ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Преди 40 години Локо изиграва един от най-посетените шампионатни мачове в историята на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:19 / 17.08.2023Коментари (21)8287
На днешния ден (17 август), но преди 40 години, се изиграва един от най-посетените шампионатни мачове в историята на пловдивския футбол. Завърналият се в "А" група отбор на Локомотив Пловдив открива новия сезон с домакински двубой срещу Левски-Спартак.

Срещата завършва 0:3 и се играе пред 50 000 зрители, които са "изпълнили до краен предел стадион "Девети септември", както тогава отбелязва вестник "Отечествен глас".

Plovdiv24.bg публикува без редакторска намеса мнение по темата на известния привърженик на "черно-белите" Ангел Ангелов, който е един от авторите на клубния алманах за историята на Локомотив Пловдив - "Оттук започва любовта".

Както наскоро се писа в групата, на 13 август 1983 г. е осъществен най-големият "десант" на гостуваща публика в историята на българския футбол. Тогава около 30 000 привърженици на Локомотив Пловдив се изсипват на националния стадион, за да подкрепят тима в баража за "А" група срещу Осъм Ловеч.

Двубоят е спечелен по драматичен начин с 2:1, а четири дни по-късно "черно-бялата" публика има още една впечатляваща изява.

На 17 август 1983 г. (сряда), в първия мач от първенството на "А" група в Пловдив гостува Левски-Спартак, а градският стадион е буквално претъпкан до краен предел от 50 000 пловдивчани. За съжаление, гостите очевидно са с по-висока класа и в по-добра форма, печелейки с 3:0.

С този мач се открива сезонът в Пловдив от елитната футболна група. На снимката се вижда капитанът на Локомотив, Христо Бонев, който издига националния флаг. Зад него е капитанът на Левски-Спартак, Емил Спасов, както и Николай Курбанов.
Още по темата: общо новини по темата: 772
27.04.2024
26.04.2024
26.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
25.04.2024
предишна страница [ 1/129 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
злобна жълта зган 8 09 1974 7:3 15 05 19 1:0. 2?8 11 20 666666:0. СБОГОМ ЖЪЛТИ к**ви
0
 
 
По онова време стадион 9 Септември официално беше с най-много седящи места - 55 000. Истината е, ме Стадионът беше Фрашкан :). И е много възможно да е имало 50 000 души публика. Тогава нямаше чалга, татуси , пришълци и капризни гелосани звезди . Почти всички футболисти бяха местни момчета и пред очите на приятели и роднини се раздаваха на терена за честта на фланелката и за публиката. Тогава имаше настроение, импровизация, болка и радост и незабравими преживявания. Играеше се футбол в най- чистата му форма, футбол който изпълваше сетивата , носеше незабравими преживявания и оставяше трайни и незабравими спомени. Спорът за броя на посетителите е излишен и глупав . Със сигурност мога да кажа, че на този мач, както на срещите при гостуването на Байерн, Барселона, Бенфика с Еузебио , Ювентус и много други Стадионът винаги е бил пълен. И който е бил поне на веднъж на един такъв мач, прекрасно разбира колко безсмислен е спора за броя на посетителите. Имал съм щастието да бъда на всички от гореизброените , както и на много други мачове на този прекрасен Стадион. Днес ме е срам от съдбата на Стадиона и от състоянието на футбола , но това е вече една друга тема.
-1
 
 
Зрителите със сигурност не са били 50 000, но това не е толква важно. Важното е, че тогава футбола в България е доставял огромно удоволствие на хората за разлика от сега. Огромната част от младежите от години вече НЕ СЕ интересува от футбол (още повече от български) и това се засилва с всяка година.
+2
 
 
В онези години на мач се ходеше всяка седмица, на Ботев и на Локото, заедно. А между техните мачове ходехме да гледаме и Маричката и Спартак.
0
 
 
Как беше приказката-Лъже като дърт циганин! Това му е то на циганина-лъже! Най-характерната черта! И краде! Лъже за историята си,лъже за кюстендилския си отбор,лъже за некви измислени преселения,за най-посетени мачове и прочие...Лъже,лъже,та чак почва и да си вярва....
-2
 
 
За по-малките чернилки специално да поясня , през 1983 година втори етаж имаше само на половината стадион , така че НЕ можеха да се поберат 50000 зрители. Измислете нещо друго .
0
 
 
Защо изобщо се разправя някой за година , създаване и припознаване...важно е за един клуб какво мислят феновете, кой подкрепят и самите те дали припознават отбора...в.ътки има всякакви всякакви(очевидно и доказано) , и то не само в България, и това е доказано... А що се отнася до статията, това са едни славни , титанични времена за пловдивския футбол и пловдивските фенове , когато хората не са били толкова малоумни , колкото сега и целия град е подкрепял отборите ... Локомотив в Б група е имал 3-а национални състезатели , на Ботев не са позволили пък да стане шампион при така нареченото "златно поколение" ...възрастни хора са ми казвали , че като е имало пловдивско дерби , градът е бил в еуфория и всеки един състезател е можело да бъде викнат в националния отбор..... Сега кога ще отидат 50000 фена , точно никога , близките 100 години...
0
 
 
История като македонската. 3 реда. Това им е пловдивската история на кантонерите. А иначе имат и кюстендилска, тя е малко по-дълга.
0
 
 
От тези 50000 48000 са били подкрепа за Левски, както и сега група мангали от 150 мулета се надяват ,че имат отбор и публика.
-2
 
 
Цигански митове и легенди. Нещо като 19?6-1936.Македонците ряпа да ядат. Но щом им харесва да продължават, да създават смях сред нормалните хора. Не случайно ги наричат джуджета - мегаломани. Айййй... в дивия отрепки столипеновски.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Повече от 6 години Локо няма победа на "Тича"! Ще свърши ли тази серия утре?
Радост на "Лаута"! Капитанът на Локомотив подписа нов договор
Черно море се надъхва за мача с Локо
Синът на Кривия отново тренира с мъжете на Локо, отлична новина за Евандро
Фенклубът на Локо към Хоркаш: Ела на стадиона, за да получиш изпращането, което заслужаваш!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: