ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Пловдив ще представят уникална изложба за българската шевица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:35 / 12.09.2023Коментари (1)1743
©
По повод честването на 55-годишния юбилей от създаването на Колектива за българска шевица и народни занаяти "Росица Чуканова-1968 г.“ представяме изложбата "ШЕВИЦАТА – ВЪЗРОДЕНА ТРАДИЦИЯ“.

Везбарките от колектива издирват и разработват стари шевици и мотиви, които прилагат в съвременния бит и облекло. 55 години Колектива за българска шевица и народни занаяти "Росица Чуканова-1968 г.“ събира ентусиазма и творческия потенциал на няколко поколения творци – везбарки от различни възрасти и професии. Всички те са обединени от идеята да запазят прелестта на уникалната българска шевица и да предадат техниката и майсторството за нейното изпълнение на младото поколение. Те изработват красиви шевици от различните краища на страната, изящни дантели "Кенета“, - украса на детайлите на яки, блузи, рокли и кърпи. В модерни дамски облекла, в пана, покривки и тишлайфери, с творчески подход и майторство извезват оригинални български шевици, с което дават нов живот и употреба и запазват това безценно богатство за поколенията. Остават извезани следи!

В изложбата ще бъдат представени уникални шевици, костюми, ризи, блузи, тишлайфери, карета, покривки, пана, кенета, плетива на една кука, бяла бродерия, ажури и др. предмети. Ще отдадем почит към Росица Чуканова и Янка Арсова с възстановки на техни изделия, които се представят за първи път.

Справка за Колектив за българска шевица и народни занаяти "Росица Чуканова"- 1968 г.:

Колективът е създаден през 1968 г. като отдел за Българска бродерия към колектив "Репин“ и е ръководен от Янка Арсова в продължение на 36 г. Още същата година прераства в Колектив за българска бродерия "Росица Чуканова" към отдел Култура на община Пловдив, а по-късно и в Национален представителен колектив за българска шевица "Росица Чуканова".

От 2004 г. творческата дейност на Колектива намери дом и партньор в лицето на НЧ "Алеко Константинов-1954“.

През 2019 г. част от членовете на колектива, регистрират сдружение съгласно ЗЮЛНЦ. Останалите членове на Колектива продължиха своята дейност и останаха верни на принципите на своята създателка. Постъпиха и нови членове, предимно млади хора, които везбарките обучават. Организираха се обучения в пловдивски училища и работилници за възрастни. През 2022 г. в Пловдив за първи път в страната по спечелен проект на Фондация "Пловдив 2019“ членовете на Колектива към читалището проведоха фестивал "Шевица фест. Традицията среща бъдещето“. Колективът участва с разнообразни мероприятия: изложба, открити уроци, работилници по везба за различни възрасти.

Членовете на Колектив "Росица Чуканова“ са участвали в 106 самостоятелни изложби – от тях 19 са национални изложби. Международните участия с изложби са 18: в Будапеща и гр. Калача (Унгария), 2 изложби в гр. Конофлан (Франция), Познан и Бърно (Полша), Кишинев (Молдова), Берлин и Лайпциг (Германия), Москва (Русия) – 2 изложби, Одрин (Турция) – 2 изложби, 3 изложби в гр. Отава (Канада), Падуа (Италия). Колектив "Росица Чуканова" като цяло е носител на 2 златни медала, а през годините членовете му са награждавани с: 10 златни медала, 19 сребърни и 24 бронзови от участието си в различни конкурси. Майсторите везбарки са заслужили 36 звания "първенец" и "отличник“ и орден "Кирил и Методий“ I степен за художествения ръководител на състава Янка Арсова. През годините 12-те майсторки са защитили майсторско звание към Задругата на майсторите на народни художествени занаяти.

Изложбата е част от поредица от събития през 2023 г., посветени на юбилея, а именно: Изложба "Извезани следи“, посветена на юбилея, 95 години от рождението на Янка Арсова - негов създател и 140 години от рождението на Росица Чуканова - негов патрон; издаване на книгата "Извезани следи“; Изложба в с. Орешак; Работилници за шевици за деца и възрастни в София и Плодив. Предстои изложба в София до края на годинаата.

Събитието е насочено към широката общественост: етнографи, моделиери, дизайнери, любители на българската шевица, майстори на народните занаяти, деца, подрастващи и ученици в училищата, занимаващи се с облекло и приложни изкуства.

Изложбата ще продължи до 28.09.2023 г.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Добре написано, подробно, но къде ще бъде тази изложба? Читалището било партньор, но там ли ще бъде, остава да гадаем.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Купа на България, сезон 2023/2024
БК Локомотив Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: