ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Депутат бесен заради конфискуването на автомобили: В петък пушиш цигара, в понеделник си осъден престъпник с отнета кола
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:44 / 12.08.2023Коментари (90)79024
©
"343Б от НК вече предвижда конфискация на автомобил. Ура! Звучи като нещо справедливо. Но дяволът е в детайлите. Новите "мерки“ оставят гражданите без инструмент за правна защита. И са предпоставка за корупция".

Това смята народният представител Явор Божанков по повод новоприетите промени в Наказателния кодекс, с които се конфискуват автомобилите на пияни и дрогирани шофьори.

Ето и цялата му позиция:

За водачите на пътя, алкохола, нарокотиците и всичко останало. Или как доведохме законодателството ни до "откровена лудост" и сме напът да унищожим човешки съдби и икономика. За да угодим на популисти.

Случаите на тежки катастрофи с жертви заради пияни или дрогирани шофьори в различни краища на България предизвикаха протести.

Истинското решение е, като да посееш дърво. Въпрос на множество мерки за превенция, политики, стигащи чак до образование и ако щете – семейна среда. Сериозни реформи с е две думи.

Никой не обича трудните решения. Особено популисти и крайни проруски формации като "Възраждане". За съжаление и БСП.

Ситуацията:

343Б от НК вече предвижда конфискация на автомобил. Ура! Звучи, като нещо справедливо. Но дяволът е в детайлите. Новите "мерки“ оставят гражданите без инструмент за правна защита. И са предпоставка за корупция.

За да разберем колко тъп популизъм е всичко това, ще дам един пример. Според новите правила, ако убиете неволно човек на пътя или причините телесна повреда на повече от едно лице – може да ви отнемат колата.

Но ако нарочно прегазите някого, умишлено и с ясно съзнание да го убиете – тогава това не се предвижда.

Такова извращение с правото се случи, че вече умишлено деяние се наказва по-леко от непредпазливост.

Този проблем умножава несправедливостта от друг. Ако шофираме със съдържание на алкохол до 0,4 промила – не се наказваме. От 0,5 до 1,2 е административно нарушение. Над 1,2 промила е престъпление.

Логиката е проста и правилна. Ако сте пили снощи и сутринта ви спрат – вие сте "употребил алкохол“, но към момента на проверката не сте "под влияние на алкохол“.

Така изключваме възможността да направим престъпници хора, които… не са престъпници.

Това обаче не важи за пушилите марихуана, например. Предишната версия на "Възраждане" – обединени патриоти направиха така, че няма "употребил“ и "под влияние на“.

По този начин може в петък да сте в Ротердам и да изпушите една цигара абсолютно законно. В понеделник да ви спрат, вие да сте съвършено трезвен, но да станете осъден престъпник с конфискуван автомобил.

Абсурдно е полицаите да отказват тестове, да жалят в съда и да се борят срещу тестовете. Защото дават грешки. И точно същите тестове, същите полицаи да ги прилагат на гражданите. С доказано висок процент фалшиви резултати.

Би трябвало България да върви по пътя на цивилизованите страни. Там има горна и долна граница на съдържание в кръвта, има и ясна регламентация кога човек е "употребил“ и кога е "под влияние на“.

Ако сте шофьор на камион за 250 000 лева и причините ПТП по непредпазливост с няколко пострадали, вие ще трябва да платите цената на цял камион. Защото случаите, в които МПС не е ваше – плащате равностойността му. Това е някакъв линч за професионални шофьори. Наказание за бизнеса, който работи с транспорт и машини и винаги носи по-висок риск.

Срещу всичко това механизъм за обжалване и защита не е предвиден. След спорния полеви тест, ще отидем на кръвна проба. Тя отнема около половин година (защото се прави в 3 лаборатории). И през тази половин година, дори да сме прави – автомобила ни ще стои със свалени табели. Да не кажем – отнет, защото и това не е ясно.

Нещата са дори още по-сбъркани в самият кръвен тест:

- Пример е канабиса. Официалните данни сочат, че ефектът му трае 90-120 мунити. Но кръвния тест не търси активна съставка Δ9-тетрахидроканабинол, който се открива 10-12 часа след употреба. Така би било справедливо. Да те накажат, когато си нетрезвен зад волана.

Тестовете търсят непсихоактивен метаболит, който не влияе на съзнанието но се засича дори 40 дни след употреба. От него засичат дори 1нг/мл – най-ниската възможна стойност. Тогава ставаш престъпник без да си такъв. Точно тук е големия проблем.

От там идва статистиката на МВР за огромния брой "дрогирани“ водачи. Въпреки безброй нови присъди – приносът им към загиналите на пътя продължава да бъде около 1% според статистиката на МВР.

Така МВР се превръща в държавна автокъща, инквизитор или нещо друго. Но не и в орган, който осигурява превенция за войната по пътищата.

Какво може да направим от тук насетне?

- Да се преработят подзаконовите нормативни актове, за да бъдем сигурни, че когато полеви тест покаже положителна проба, кръвния ще потвърди резултат на психоактивно вещество, влияещи на способностите на водача. А не обезболяващо, взето преди 30 дни.

-  “нулевата толерантност" от закона да бъде спазена, но да дефинираме тази нула. Ако не го направим, ще си продължи да е 0.0000000. Необходимо е разграничение на психоактивните вещества и всички други, които в момента се търсят без никаква причина.

С промени в наредбата бихме могли да решим:   

1) Около 7% фалшиви позитивни тестове, заради които има и осъдени без реално да имат вина.

2) В няколкото особени случая (канабис, бензодиазепини и някои други), в които кръвните проби позитивират за употреба, случила се преди месеци.

3) Да се даде възможност по-голям брой лаборатории да извършват стандартизирани тестове.

Без промени в законодателството не можем да решим:

1) Несъразмерните наказания за непредпазливи и умишлени деяние

2) Да дадем правни гаранции за защита и обжалване за да гарантираме върховенството на закона.

3) Да дефинираме устойчиво и да разграничим понятията "употребил“ и "под влияние на“.

С две думи: с приетите промени България се приближи до източни страни, като Беларус. А не към европейски, като Дания, Холандия и т.н. Популистите дават лесни и бързи решения. Те не работят и водят по-големи беди. Но тази сметка я плащаме ние, не те.

Такъв е случаят със завишаването на санкциите за пияни и дрогирани шофьори. Тук е моментът да отбележа нашата вина (на ПП/ДБ). Ние носим вина за пасивното си поведение. Като член на комисията за българите в чужбина не съм работил по материята, но и това не е оправдание. Всъщност – абсолютно виновни сме и ние, че не се противопоставихме на това безумие.

Сега е време да намерим решение и да не позволим невинни да плащат цената заради виновни, войната по пътищата да продължи и цъкаме с език при поредната жертва на пътя. Защото решения има. И те са пред очите ни. Стига да не ги затваряме пред популизма.


Още по темата: общо новини по темата: 53
15.04.2024 »
15.04.2024 »
12.04.2024 »
15.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.08.2023 г.
0
 
 
Не съм му фен,но е прав
Aнонимен
на 18.08.2023 г.
0
 
 
Първо приемат закони,после реват.Гузен негонен бяга.
Aнонимен
на 14.08.2023 г.
+1
 
 
Родната милиция е в играта с психотропните вещества,тия с тревата са бял кахър,те са създадени да изгорят,ама онези с амфетамини и кокаин,както и синтетиката кво ше ги прайм,а?а ако ги няма голям глад ще настане,щото те са тези които плащат
Aнонимен
на 14.08.2023 г.
0
 
 
притеснен наркоман значи, то му личи, тия с тревата всички са с изпити мозъци, врякат за ваксини, Украйна, и са избоиратели на умнокрасивитета.
0
 
 
Напълно съм съгласен с Явор Божанков! С тези смешни закони се отдалечаваме от Европа! Чудят се само как да ни одерат кожите, а престъпността не намалява. Занимават се с дребните риби.. Има огрномна разлика между "употребил“ и "под влияние на“... Народа трябва да покаже своята позиция- иначе ще продължават да обират невинните, докато истинсктие престъпници си веят байряците и си плащат, за да не ги барат. Трябва да се протестира срещу тези безумни закони!!!
Aнонимен
на 14.08.2023 г.
0
 
 
Защо повечето се хващате за 1 нещо от казаното, а не коментирате правотата на всичко останало? Нима не е прав за фалшифите резултати от тестовеъе за наркотици? Вие също бихте могли да пострадате от такава несправедливост.
Aнонимен
на 14.08.2023 г.
-1
 
 
Тези експерименти няма да спрат, защото в България живеят крадци,а другите са слаби,така че аз съм предложил има достатъчно човешки материал, който не гласува,да бъде организиран и на местните избори да има пред всяка голяма секция по 1000 души,а пред малки секции пропорционално надолу 100 човека,да правят отпор на желаещите да гласуват,да ги снимат да се види кои са крадците и полицаи няма как да попречат на този протест,и така слабите ще станат силни! Това е! Иначе идва по страшна зима от на Жан Виденов,няма да стигат черните чували за умрели от студ и глад по улиците! България пълноправен член на Европейския съюз!!!!!
Aнонимен
на 14.08.2023 г.
0
 
 
Друсалките и пияниците вече са в паника! Такива глупости може да изтърси само този, за когото живота и безопасността на хората нямат никаква стойност!!! Чудя се въобще кой е гласувал за тоя?!
Aнонимен
на 14.08.2023 г.
0
 
 
Този депутат не беше ли назован за предател от БСП? Предател оставаш за цял живот. Никой не харесва предателите. Вие защитавате наркоманите и алкохолици, вместо близките на загиналите в катастрофи. Вие сте срам и позор.
Най-големите тъпаци са футболните фенове.
на 14.08.2023 г.
+2
 
 
Не пуша нищо и не ходя по заведения, правете го и вие и няма да ви вземат колите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: