ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
На този ден в историята: Лев Троцки е тежко ранен, умира след часове
Автор: Самуил Иванов 18:54 / 20.08.2023Коментари (6)2241
©
На 20 август 1940 година изпратеният в изгнание Лев Троцки бива тежко ранен в Мексико Сити. Троцки умира на следващия ден. Убиецът - Рамон Меркадер, е испански комунист и сочен за агент на СССР и Сталин.

Роден в Украйна, в семейство на руснак и евреин, Троцки възприема идеологията на Маркс още като тинейджър, а по-късно дори прекъсва образованието си в университета в Одеса, за да помага на Южния руски профсъюз. През 1898 година бива арестуван по обвинение за подпомагане на революционната дейност в империята и изпратен в затвор. Две години по-късно бива заточен в Сибир.

През 1902 година Троцки успява да избяга в Англия с фалшив паспорт и представяйки фалшива самоличност. В Лондон той започва да работи с Владимир Ленин и болшевиките, но по-късно взима решение да премине на страната на меншевиките, които настояват за демократично установяване на социализма. С избухването на революцията от 1905 година, Троцки се връща в Русия и отново бива заточен в Сибир. Революцията също се проваля. Две години по-късно обаче Троцки намира начин отново да избяга.

През следващото десетилетие той бива изхвърлен от редица страни, тъй като бива обвиняван за радикалист. Троцки живее в Швейцария, Франция, Испания и САЩ преди отново да се завърне в Русия през 1917 година. Той играе ключова роля в Октомврийската революция и възхода на болшевиките, както и превземането на Санкт Петербург, преди гръмкото завръщане на Ленин през ноември същата година.

Ленин го посочва за негов секретар по външните работи. Троцки успява да договори с германците излизането на Русия от Първата световна война. През 1918 година той полага основите на т.нар. "червена армия“, която успява да унищожи антикомунистическите движения в гражданската война. През 20-те години на ХХ век изглежда, че наследникът на Ленин ще бъде именно Троцки. Това обаче не се случва и идеологът бива победен от Сталин, който застава начело след 1922 година.

През 1924 година Ленин умира, а Сталин става лидер на СССР. Троцки настоява да бъде продължена световната пролетарска революция, която според него неизбежно ще унищожи и бюрократичната съветска държава. Идеологът също се обявява срещу потисничеството на демократичните процеси в комунистическата партия и в плановата икономика. Това довежда гневът на онези, които са на власт. Година по-късно той бива премахнат от поста си на военен комисар, а две по-късно е изключен от Политбюро и партията. През 1928 година Сталин изпраща Троцки в отдалечените части на Съюза в Азия, а година по-късно - в изгнание.

Троцки получава убежище в Турция и отсяда на остров Принкипо. Там той работи по автобиографията си и историята на руската революция. След четири години в Турция Троцки заминава за Франция, а след това за Норвегия, а през 1936 година получава убежище и в Мексико. Междувременно Сталин го обвинява в държавна измяна и го заклеймява за политически враг.

Първия опит за неговото физическо ликвидиране е извършен с картечно оръжие също в Мексико, но Троцки оцелява. Той обаче няма същия късмет през 20 август 1940, когато Рамон Меркадер го убива. СССР отхвърля всякакви обвинения, а Меркадер бива осъден на 20 години затвор от мексиканските власти.

Източник: History







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Със смърта на този болшевик ,загиват и записките и скиците на екипа начело с един капитан от руската армия ,който е натоварен да изследва странна корабна структура по склоновете на връх Арарат. Руската имперска армия владее района от 1878г.до 1917г.и след победата на Болшевиките ,напуска района и го оставя на турците. Между временно всички записки и скици от експедицията попадат в Троцки. И изчезват. Както и капитана и екипа му. Единствено оцеляват един летец и помощника му ,които са облитали района на Арарат за разположението на турските позиции и забелязват странния обект приличащ на кораб ,за което докладват след кацането. Било е пролетта на 1917г. След доклада и телеграма до Петербург им нареждат да се сформира отряд и да стигнат до мястото ,което е забелязвано от въздуха. И те стигат и почти месец правят записки ,скици и описват видяното. Несъмнено това е Ноевия ковчег. Но без интерес за Болшевиките ,които взимат октомври 1917г.властта. Затова и унищожават всичко. Пилота оцелява ,заедно с помощника си ,защото избягват и стигат до Алепо ,днешна Сирия ,а по късно емигрират в САЩ. Те са единствените свидетели на това.
-1
 
 
И румбата радеФФФ и копейката са подлоги на точно тези гадове!!! Вие луди ли сте? Не гласувайте за тях.... не бъдете малоумници!!!!.... поне веднъж в живота си!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Поскъпване на хранителните продукти
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Правят чисто нова улица в Пловдив до меката на шопинга
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: