ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Общината ще дофинансира Операта с четвърт милион лева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:26 / 28.07.2010Коментари (16)4774
© Plovdiv24.bg
"Рекет!" - така съветникът Стефан Таушанов нарече искането на Министерството на културата, което харчело 1 милион лева за куриерски услуги, общината да заложи в бюджета за следващата година 246 хил. лв. за издръжка на Операта. 

С пълно единодушие 40-те присъстващи съветници - включително Таушанов, гласуваха предложението на Славчо Атанасов да подкрепят ОФД-то финансово, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Страстите при разгорелите се преди това дебати обаче се нажежиха до червено.

Николай Радев подчерта, че са притиснати до стената и за да спасят Операта, трябва да извършат беззаконие, като от събраните местни данъци и такси насочат средства към държавно учреждение. 100-те хиляди трябва да се отпуснат за периода от 1 август до 31 декември още тази година, а останалите 146 хил. лв. - от 1 януари до 31 юли догодина, уточни Александър Държиков.

Кметът пак припомни, че общината дофинансира държавни дейности с 4,9 млн. лв. и отново изброи кой колко дава за своята опера: Пловдив /досега/ - 35 хил. лв.; Варна -30 хил. лв.; Бургас - 200 хил. лв., Стара Загора - 260 хил. лв. 

"А София? Знаете ли колко плаща Столична община за Софийската опера?" - настоятелно попита Славчо Атанасов. И сам си отговори: "Нула лева!"

"Как така даваме 100 хиляди за боядисване на уличните стълбове, а ни се свиди за операта?" - позаинтересува се Надя Танева.

"Говори се, че ще съкращават филхармонията. Така ли е?" попита Тодор Кръстев.

"Като говорих с Вежди Рашидов, заплахата тегнеше над операта и балета. Вчера и аз подочух слухове, че ще има опити за съкращение на персонала. Като разредено с вода вино ще е опера със съкратен състав. Операта не е салам, та да го отрежеш", с нови сравнения кметът описа следващата възможна опасност.

"За стълбовете може да даваме, защото са общински, но не можем да финансираме държавна институция, а само да й помагаме", отговори на Танева Ангел Петров. "Господин кметът се пресили. Не знам колко пъти още трябва да го лъжат, за да престане да се лъже", допълни той.

"Ама подписката с 20 хиляди души до мен я адресираха, нали, а не до премиера или министъра?" - защити се кметът и призова да се внимава покрай многото дебати с мръсната вода да не изхвърлят и бебето.

Дани Каназирева заяви, че, искайки му една десета от издръжката, за да си запази Операта, Пловдив за пореден път е унизен и предупреди, че афишираното преструктуриране може да доведе до поредното изхвърляне на хора на улицата и замяната им после с "наши".

Законосъобразно оформи предложението Георги Колев, но след като зададе няколко въпроса, на които сам си отговори: 

"Държавна ли е Операта? Държавна е."

" Държавата ли е задължена да я издържа? Задължена е."

"Държавата ли събира данъците? Тя ги събира?"

"Може ли държавата да прави каквото си иска с бюджета и така да го преструктурира, че да принуждава Пловдив и всички останали общини да правят резки бюджетни промени в средата на годината? Може."

"Възможно ли е за цената на един скъп автомобил, който разкарва държавни чиновници, този най-стар град в България и Европа да остане без опера? Възможно е."



(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 34
02.12.2010 »
11.10.2010 »
06.10.2010 »
12.08.2010 »
06.08.2010 »
05.08.2010 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Голяма драма с тая опера настана. Сигурен съм , че 95 % от защитниците на операта незнаят къде се намира , ама карай. Сега като я възродят, ще станат големи фенове на оперното изкуство. Тва малко ми прилича на възраждането на ботев, чрез вливането му в Металик.
0
 
 
Ако операта мине на делегиран бюджет- може би творците й ще положат малко повече усилия за да привличат зрители... В училищата е така- колкото повече ученици- толкова по-голяма субсидия. Затова училищата се борят вече за всеки ученик. Все пак не е нормално за представление пред полупразна зала да ти се плаща пълна надница. Досега държавата е доплащала за всеки продаден билет повече от 200 лева. Това означава, че представленията на операта са се играели в полупразни зали. Аз лично не съм ходил на опера близо 10 години. Последният път не бях много очарован ... Иначе съм за отделянето на Пловдив и Южна България от София... Това е добра идея.
+6
 
 
Най-лесно да докажем на "простите" шопи в случая, че сме НЕЩО повече от тях, е като ХОДИМ НА ОПЕРА (поне от време на време)! Ако всички 19000 подписа си купят билетче веднаж месечно, ....... тази тема нямаше да я има.
на 28.07.2010 г.
+4
 
 
... а на София операта й излиза безплатна... Не е ли дразнещо, 'щото аз се нервя?
+2
 
 
тея шопи са толкова нагли че просто не може повече мислят си че света се върти около тях и че всички трябва да им плащат и че са най-големите а всъщност са най-нищожните к'во от това че живеят в столицата да не ги прави това повече хора от другите мислчят се за голяма работа и някой трябва да им покаже че не са нищо особенно и да ги приземи и мисля че това трябва е Пловдив така че на следващите избори много трябва да мнимаваме за да не се натресем на такива каквито управляват последните няколко мандата
+4
 
 
Простите ШОПИ разрушават България.....
+8
 
 
Източна Румелия, дами и господа! Пловдив навремето се жертва в името на националния идеал, който се оказа амалгама от шопска простотия, граовски комплекси, гагаузко перчене и много въздух под налягане.
0
 
 
Общината да не пипа парите от данъци и такси, защото ще се наложи да ги връща на гражданите, които са платили повече.
+8
 
 
това е положението, няма смисъл от повече празнословие, ясно е че нещо в държавата не е наред и рано или късно ще се наложи тотална промяна на така функциониращата структура(България). не може едни градове само да плащат, а един град само да получава, просто не може...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: