ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Лоша новина за наемите в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:00 / 10.09.2023Коментари (1)23657
© Plovdiv24.bg
Пазарът на наеми изостава от продажбите, измерени със средните наемни нива в София през 2022 г., но демонстрира по-отчетливо поскъпване през първите месеци на 2023 г. Това се посочва в доклад на международната консултантска компания Deloitte за цените на недвижимите имоти на световните пазари – Property Index, Overview of European Residential Markets.

Очакванията за повишаване на лихвите по ипотечните кредити в България може да забавят плановете за покупка на жилище за някои участници на пазара и по този начин поддържат наемните цени. Започна тенденцията за проекти "Build-to-rent“, като първите проекти вече се разработват, пише още в доклада.

Според него, въпреки че търсенето все още изпреварва предлагането на жилища в България, пазарът се охлажда, като броят на сделките намалява през 2022 г. в сравнение с предходната година, особено през втората половина на годината.

Забавянето продължи и тази година, като броят на сделките продължи да намалява през първото тримесечие на 2023, макар и с по-бавни темпове в сравнение със спада през четвъртото тримесечие на миналата година. Броят на сделките е намалял в четирите големи града в страната - София, Варна, Пловдив и Бургас, като Варна отбелязва най-голям спад през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на предходната година (-19% спрямо средно за страната от - 9%). Продажните цени се повишиха стабилно през 2022 г., като средните цени на апартаментите в София се повишиха с повече от 25% според основните играчи на пазара. Най-голямо е поскъпването (над 30%) във Варна, пише pariteni.bg.

"В краткосрочен план не се очаква значително понижение на цените, тъй като търсенето все още изпреварва предлагането, а в същото време лихвите по ипотечните кредити все още не са се повишили значително. Пазарните перспективи в средносрочен план до голяма степен зависят от движението на лихвените проценти на местния пазар. Докато инфлацията оказва своето влияние върху покупателната способност и съответно способностите на домакинствата за изплащане на ипотеки, инфлацията също провокира инвестиционен интерес към покупката на недвижими имоти. Това е придружено от много солидна тежест на банковите депозити в общото финансово богатство, което от своя страна стимулира търсенето, особено на фона на инфлацията, тъй като хората ще търсят алтернативи за спестяванията си срещу инфлацията", се посочва в доклада.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Лоша, лоша, колко да е лоша, двойно нагоре са, следват цените на имотите. Под 1000лв - мъчна работа.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
Академично гребане и кану-каяк
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: