ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Посочиха най-бързо развиващото се село, в което живеят много пловдивчани
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:39 / 07.09.2023Коментари (5)31770
©
Марково е най-бързо развиващото се село и по брой на население и по механичен прираст. Това каза в предаването "Цветовете на България" на Радио "Фокус" кметът на селото Десислава Терзиева. "Това е живо село. Това е стар етикет, но честно да ви кажа, сега реалността трябва да догони славата. Четири години е малък период за проблеми, трупани с десетилетия" каза Терзева.

Тя поясни, че в Марково има около 900 деца до 18 години на фона на обезлюдените български села.

"Трябваше да направим всичко възможно да осигурим на децата място и в детската градина, и в училището. Миналата година за първи път нашето училище имаше и две паралелки 1-ви клас, тази година, отново ще са две паралелки 1-ви клас.

Към днешна дата тече процес, в който се слага преместваемо съоръжение, с две класни стаи, за да може да се осигури липсващата класна стая за тази година, за да поеме отново два 1-ви класа, защото и 2-ри клас са две паралелки. Трябва да се предприемат действия по проектиране и разширяване на училището. Изработи се проект за ново крило на детската градина, но тъй като това е много скъпо съоръжение, то трябва да се финансира целево от държавата.

Много се надявам, да е здраве и живот, това да се случи. Сега, за да се спаси положението, както се казва,  прави се и яслена група, която трябва да е готова на 15 септември, за да се поеме яслата и да се освободи група в сградата на детската градина.

Тук искам да благодаря на всички онези, които се включиха с лични средства за тази ясла, тъй като 200 000 лв. се отпусна от бюджета на Община “Родопи" с гласуване на Общинския съвет, но не достигаха около 100 000 лева. Много фирми, големи производители се включиха със самата продукция, която предлагат", каза още кметът на Марково.

Спрямо страховете на хората, Терзиева каза, че няма да се стигне до сух режим на селото, тъй като община “Родопи" е закупила място за нов сондаж на Марково още преди 2 години. ВиК са изградили сондите, те са две сонди на дълбочина 60 м, дебитът е доста сериозен 10,6 литра на секунда, така, че остават само още малко процедури, за да влезе в експлоатация.

"Инфраструктурата на Марково в 2019 г. беше под всякаква критика. Тъй като през тези 4 години община “Родопи" успя да ремонтира и рехабилитира 9 улици, 3 от тях доста възлови, защото едната е централната улица, другата е алтернатива на централната, тъй като и движението стана много интензивно, с оглед големия поток от живущи тук.

Много помогна и бизнесът на Марково. Тук се строят и много комплекси в източната част, западната вече почти сме се слели със с. Първенец, но много от тези инвеститори, по силата на публично-частното партньорство и частната инициатива, също имаме асфалтирани 8 улици. Много важен елемент беше направата на ул. “Източна", това е проект от 40 години. Идеята на тази улица беше да изкара тежкия трафик от селото и директно да улесни трафика за хижа “Здравец".

Тогава, когато се правеше този проект, се казваше “Околовръстното на Марково", сега обаче никак не е околовръстно, защото на изток от тази улица има много жители на Марково и в крайна сметка, след толкова години, общината успя да го направи, след тегленето на кредит, който кредит се направи по един важен инфраструктурен проект във всяко едно населено място, за Марково беше ул. “Източна" и това изключително много улесни трафика, като успяхме да изведем тежкия трафик от селото, от централната улица, където беше доста сериозно положението. А тук се намира училище,  детска градина, парк, пенсионерски клуб, младежки клуб и т.н.", добави Десислава Терзиева.


Още по темата: общо новини по темата: 146
28.12.2023 »
20.12.2023 »
18.12.2023 »
18.12.2023 »
17.12.2023 »
17.12.2023 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Марково и Белащица скоро ще имат нужда поне от един НАДЛЕЗ над Околовръстното, защото иначе ще им трябва час и половина да стигнат с колите си до Пловдив.
+1
 
 
В Марково се установяват изключително хора със собствен бизнес.И за съжаление познавам няколко такива и знам че плащат ниски дори и за БГ стандарта заплати и дори не спазват основни неща от Кодекса на Труда спрямо служителите си.
Сподели какво ново....
на 07.09.2023 г.
+2
 
 
К'во "село" ви гони ве. Да не би някой от Марково да пасе кози ? Това си е вилна зона, и там данъците трябва да за 3 ПЪТИ по-високи от тия в София, ама не - "село е". Гъзарите с Майнбахове пасат кози и крави, и жънат ръж.
+2
 
 
Марково ми е Бевърли Хилс. Естествено, че в селата с много висок стандарт (като Марково и Белащица, примерно) ще има най-добра статистика. Само на около 50 км. от гр. Пловдив, в община Брезово, положението е като от филм за ядрена катастрофа. Същото е и в района Панагюрище и много други. Не хвалете "олигарските села", държавата да помага на бедните такива.
0
 
 
Браво, поздравления! Трябва да се инвестира в българските села и да се развиват.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: