ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Транспортът тровел въздуха над Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:30 / 01.08.2010Коментари (26)6106
© Plovdiv24.bg
На заседание на Комисията за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на община Пловдив, с председател зам.-кмета Александър Константинов, бяха обсъдени причинителите на замърсяването на въздуха в града, мерките и приоритетните дейности за подобряването му.

Отчетено беше, че основният проблем на Община Пловдив по показатели е общият прах и фините прахови частици. А един от основните източници на замърсяването на атмосферния въздух е транспортът, който до сега не е обследван, поради което е необходимо да се насочи вниманието върху него. Едно такова обследване ще допринесе за оптимизацията на транспорта в града, а от там и овладяване на част от емисиите, образувани от транспортни дейности на територията на Общината.

Александър Константинов предложи на членовете на Комисията действията, които ще бъдат взети да бъдат разделени на краткосрочни и дългосрочни с цел по-добра оперативност. Според него е необходимо да се предприемат мерки и за приоритетно озеленяване на територията на всички административни райони на Община Пловдив. ОП "Градини и паркове" пое ангажимент да извърши допълнително озеленяване и в шестте административни структури на територията на Община Пловдив тази година.

След проведеното обсъждане, членовете на Комисията решиха да разделят предприетите мероприятия в краткосрочен и дългосрочен план на действие.

Към мерките в краткосрочен план предстоят:
- допълнителни замервания на качеството на атмосферния въздух на точки извън наблюдаваните пунктове;

- изготвяне на анализ на качеството на атмосферния въздух след допълнително миене на маркуч;

- създаване на реални и адекватни мерки за ограничавене на движението на МПС в централната част на града;

- проучване на възможността за ограничаване на движението в Архитектурен паметник на културата" Старинен Пловдив"
- допълнително машинно метене и миене по маршрут от Цар Симеоновата градина до главната, пешеходната част на парковете;

- намаляване съдържанието на пясък в соло-пясъчната смес през периода на зимно поддържане на уличната мрежа;

- увеличаване озеленяването в шестте административни райони на Община Пловдив, приоритетно затревяване на 10дка., 100 000 храста и 1 600бр. дървесна растителност;

- засилване контрола върху товаренето и извозването на строителни материали и отпадъци от строителните обекти.

В дългосрочен план:
- ускорявяне изграждането на временно съоражение за съхранение противообледенителни продукти на територията на Община Пловдив;

- контрол по спазване на нормативни изисквания по отношение на качество на въздуха в новосформираната административна структура- ОП Инспекторат .

- ще се задължат районите кметове на шестте административни района да извършат необходимата организация и привеждането й в действие за извършване на ремонтни дейности при нарушена цялост на уличното платно;

- ще извърши допълнително залесяване на територията на Община Пловдив по време на есенната залесителна кампания извън планираните мероприятия до края на 2010г.;

- ще се промени технологията за почистване на уличната мрежа и обществените места : прекратяване на ръчното метене с метли; извършване на дейността със специализирана техника, гарантираща отстраняване на прахта от настилките без разпрашаване- там където пътната инфраструктура позволява.



Още по темата: общо новини по темата: 374
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Добре де, м**** му с**** няма ли най-накрая да оправят градинката до Гранда, която е незаконен паркинг и бълва доста прах сега????? Ще взема да и блокирам входа с нещо... Не може да продължава повече така!!!!
+8
 
 
На мен започна да ми омръзва! За изграждането на модерни пътни настилки с необходимата ширина, кръстовища на две нива, зелени вълни трябват много пари. Пари, които се крадат от чиновници. Пари, които не се отпускат заради колосалната корупция по всички етажи на властта. Смешно е, когато чуваш и виждаш, че хората строят магистрали за няколко години, а ние пускаме 2-3 км. ремонтиран на половина булевард за горе-долу същото време и го откриваме с фанфари и веселби. Същото се отнася и за почистването на улиците, парковете и градините... Знаете ли, че преди 10 години, когато бях на 15 и тогава се заговори за ЕС, си мислех, че след 10-15 години всичко ще е по-различно. Сега съм на 25 и с ужас си спомням и виждам, че за тези 10 години не се е променило абсолютно нищо!
+8
 
 
Замърсването не е от транспорта. Да започнат да мият улиците а не само да ги пръскат и след пловин час пак нищо. Наи големите пари за чистота са в Пловдив а резултата е = наи мръсният град в Европа
+3
 
 
Да започнат с почистването на атмосферата като спрат сами да я замърсяват с праха , който ни хвърлят в очите с дейноста на тези комисии!
-3
 
 
Славчо трови въздуха и тези които го избраха.
+6
 
 
Предлагам към краткосрочните мерки да се добави поставянето на метални контейнери за през зимата, където да се изхвърлят все още горящите въглени от камини и отоплителни тела на твърди горива, а към дългосрочните - газификация на града. Първото ще предотврати пожарите по кофите за боклук - респективно по-малко твърди частици във въздуха, който дишаме, а второто, ами газта /или "газът" трябва да кажа/отделя само па'ра, доколкото знам, а спестява пара'.
на 01.08.2010 г.
+4
 
 
Града е пълен със светофари кръстовища на едно ниво започнати реконструкции се замразяват че свършват парите градски транспорт който наполовина е амортизиран маршрутки 90 процента за бракуване Комисията дали ще отчете за старт за решаване на проблемите тези фактори Изключение е камиони от строителни обекти да се почистват Селата около Пловдив почти не са асвалтирани а оттам идвад много автомобили които носят допълнително кал
+5
 
 
Приятели, повече от ясно е, че със сегашния кмет начело на безобразно старомодната, некомпетентна и неефективна общинска администрация нито един значим проблем на Пловдив не беше решен, нито пък ще бъде решен. Напротив, проблемите се увеличават. За мръсния въздух на Пловдив се знае от години, но до ден днешен никой не знае кои са основните причинители, какъв е техният дял и как може да се противодейства. Аз например съм чувал, че дори ТЕЦовете от маришкия басейн от време на време, при определени атмосферни условия, замърсяват въздуха в града. В Стара Загора поне се вдигна голям шум и държавата и общината положиха големи усилия да установят източника на замърсяване. След като се установи, че дишаме най-лошия въздух в ЕС, нашите храбри общинари сформираха РАБОТНА ГРУПА, която да излъчи ЩАБ, който да назначи КОМИСИЯ за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на община Пловдив, която да ЗАСЕДАВА три пъти в годината и да дава пресконференции какво ТРЯБВА да се направи. А иначе има цял един отдел по екология, който не е ясно какво работи.
+5
 
 
Алтернативен транспорт трябва, висяща железница, примерно... А със S-банът какво става, ще има ли пак? Или поне повече тролейбусни линии, и закопуване на нови тролеи...
+7
 
 
"Транспортът тровел въздуха над Пловдив" Да бе, да ! Отново ще се опитват да решават последствията, а не проблемите. Замислете се ако имаше читав градски транспорт, дали куцо и сакато щеше да се мята по колите за да отиде от точка А до точка Б в града ? А дори и да си решил да ползваш личен транспорт, то 40% от времето бръмчиш на място по светофари и задръствания. В града няма една "зелена вълна", но за метка на това по основните булеварди светофарите са през 500 метра, като между тях има пешеходен светофар или пешеходни пъреки. Единственото подобие на "зелена вълна" има след кръстовището на България и В.Априлов по посока на Алати, но и там се засичат 3 от общо 5-те светофара.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: