ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Психиатър за Plovdiv24.bg: Ако има смъртно наказание, повярвайте ми, нещата няма да са такива
Автор: ИА Фокус 14:56 / 03.08.2023Коментари (12)18838
© фейсбук
След убийството в Цалапица, нарязаната 400 пъти жена от Стара Загора, както и редица други престъпления от последните дни, изглежда, наистина зачестяват криминалните прояви. В частност - умишлените убийства.

От Plovdiv24.bg установихме, че наистина има повишение в броя на регистрираните  умишлени убийства спрямо 2020, сочат данните от годишния бюлетин на МВР. Обясним спад през "Годината на ковида", когато са регистрирани 98 умишлени убийства, нов ръст през 2021 със 116 умишлени убийства и 126 през 2022. За тази година броят им почти ще надхвърли 50.

За да разберем на какво се дължи този прираст, решихме да разговаряме с д-р Веселин Герев, психиатър, който посочи доста по-нестандартни от очакваните причини.

"Когато човек го нагрее слънцето, мозъкът му вече престава да работи нормално. Слънцето като природен феномен и горещите температури оказват следното влияние: правят мозъка експлозивен и нереално преценящ обстоятелствата, склонен към късосъединителни реакции. Тези реакции обикновено са причина за конфликтно-агресивно поведение. Когато човек отговори на агресията с агресия, тя се мултиплицира с още по-голяма, докато накая се стигне до това хората да започнат да си мерят ножовете и пистолетите", обяснява психиатърът.

Така докторът потвърждава, че през лятото често има по-голям брой престъпления: "Факторът висока температура, слънцегреене винаги води до много висока ескалация на напрежението в неврона и дава конфликтно-агресивни реакции, без значение дали ще са автоагресивни или ще съм някой друг".

На въпроса защо масово извършители на убийство са мъже, Герев смята, че се дължи на устройство на психиката: "Психиката при мъжете се управлява от тестостерона, хормона на агресията и затова мъжете са по-често склонни".

Психиатърът коментира и случая с нарязаната жена: "Имайте предвид, че при мен има все повече случаи на мъже, жертва на домашно насилие. Жените тренират бойни изкуства и ги налагат душмански, само че на това не се дава толкова гласност, защото не е интересно. Стереотипът е такъв - жената обикновено е жертва, мъжът е агресор. Невинаги обаче това е така".

"Психопатията налегна голяма част от хората, което се дължи на комплект от фактори:социални, икономически, битови. И целият този комплект от неприятности води до агресивно поведение", добави още той.

Друг основен проблем според него е, че хората не намират проблем и съответно не смятат за необходимо, че трябва да се лекуват.

"Един психопат има много особено устройство на психиката. Той е абсолютно убеден в това, което трябва да направи и освен всичко останало държи жертвите си в подчинение и не търпи противоречие. Всяко едно противоречие, всеки отказ, който му бъде направен, го докарва в състояние на дива ярост и в този момент избиват агресивните нагони".

От друга страна, голямо влияние оказва и чувството за безнаказаност: "Това, че да кажем ще посегнеш на живота на някого, а пък няма да лежиш доживотна присъда, защото в закона има хиляди точки и запетайки, които те оневиняват. Например чисто съдебно минало, липса на криминални прояви, семейство, деца и т.н."

"Освен това много важен момент е махнатото смъртно наказание. Няма страх, ако има страх, нещата биха изглеждали по различен начин. Ние от някаква криворазбрана човещина, трябва да проявим човещина към убиеца и да му дадем възможност да се поправи. Той няма как да се поправи, той ще става по-зле", добави докторът.

Това наказание не е твърде строго, а е мотивирано от научни твърдения.

"Ако има смъртно наказание и страх от смъртното наказание, повярвайте ми, нещата няма да изглеждат такива. Още Фройд е казал: "Психиката работи на принципа на страха". Няма ли страх, няма задръжка, има късо съединителни реакции", каза още д-р Герев.

Велизара Ангелова


Още по темата: общо новини по темата: 174
27.04.2024 »
18.04.2024 »
04.04.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Не мисля, че доживотен строг тъмничен затвор е меко наказание и не насажда страх като мисъл. Въпросът е да се прилага строгостта на закона. В държавите с действащо смъртно наказание има много повече убийства и това не се променя - статистически факт.
+5
 
 
Но и другото, което казват някои хора е абсолютно вярно - разковничето се крие в семейната среда и ролята на родителите чак до пълнолетието на децата, че и малко след това бих казал.
+3
 
 
Абсолютно съм съгласен с доктора относно факторите, които водят до повишаване на агресията през летните месеци. А относно смъртното наказание бих казал следното: наистина това е крайна и нечовешка мярка в 21 век, но мисля, че самото му присъствие в наказателния кодекс ще доведе до известно намаление на умишлените убийства и по този начин хем жертвите ще са по-малко, хем убийците. Всъщност то и сега на практика съществува смъртното наказание, но едностранно - убиеца наказва жертвата си. Не съм ли прав? А защо не погледнем към най-голямата демокрация, която нашите управляващи постоянно сочат за пример - там все още на места мисля, че това наказание не е отменено.
+6
 
 
Тези драстични мерки няма да донесат желаните резултати. Човечност, уважение към живота и емпатия се постигат чрез примери на поведение, внимание към подрастващия индивид и неговото развитие. Възпитанието в семейството както и институционалното такова да решаващи фактори. В България не се водят разговори за проблеми, чувства, нужди и т.н. Всеки гледа да е отгоре, да тъпче и колкото повече мутри познава, толкова по недосегаем става. Затова скъпи майки и бащи, гледайте си читаво децата и ги учете на ценности, за да не стават психопати!
0
 
 
Определено е необходим респект! Като обезобразиш някого и сломиш желанието му за живот! Какво е това? - Най-голямото зверство! Откъде на къде на изверга ще му се дава право да продължава! - До живот без право на обжалване! Дори трябва да му се наложи същата мярка която е използвал срещу осакатеното лице! Или същото ---> Държавата отказва да признае твоите увреждания! Отказва да ти осигури медицинската помощ и Диагностика от които се нуждаеш! Отказва да ти осигури необходимите помощни средства! Отказва да ти осигури необходимото подпомагане. И ти трябва да живееш като скот! От ден за ден без никаква възможност да станеш нормален човек и се погрижиш за своите социални нужди! Което е същото! Смачква те и те нтиква в ъгъла на мизерията и нищетата да живееш като скот! И няма правосъдна система която да разреши проблема с това безобразие! Няма и Прокуратура която да защити правата на тези и без това смачкани от своите увреждания хора! И" какво излиза? Че тук дори няма Държава която да се съобрази с Международните договори и Конвенции които е ратифициралра.
-4
 
 
Не пишете и говорете глупости. Човек от затвора се вади след като е оневинен, но не може да го върнете от оня свят, след като е била изпълнено смъртно наказание. Има куп описани случаи показващи как невинен бива осъден на смърт.
+1
 
 
Не само смъртно наказание но и Крумовите закони.Но Еврогейските ни партньори ще скочат и нададът неистови викове.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: