ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Адвокат: В Стара Загора вече се говори, че извършителят има добри контакти със силни хора
Автор: ИА Фокус 15:38 / 02.08.2023Коментари (3)100282
©
Очевидно се търси някакъв начин да се отговори на обществените настроения, това не е нещо изненадващо или невиждано досега в историята ни. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, сега адвокат, в отговор на въпрос защо политиците се сещат да ревизират закони най-вече когато има натиск от гражданите.

"Но това, което притеснява, е, че поради прибързаност е възможно да се приемат текстове, които да позволяват нееднозначно тълкуване, съответно да се създаде противоречива съдебна практика и всичко това да доведе до отрицателен резултат, вместо до това, което се прокламира към този момент, че ще се получи", посочи Йорданов.

Според него, противоречиво тълкуване може да се породи при текста, в който се говори за връзка между страните, без тази връзка обаче да е съчетана със съвместно живеене.

"В него се употребява някакво прилагателно, не се разбира точно за какъв период става въпрос. Въобще, има достатъчно варианти за спор при влизане на едно подобно дело в съдебна зала, така че накрая на никой да не му е ясно какво точно се случва и кой прав, кой крив", каза юристът.

Емануил Йорданов посочи още, че в правото по принцип, когато се създава една нова правна норма, тя или регламентира вече съществуващи обществени отношения, или пък създава нови, така че това е възможен подход.

Йорданов коментира, че когато говорим за убийства, там си има съвсем ясни текстове в Наказателния кодекс и не се създават никакви правни проблеми. Същото се отнася и за средните и тежки телесни повреди. В случая обаче, нещата са твърде необичайни, защото поне на първо време се възприе идеята, че става въпрос за леки телесни повреди, впоследствие, когато общественият натиск нарасна, се оказва, че има и въпроси, които би следвало да се обсъдят допълнително в този казус. И това нещо се прави в движение в този момент.

"Аз смятам, че по конкретния случай за който говорим, правоохранителните органи в крайна сметка ще дадат един задоволителен отговор за обществото".

Според него, за да се стигне до това обществено недоволство има няколко вероятни причини.

"Единият е небрежност при изпълнение на служебните задължения, а вторият вариант би могъл да бъде нещо, за което вече се говори, доколкото знам в Стара Загора, а именно, че извършителят е лице, което има добри контакти със силни хора на деня в Стара Загора", добави юристът.

По думите на Йорданов, на тези насилия може да се противодейства по много начини, като в случая не трябва да се взираме само в съд и прокуратура, а да си дадем сметка за това, че нещата започват много по-отдалече, и че тук има неща, за които отговарят и семейството, и училището, дори църквата. Защото моралът се съдържа в християнската религия.

"Нещата са много ясно посочени в Библията, но това не е книга, която е на някаква особена почит в България. Що се отнася до насилието по отношение на жени, то е дълбоко заложено в психиката на българина. Покрай този случай си спомних един случай отпреди много години, беше още времето на социализма, когато в голям хотел на окръжен център, за онова време, бях в лоби бара и в съседство с мен имаше една група момичета, които разговаряха помежду си на доста висок глас, така че и аз чувах всичко. И едното от тези момичета казваше “Аз снощи се прибрах и им казвам на нашите: "Ще ме биете ли тази вечер, че искам да си лягам?".

Това е действителен случай отпреди години, включително аз съм чувал, разказвали са ми за изказване на младо момиче, което е заявило, че смята за нормално в едно семейство мъжът да бие жената до 2 пъти седмично, тоест това момиче е виждало подобен модел на поведение, възприело го е и приема, че това е нормалното. Тупаникът си е вървял системно и пострадалите тогава очевидно не са имали нищо против, издържали са, просто защото са смятали, че това е моделът на живот, който искат да имат", посочи Емануил Йорданов.

Според него, провалът на съвременното общество започва още от семейството. Когато в семейството не се възпитава някакъв дух на уважение към жените, защото за цивилизованост на едно общество се съди по отношението към жените. Вижда се в България какво е това отношение и за съжаление, това се приема за нормално и за приемливо.


Още по темата: общо новини по темата: 215
25.04.2024 »
18.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
05.04.2024 »
29.03.2024 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много добър анализ на Емануил Йорданов! Напълно съм съгласен с него!
0
 
 
няма лошо да се говори,но да се говори и за това ...кои са тези хора? нека това да говорят ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Covid-19
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Серия от трусове в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: