ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Славчо Атанасов: Да съм пасивен наблюдател не е моето, впускам се в кметската надпревара
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:31 / 11.09.2023Коментари (10)8780
©
Г-н Атанасов, след година и половина политическо мълчание, виждаме Ви отново в ролята на активен участник в избори, при това - с реален шанс за добро представяне. Защо се връщате?

Никога не съм се отказвал от политиката. Моите опоненти се надяваха да е така, но който ме познава, знае - дали съм кмет, народен представител или обикновен гражданин, аз имам едни и същи принципи и позиции и ги отстоявам.

Направих кратка пауза в личното ми участие в активната политика. След няколко поредни избори, за които възникнаха основателни съмнения, че резултатите вероятно не са, каквито официално бяха обявени, наистина ми трябваше време да преосмисля целия си политически път досега. Реших, че да съм пасивен наблюдател не е моят начин. Имам идеи и сили да работя за Пловдив и не искам да стоя отстрани и да гледам как превръщат най-красивия град в България в средновековна крепост: хаотичен, презастроен, без въздух и пространство. Пловдивчани не заслужават това.

От кого очаквате подкрепа за Вашата кандидатура?

На първо място от моята партия, разбира се - ВМРО. Но също така и от всички местни политически формации, които в Пловдив имат голямо влияние. Не е тайна, че водихме преговори с най-голямата от тях - “Кауза България", както и със Земеделски съюз “Александър Стамболийски". Мисля, че успяхме да формираме сериозна регионална политическа сила, която ще привлече подкрепа и от други политически партии с влияние в местния парламент. След първоначалния разговор към нас се присъединиха и местните структури на “Партия на зелените", ВОЛЯ и “Атака".

Утре предстои подписването на споразумение за общо явяване на местни избори, 2023 от всички формации, които искат да участват в новата коалиция “Съединени за Пловдив". Защото градът заслужава!

Виждате как управляващата в момента не-коалиция се опитва да оцелее, като босовете буквално разпределят областните центрове на принципа “това за мен, онова за теб, третото - за който свари". Пренебрегват знакови имена и уважавани по места личности, само и само да не стане някоя грешка и гражданите да изберат кандидат, различен от одобрения в “сглобката. За коалиция “Съединени за Пловдив" едно нещо със сигурност е вярно и такова ще остане - всички решения се взимат от пловдивчани, тук, в Пловдив! Никой не чака някоя партийна централа в София да се договори с друга, да напускат парашутисти в листите и да ни диктува цели и приоритети.

Кой ще бъде Вашият основен опонент на предстоящите избори?

Когато от София им наредят и официално ги обявят - ще знам кои са ми опонентите. Засега само слухове, намеци и предположения, но е очевидно, че упралвяващите ще се постараят градът да остане в сферите на влияние, в които беше през последните три мандата. Който и да е бъдещият кандидат на ГЕРБ, той няма да работи по-различно от досегашните кметове, излъчени от партията. А за да му осигурят предимство, не-коалиционните им партньори от Продължаваме промяната - Демократична България са на път да издигнат слаб и практически неизбираем кандидат.

Ако мога да посоча “опонент" още сега, то това ще е точно моделът на управление, наложен в последните 12 години - размита отговорност, подозрения в корупция, лошо управление и планиране.

Ако станете отново кмет, с какво първо ще се заемете, кои са най-спешните за решаване проблеми на града, според Вас?

Имам достатъчно управленски опит да виждам, че градът буквално се задъхва в менгемето на хаотично случващи се ремонти и строежи. Цели райони - като "Южен" и "Северен", са блокирани, с по един-два възможни изхода от тях. Добавете неефективния градски транспорт и ще видите защо пловдивчани не виждат друг вариант, освен да ползват личните си автомобили, увеличавайки задръстванията и замърсеността на въздуха. Разбира се, паркирането ще става все по-трудно, особено в центъра, а презастрояването и намаляването на зелените площи влошават качеството на живота в и без друго тясната община Пловдив.

Преди десетина дни неволно се озовах в ролята на лошия пророк - в студиото на БНТ предположих, че както говорим за пожарите в горещите дни, така след ден-два наводненията ще са първи заглавия в новините. При това, за пореден път, защото от години в началото на септември силни дъждове потапят поредната българска община, а не виждаме държавата да работи по национална стратегия за предпазване на населението от подобни бедствия.

Припомних, че в рамките на общините, почистването на коритата на реките е задължение на местната власт, а в Пловдив река Марица е почиствана последно в моя мандат - преди 13 години! Обещах си, че първата ми работа като бъдещ кмет ще е това - да накарам държавата да създаде специална структура, която на национално ниво да заработи за предотвратяване на наводненията. Имам предварителната подкрепа на други кметове и кандидати, мисля, че можем заедно да окажем нужния натиск върху правителството.

Точно това ми е основната цел - да променя управлението на общината, за да намаля рисковете за жителите ѝ и хаоса, който цари в момента. Няма пловдивчанин, който да не страда от лошото планиране на ремонтите и строежите в града. Забележете, говорим за необходими и нужни ремонти и изграждане на градска инфраструктура! Т.е. неудобството за гражданите и проблемите в трафика са причинени единствено от лошо планиране. Има и сериозни подозрения за опорочени обществени поръчки и възлагане изпълнението на големите и скъпи проекти на едни и същи фирми, които очевидно нямат нито хората, нито техниката да ги изпълнят едновременно. Няма друго обяснение за стоящите с месеци разкопани улици и булеварди, по които никой не работи.

Кои ще са основните приоритети на Вашата администрация, ако успеете да формирате мнозинство в Общинския съвет?

Ако трябва накратко да опиша работата на бъдещата администрация на общината, ще я сравня с почистването и подреждането на занемарена къща. Имаме един град, който знаем, че може да бъде чист, просторен, подреден и удобен за гражданите си, но в момента не е. Ще трябва да подредим Пловдив.

Това означава спешна проверка и анализ на всички започнати инфраструктурни проекти, ускоряване работата на строителите, а в случаите, когато са налице тежки забавени просрочвания или надхвърляне на бюджети - ще бъдат налагани санкции. Означава също да изправим обществения транспорт на крака, като паралелно наложим строг контрол върху превозвачите, на начина им на работа и качеството на услугата. Трябва да въведем изключително остър контрол върху презастрояването на града и да си отвоюваме зелените площи обратно.

Трябва да оптимизираме и общинската администрация, да слеем няколко общински предприятия в цел намаляване на обществени разходи и контрол върху общинските структури, а също и превърнем Общинска полиция в реално действащо звено за охрана на обществения ред и опазване на зелената система на Пловдив от замърсители.

Пловдив е унивеситетски град, има капацитета да се превърне в банка за кадри от всички сектори. Ако включим вузовете в проектите на община Пловдив и подкрепяме студентските общности, висококвалифицираните млади хора ще останат в града. Трябва да работим с бизнеса за създаване на профилирани паралелки по професии към средните училища в Пловдив, за да може те да изпращат към индустрията подготвени кадри.

Разбира се, няма пловдивчанин, който да не иска Пловдив да си върне славата на международната туристическа дестинация, а това става не само с масирана реклама. Трябва градът да си върне красотата и удобствата, а после да поработим и с побратимените градове, за да привлечем още туристически поток.


Още по темата: общо новини по темата: 937
05.04.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
16.01.2024 »
05.01.2024 »
23.12.2023 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Ти си пасивна ряпа, Славчо…. Срам си за ВМРО!
+2
 
 
Не харчи се!Ти си я за мин.пред.я за президент.И какво търсиш в Пловдив?Ходи си на село!
на 11.09.2023 г.
-2
 
 
Смело напред Славчо! Боклуците да ти дишат праха!
+5
 
 
Не вярвах, че е възможно да стане още по-антипатичен този господин за един ден.
+2
 
 
Вечния кандидат за кмет,от който нищо не става!
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
+2
 
 
Славчо ти си един мрънкач,даже и за далавера не ставаш-не се навирай пак между шамарите-няма да оцелееш
+2
 
 
бедни ,бедни славчу,защото не си стоя на сянка.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: