ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Спипаха двама малолетни на работа в автомивка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:56 / 27.07.2010Коментари (12)4955
© Plovdiv24.bg
Служители на Инспекцията по труда са констатирали само за месец 31 случая на работници с нередности в трудовите им договори. Това съобщи началникът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев. По думите му, 18 от служителите са работили "на черно" без сключени договори, а останалите 13 са имали такива, но са започнали да работят преди споразуменията да бъдат регистрирани в НАП.

Атанас Чернаев обясни, че са хванали две малолетни момчета, които са работили в автомивка в Асеновград без разрешение на Инспекцията по труда. Случаят е даден на прокуратурата, уточни той и допълни, че глоба в хиляди или лишаване от свобода заплашват работодателя.

До момента едва 30 родители на непълнолетни младежи са поискали разрешение от инспекцията, за да започнат децата им работа. Миналата година сме издали 53 разрешителни, а през 2008 - 220, заяви той.

От началото на годината са установени 81 случая, в които работодатели са наемали хора, но не са изготвяли коректни трудови договори. Повечето от тях са в сферата на търговията, услугите и общественото хранене.

Източник: Дарик








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Тея стават смешни с тези показни акции. Вижте само как звучи "Спипаха.." Кого спипахте бе малоумници такива, децата спипали. Идете по фирмите, където масово не спазва кодекса на труда, какво стана с онзи дето бше затворил хората в асансьора, млъкна се нещо а??? И как ще накарате хората да искат трудови договори, като са отишли да поработят няколко месеца да изкарат някой лев, а вие ги дерете за осигуровки и вякакви данъци, които незнайно къде отиват. И после отчитате че била спаднала безработицата, пълни глупости, след два месеца дурго ще пеете като свърши сезона.
+1
 
 
А моят работодател от пет години насам не плаща класовете върху основната заплата, макар че в колективния и в индивидуалните трудови договори е записано, че ще плаща по 1 % за всяка година стаж. Също така не осигурява ползването на допълнителен платен отпуск по 6 дни на година, нито го плаща, макар че и това е договорено. И още нещо - изплаща само по 60 % от основната заплата, при това със закъснение от 4-5 месеца, а за останалите 40 % си трае, макар и да знае, че за всяко закъсняло плащане дължи и законна лихва, която е с 10 % по-висока от основния лихвен процент. А има и няколко души, които работят като пазачи без трудов договор за по 100 лв. на месец. Изпращали сме сигнали до Инспекцията по труда, но резултат - никакъв, косъм не е паднал от главата на шефа. Ако си бяха на мястото тия инспектори, това наше шефче сега щеше да гледа небето през решетки и да носи костюм на раета.
+3
 
 
Няма да тръгнете из фирмите дето не са плащали заплати с по 3-4 месеца ми сте тръгнали децата да гоните. Те ако са много задоволени финансово няма да ходят да мият коли. Със сигурност не си умират от кеф... Много сте големи кой на когото може. Виждал съм ви кви мишки сте като са подавали сигнал във фирмата която работя... Мрън Мрън Мрън тва онова - айде няма глоба няма затвор за работодателя - ама и за работниците заплати пак няма... абсолютно същото си продължава. Само дето могат да уволнят човека подал жалбата - в някой случай даже вие любезно предоставяте името... Както и да е - за къв ли чеп сте и вие... само вие си знаете...
+3
 
 
хе хе хе хе как са го написали - "спипаха" ... най-големите престъпници! Damn!
+3
 
 
Явно не правят разлика между експлоатация на детския труд и когато децата изкарват по някой лев за да не тежат много на родителите си през лятото поне. Срамно е за властта да се перчи с уж свършена работа, а всъщност да става за смях и за порицание!
+4
 
 
Малко независимост,какво толкова.От септември са пак на даскало,просто сега им се излиза всяка вечер. Г-н Чернаев,ако на твойте деца им даваш по 5/10лв,при тях не може и дума да става.Оставете хората да поживеят поне лятото.Ееее то бива,бива...ама,чак толкова.
+1
 
 
Абсолютна грешка е децата да се спират от бюрокрация, за да не работят, на 13 години съм продавал вестници в 5.00 ч. сутринта заедно с всички "деца" от махалата ми.Изкарвал съм колкото за два скъпи сладоледа, но никой от групата не се отказваше, дори родителите ни се радваха, че искаме да работим.А сега, какво става ? Пълен резил, ама пълен резил, по-зле от гърците ставаме по мързел.....Но в една съседна Турция, децата още от 10 годишни ги дават да чиракуват, учат и работят, взимат висше и пак работят, пенсионират се хората, ако не знаете след 25 години трудов стаж с мин пенсия 1200 лв., при минимална заплата 900 лв. и си гледат кефа и внуците .....Ако не се даде, законното право на младите да работят, всякаква ненатоварваща ги тежка физическа работа с това застаряващо население в България, след 10 години възрастта за пенсиониране, ще е 75 години..... дано да греша .....дано да греша.....
+6
 
 
Миналата година тръгнах да вадя разрешително за моята дъщеря за да може да работи в семейната ни фирма.Голяма грешка-едни бюрократи дето се чудят цял ден какво да правят ме размотаваха 10 дена,такса за това ,такса за онова и то не малки около 70 лв-едната и накрая ми казаха,че след седмица ще се събере комисия,и до месец ще ме уведомят дали ще разрешат.То лятото мина и детето тръгна на училище.ТРЯБВА ДА ГИ ЗАКРИЯТ ТИЯ МИШКИ
на 27.07.2010 г.
-4
 
 
Това че работят децата е похвално но има и точки от закона които трябва да се спазват-разрешение
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: