ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Адвокат: Нека ви разкажа какво представляваше Пловдив и как намаля със 100 000 жители
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:02 / 23.08.2023Коментари (30)37200
© "Акция Фото Пловдив"
"Често ме питат напоследък, особено млади хора, какво е представлявал Пловдив до 1990 година на миналия век. Ще се опитам с няколко изречения да хвърля малко светлина по въпроса.

- Пловдивската община по онова време имаше население от близо 450 000 жители, което правеше Пловдив един голям европейски град. Само като примери ще маркирам, че с толкова жители тогава бяха градове като Солун, Анкара, Скопие, Загреб и други. През 1987 година бяха създадени изкуствените общини "Родопи" и "Марица" и населението на града намаля с повече от 100 000 жители. Много пъти съм писал подробно през годините по тази тема, затова сега няма да се спирам специално. Който се интересува от детайлите на проблема, в мрежата има много мои материали по въпроса. Но да продължим.

- За редовия пловдивчанин Пловдив представляваше един високоразвит индустриален град. В индустриално отношение Пловдив бе лидер не само в България, но и на Балканите. В индустриалните гиганти под тепетата работеха не само пловдивчани, но и хора от цяла Южна България.

- Сигурността беше на много високо ниво. РПУ и сега има във всеки район на града, но тогава имаше служители на МВР във всяко от тях, които отговаряха за всеки микрорайон на града. Те познаваха буквално всеки проблемен жител на района и квартала и периодично ги профилактираха.

- Може спокойно да се каже, че на практика битова престъпност почти нямаше. Хората държаха ключовете си често под изтривалките на вратите, а децата ги носеха вързани на вратовете си.

- Ако някой тогава си беше сложил решетки на прозорците или желязна врата, определено всички щяха да помислят, че не е съвсем наред. Това тогава щеше да изглежда абсурдно.

- В Пловдив на практика нямаше безработица. Издирваха се всички регистрирани и нерегистрирани безработни и се настаняваха на работа, според квалификацията им.

- Основните булеварди и Главната улица се миеха всяка нощ. След дванадесет часа водоноските буквално олизваха всяка основна улица и булевард на града.

- В края на 70-те години се построи ЖР "Тракия". По своите мащаби тогава беше най-големия жилищен район в България. На практика с неговото построяване и иновативната схема на района се реши окончателно проблема с недостиг на жилища в Пловдив.

- В ЖР "Тракия" имаше и ЖП Гара, която заедно с Централна гара и гара "Филипово" оформяха част от транспортния пръстен на Пловдив, което много облекчаваше трафика и придвижването. Разписанието на влаковете бяха на вътрешноградски режим и играеха роля на нещо като трамваите в София. Бяха толкова точни, че човек можеше да си свери часовника по тях.

- Малко преди това беше оформена Главната улица на града във вида, който виждаме днес. Заслугата за това е на кмета Парикян. Не напразно тогава пловдивчани я кръстиха "Парикян щрасе". До този момент Главната беше една типична улица, по която дори вървяха коли и градски транспорт. Тогава се превърна в пешеходна зона и уникалните сгради бяха реновирани и боядисани.

- През 60-те и 70-те години бе оформен и "Старинен Пловдив" на Трихълмието. Няма друго място в България, където да е съсредоточена толкова култура и история. През 80-те години дори придобива статут на самостоятелно кметство. Нещо за което е добре да се помисли и сега.

- В началото на 80-те години беше готов бул. " Шести септември" с цялата прилежаща инфраструктура, което сериозно отпуши трафика на града.

- Река Марица беше плавателна. Имахме си и пристанище до Водната палата, където имаше на кей и голям увеселителен кораб. Можеше да се наеме лодка и да се направи разходка по цялата река в рамките на града.

- Децата и младите хора на Пловдив прекарваха детството си на тревните площи пред блоковете. Там играеха и прекарваха ваканциите си. Никой никога не се оплака, че има дете нахапано от кърлеж или нещо подобно. Друго любимо място на децата бе реката. Няма пловдивско дете по онова време, което да не се е къпало в Марица. И пак за болести никой не чу. Просто реката беше чиста.

- По онова време стадион "Пловдив" под името "9-ти септември" функционираше. Пак беше най-голям в България и на него играеха отбори като "Барселона", "Байерн", "Цървена звезда", "Фенербахче" и много други. Това представляваше тогава спортното летоброене на града.

- Тогава се изгради и Гребната база в този вид, през 80-те години. И беше най-голямото подобно съоръжение на Балканите.

Но ще спра засега до тук. Нека това бъде само част на това, което ще разказваме за Пловдив. Ще съм щастлив, ако съм отговорил на някои въпроси".

Мнението е на пловдивския адвокат Тодор Кръстев и е публикувано във Фейсбук.


Още по темата: общо новини по темата: 24
12.03.2024 »
06.03.2024 »
09.12.2023 »
03.12.2023 »
30.08.2023 »
27.08.2023 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ПРОБЛЕМА Е, че този град се скапа заради многото частни интереси! И реално международните форуми не могат да издигнат престижа му! Водещия трябва да си ти! Но как и с какво? При днешната ситуация! Срам ме е да мина по улиците му! Нищо повече от западнало работническо селище!
Сподели какво ново....
на 25.08.2023 г.
-1
 
 
Адвокат от Пловдив: Нека ви разкажа защо взимам 4000 лева на месец. Всичко, което е изброил като положителни ефекти са неща останали отпреди ВСВ - всеки с малко повече акъл би се досетил, че демографския бум например след 1945 е в резултат на политиката преди това. А демографският срив след 1990 е отново с отложено действие... Ама то когато имаш сърп и чук вместо мозък, така се получава.
+3
 
 
А сега Пловдив е Европейска столица на културата, в града идват да играят Европейски грандове като Тотнъм и Копенхаген, Опера оупън и Хилс оф Рок и всичко това без тоталитарна диктатура. И всички тези негативи, като корупция и висока престъпност са всъщност ефект от 45 години съветска власт. В навечерието на ВСВ България е в топ три на Европейските икономики, а след 45 години социализъм сме най-бедната държава в ЕС. Можем само да предполагаме как би се развил Пловдив, ако не беше под съветска власт.
+2
 
 
Като прочете човек как са борили тогава безработицата, като са "настанявали" на работа, все едно те настаняват в санаториум и веднага му става ясно що тоя рай небесен се срина под собствената си тежест... ?
-2
 
 
Пловдив никога не е имал население от 450 000 души. Абсолютна фантасмагория. Просто площта на града е много малка и създава впечатление за свръхнаселеност. Пловдив е градът в България с най-голяма гъстота на квадратен километър.
0
 
 
Сега е над 600 000 , но какво от това ! Селяк до селяка, чобан до чобана ! Тези прекрасни и спокойни времена никога няма да се върнат ! Нямаше кой да те закачи и пипне с пръст , камо ли нещо повече ! Наркотици и техните производни бяха мит , най голямото чудо беше да пушим цигари ! Възрастните хора бяха на почит и уважение ! Училището беше истинско , сега са неграмотни като завършват ! Пловдив светеше отвсякъде, беше истинска перла с история и култура ! Сега също има положителни неща разбира се , но корупцията потапя Пловдив в забвение...
0
 
 
Да Пловдив беше втория град на България с 450 000 жители .Без селата защото се изискваше жителство .След 1990 г започна голямото изселване към София и Европа.Близо 150 хлд.пловдивчани вече са жители на София.За 34 г.превърнаха града в циганско -селско гето с 320 хлд.население. Моя Пловдив е красив и хубав град ,но пълен вече с .........я .
0
 
 
това за сигурността и битовата престъпност са пълни глупости, просто не се даваше гласност, особено пък за семейни скандали и побоища... никога, ама никога не се викаше полиция в такива случаи, беше срамно, все едно да се разведеш, а и в патриархалните общества няма защо да викаш полиция, жената трябва да слуша, иначе яде бой, жалко че не прогресираме, а напротив, връщаме се към онези срамни времена.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: