ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Шефове злоупотребяват с кризата, карат подчинени да работят извънредно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:07 / 15.07.2010Коментари (7)3147
© Plovdiv24.bg
Кризата отприщи своеволия от страна на работодателите - уволняват по симпатии, гонят неудобни служители под предлог намалени поръчки и се освобождават даже от хора с увреждания, които са под закрилата на закона. Порой от такива жалби залива Комисията за защита от дискриминация. От началото на годината са постъпили 380 сигнала, което е двойно увеличение. Всеки втори касае нарушени права на пазара на труда, съобщи вчера в Пловдив зам.-председателят на комисията Лало Каменов. В 70% от случаите намираме основание за оплакване и започваме преписки, увери той. Над половината от тях завършвали със санкция за работодателя, защото е нарушил закона.

В момента масово хора са принуждавани да се трудят с удължен работен ден. "Шефовете ги притискат, възползвайки се от безпаричието и липсата на алтернатива за работа, ако служителите напуснат фирмата", посочи Каменов. Други пък започнали да гонят под предлог липса на ценз, а до този момент не са имали изискване за това. От образованието идват сигнали, че директорите на училища сформират норматива на учителите по свое усмотрение - дават повече часове на някои и ощетяват други, което се отразява и на заплащането.

Въпреки глобите, които комисията непрекъснато налага за дискриминационни обяви за работа, продължават да се появяват съобщения, в които се посочва възраст и пол. "Някои работодатели изискват външен вид и поставят условие кандидатките да са несемейни и без деца, което също е дискриминация", подчерта Каменов. Стигнахме почти до гръдна обиколка, добави той.

След конференцията в Пловдив по програма "Прогрес" на Европейския съюз ще се изработи наръчник с указания за равно третиране на работното място.

Източник: в. "Твоят ден"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Умният работодател е с претенции, ОТСЯВА (задължително) персонала си, но след това се старае подбраните да НЕ мислят за друга работа. Тези, които разчитат на текучество от нископлатени некадърници за да ги тормозят, както си поискат ... са обречени да бъдат ЕДНОДНЕВКИ (днес "работодател", утре безработен). Ако сте в такава фирма, просто сменете работодателя, или станете такъв, какъвто търсите. ;)) Не забравяйте, че в криза е трудно да се правят трезви преценки за "добър" или "лош".
0
 
 
синдикатите са виновни за този тормоз нат работника
0
 
 
Стоян Беширов - ЕС БИ ЕН Хората работят 4 месеца за 100лв :) какво ще кажете за това. А казват,че китаиците били евтини. 20лв на месец! Работи се всяка Събота та дори и Неделя. Искам този боклук на кладата да го видя. Всички злоупотребиха с кризата!
+2
 
 
Така или иначе Пловдив си остава град с нископлатен труд, залят от евтина работна ръка от всички краища на страната. Кодекс на труда има, но за съжаление няма кой да контролира спазването му. Що се отнася до критерии за подбор на персонала, истина е че в момента изискванията на голяма част от длъжностите изпреварват квалификацията на кандидатсващите. Шуробаджанащината е следващият бич, най-вече за рабтоници които имат желание да си изпълняват съвестно задълженията и винаги се оказват виновни за неуспехите на една или друга фирма. Липсата на стимули, при изпълняване на служебните задължения довеждат до загуба на мотивация сред персонала и от там до незадоволителни резултати. За всички тези неща са си виновни единствено и само работодателите, които освен да дават работа, май не дават нищо друго.
+5
 
 
Чел съм обяви в които направо се посочва,че кандидатът трябва да има възможности за работа след работно време,да умее да работи под напрежение /особено често/.Какво означава това?Това означава ,че във фирмата цари особен хаос,хората са притискани да свършат определена работа за минимум време например,че липсва правилник за вътрешният ред,длъжносна характеристика на работното място,не се спазва кодекса на труда и изобщо законите се пренебрегват в името на печалбата,а е възможно и трудовите договори да не се дават на работниците.Последствията от такива изисквания на работодателите могат и са трагични.Ежедневно стават престъпления,катастрофи с убити и ранени.Хора заболяват от сърдечно съдови заболявания,диабет и психични заболявания.Всичко това е в резултат на лошото отношение на работодателите към наетите да работят за тях,независимо от позицията ,която заемат.Нервното напрежение,лошото отношение на работното място и извън него,прекомерната експлоатация на намните работници води до това,че сме на първо място по заболявания и то от най-тежките в Европа.Това се отразява и на продуктивноста на българското семейство,намаляване на населението,увеличаване на процента на циганското население спрямо българското,завишаване на данъците,защото един работещ ще трябва да издържа все повече ,пенсионери,болни и цигани и оттам отново влошаване на живота в България,напускане на младите и образовани хора на страната и въртележката се върти по спиралата на качеството на живота, но надолу.
+2
 
 
Безспорно има работодатели, които злоупотебяват, но не по-малка част са служителите, които не се замислят какъв е приносът им за фирмата и дали са заработили парите, които получават. За външен вид, образование и възможности е неизбежно да има предпочитания - назначете един необразован глупак, с три зъба в устата, който се къпе веднъж седмично и чакайте той да привлече Клиенти, камо ли да ги накара да оставят парите си точно в тази фирма. Повечето хора са с "мисленето", че като регистрираш фирма и хората тичат да те засипват с пари.... Бих ги нарекъл НАИВНИЦИ. Има куп определящи фактори, които не всеки може да осъзнае и после да реализира. Това е цяла наука, в един постинг не може да се опише, дори и малкото което се знае от всеки успял човек! Затова, който се е почувствал ощетен, да става работодател и да го видим какви са му уменията и възможностите - никой не е закрепостен към никоя фирма. Пробвайте. ;))
+2
 
 
Ами нека тогава онези,които търкат по цял ден креслата в народното събрание да гласуват закон и да направят глобите по 10 дори 15-20 000 лв и да видим какво ще стане!Защото те тези гадове(собствениците на фирми)разчитат на това,че българина не си знае правата и никой няма да тръгне да съди!Точно за това се гаврята с хората!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България и Войната в Украйна
Абитуриентски балове
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: