кусур години на уж "великата Русия" не съм си и представял.А,пропо: и къде са тия 200 хиляди жертви,след като сам руският император говори за 11 хиляди.Промити мозъци- поне не промивайте мозъците на сегашното поколение,защото това е предателство спрямо България.Да живее 6-ти септември 1885 година-годината,когато България отхвърли руския ярем и османското владичество
0
 
 
И точно,ама съвсем точно,са описани и плащанията на България за своето *освобождение*!
-1
 
 
до *боко жт кършиЪкЪ*: боки,голям абдал си!!!*руската армия в царско време била доброволна*!?!Утрепа всичките жаби в Марица,а ако някой от твоите учители получи инсулт от твоите *знания* - бери му греха!Пак ти казвам - ЧЕТИ,ГЛУПАКО,ЧЕТИ!!Писали са и руските *освободители*,които останали стреснати от хубавите къщи и вида на *робите* - не можело да става и дума за сравнение с руския опърпан народ.
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (3)
+7
 
 
Общо взето от всичко изписано, изговорено и изкрещяно по темата през последните дни разбрах, че тезите за 3 март като национален празник са ЧЕТИРИ. 1. 3 март бил винаги национален празник и било странно да се сменя. (НЕВЯРНО - национален празник е само от 1991г., т.е. 32 години и е най-кратко честваният национален празник от всички, които сме имали). 2. 3 март бил наш, български празник (НЕВЯРНО - на събитието на 3 март 1878 не е допуснат нито един българин, въпреки желанието на българите. Датата е чествана в България първоначално като рожден ден на руския император, а името на самия празник е: Ден на възшествието на престола на император Александър II). 3. 3 март трябвало да е национален празник, защото били загинали "200 хиляди руснаци" във войната през 1877-1878 (НЕВЯРНО - има два военни театъра, балкански (включващ България) и кавказки фронт (където се воюва за Грузия и други земи), и общо на двата в бойни действия загиват около 21 хиляди войници от Руската империя, включваща дълъг списък от етноси.) 4. 3 март трябвало да е национален празник, защото иначе трябвало да се празнува някакъв американски празник. ?!? Тук вече е трудно да се коментира. Явно за някои българи е важно всичко да е или руско, или американско, но най-важното е да не се чества нищо българско, защото те могат да бъдат само роби на чужденци, но не и свободни граждани със своя воля, не дължащи никому нищо. Според тях и паметниците в България трябва да са или руски, или американски.
+1
 
 
24 май и навсякъде да се казва ден на българската писвеност.Да не се моткат руснаци макета монголци и всякакви други народи ,които пишат с българските букви.
+2
 
 
Милият човечец помни времето от Освобождението! Браво, пожелавам му още 145 годни крепко здраве! Ей това е пример за добре работеща здравна система!
+5
 
 
Отговорите на някои *пловдивчани* показва нивото на общата им култура.Ако преди сте нямали достъп до НАРОЧНО скрити и смотани архиви,сега имате!Този *трети март* сме си си го КУПИЛИ И ПРЕКУПИЛИ с много злато!!!Никому нищо не дължим,а приказките за *братско освобождение и 200 хиляди жертви* отдавна са опровергани!Целта на руския цар е била Проливите,а не освобождението на някакви си българи!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: