ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Плащания над 5000 лв. и заплати само по банков път
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:59 / 29.07.2010Коментари (10)2957
© Plovdiv24.bg
Националната агенция за приходите настоява за законодателна забрана за разплащания в брой на суми над 5000 лв. Паричните трансфери, превишаващи тази стойност задължително да се извършват с банков превод, съобщи изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Друго предложение е свързано с това всички трудови възнаграждения на работещите в България също да бъдат превеждани по банков път, вместо, както е масово разпространено в момента, в брой.

Според Стефанов именно укритите обороти на търговските дружества в страната са в основата на трудовите възнаграждения, изплащани "под масата". Комбинацията от ограничаването на разплащанията в брой и свързването на всички касови апарати в страната със системите на НАП има потенциал да извади на светло близо 90% от укриваните до момента обороти, смята още директорът на приходната агенция.

Друго предложение на Националната агенция за приходите е да се даде възможност за извършване на т.нар. ревизии по аналогия за осигурителни вноски. Според сега действащото законодателство органите по приходите могат да облагат с данъци стопански субекти, за които е доказано, че техни конкуренти със сходен предмет на дейност и местоположение имат много по-различни приходи и печалби. В момента данъчните закони не позволяват ревизии по аналогия за осигуровки. Ако това се промени, ще е възможно за дружества, работещи при подобни икономически и пазарни условия, осигурителните вноски на служителите да бъдат определяни от инспекторите на база информация за осигурителния доход на конкурентни фирми. Например, в два хотела с еднаква категория, намиращи се в съседство на Черноморието, рецепционистите получават 420 лв. в единия и 1300 в другия за абсолютно идентична работа. С евентуално приемане на промените в закона, ревизорите на НАП ще могат служебно да определят дължимите осигуровки на по-високата от двете бази.

Пакетът с предложения за промени в законодателството се подкрепя от браншовите, работодателските организации и социалните партньори и може да бъде гласуван още на следващото заседание на Министерски съвет, съобщи още директорът на НАП.

Спешно е необходим достъп на органите по приходите до кредитните досиета в банките, каза още Красимир Стефанов. Общоизвестно е, че по време на кредитния бум фирмите представяха в банките данни от т.нар. "черно" счетоводство, докато информацията, подадена в официалните данъчни декларации пред НАП няма нищо общо с тази, депозирана в търговските банки. В практиката на НАП има десетки случаи на фирми с нулева печалба, на които безпроблемно са отпускани кредити за стотици хиляди евро. Ако ревизорите на НАП получат достъп до кредитните досиета, реалната информация за оборотите на фирмите ще послужи за облагането на истинските им приходи с данъци.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 30.07.2010 г.
0
 
 
до някъде е по-добре, до някъде не е! и се питам къде е България къде е света?!
0
 
 
Ясно е. Ще откриваме топлата вода отново.
0
 
 
За да може банките да си прибират комисионни за тези транзакции. Аз пък не искам да си получавам заплатата чрез банка, докато банкоматите не проработят както трябва. В този няма пари, на онзи незнам какво си му има, а и на всичкото отгоре по незнам си колко стотинки за операцията . Да не говорим, че има хора, които просто не са на ясно с технолигиите.И тях ли ще принудите тепърва да се обучават
+1
 
 
Колкото е по-висока оградата, толкова по-широки са процепите в нея.
+1
 
 
Не е лошо като идея- заплатите по дебинти карти но какво ще правят хората които работят на село и получават по 260 лева и 2 пъти в месеца ще плащат по 5 лева за пътуване до града- да си изтеглят аванса и заплатата защото в селото им няма банкомат- да се помисли и за това
0
 
 
Колкото и да не ни се иска (българите сме "Андрешковци"), трябва да си плащаме съвестно данъците ако искаме да имаме държава с нормално здравеопазване, образование, пътища, подобаващи пенсии... и т.н. Ясно, че ще има и такива, които трябва да се ПРИНУДЯТ да плащат, навсякъде по света ги има. Важното е да не е масова практика. Колкото за печалбата на една фирма: реинвестираните средства са ПРИЗНАТИ РАЗХОДИ, които могат да намалят печалбата (понякога и до нула). Не е престъпление да инвестираш, още повече тук сме 100 години назад в това отношение. Важното е да си инвестирал РЕАЛНО, а не само по документи.
+4
 
 
Само незнам как ще стане тази поредна простотия която са измислили ще ми преведат на това което ме осигуряват а др част ще е пак в брой това е пълна простотия
+1
 
 
аз съм съгласен че хората трябва да се осигуряват на цялата заплата която получават ама все пак да се замислят и върху това: ако единия собственик на хотела има печалба 100 000 а другия 20 000 означава ли че от нап ще му наброят 80 000 лева за да ги изравнят
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Първа лига, сезон 2023/2024
Тенис от Пловдив и региона
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: