ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Повече от драматична е била ситуацията, пациентите вече са в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:54 / 13.09.2023Коментари (2)52123
©
В 12.50 часа на 12 септември от SOS центъра на "Гармин" е получен сигнал за британски гражданин, паднал с парапланер в района на Централна Стара планина над Карлово. Тъй като в района няма покритие на мобилните телефони, дежурният в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, локализира мястото на инцидента през изпратените от системата на "Гармин" координати и изпраща до пострадалия запитване за неговото състояние.

След като разбира, че парапланеристът е в съзнание, без открити фрактури, но не може да се движи, веднага предава случая на отряда в Карлово. Организирана е спасителна акция, в която се включват 9 планински спасители от отрядите в Карлово и Сопот.

Поради отдалечеността на мястото на инцидента и предполагаемото тежко състояние на пострадалия, е взето решение да бъде задействана процедурата през ГД ПБЗН – МВР и към 15.00 ч. от авиобаза Крумово излита хеликоптер "Кугар“ със задача да открие, евакуира и транспортира пострадалия до УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив. Предупредени са и фирмите, организиращи полети с парапланер в района, да прекратят излитанията.

По същото време през системата за спешни повиквания 112 е получен сигнал за втори парапланерист, също британски гражданин, паднал в дере над горския пояс близо до х. Равнец. Той е в съзнание и може да се движи, но изпитва силни болки. След като го предупреждава да остане на място и да чака помощ, дежурният в ЦДП се свързва с отряда на ПСС в Калофер, откъдето организират втора акция. Петима планински спасители от Калофер и Карлово се отправят към мястото на инцидента.

Междувременно хеликоптерът достига до първия пострадал и възможно най-бързо го транспортира до УМБАЛ "Свети Георги“, като за кацане, се налага да бъде използван паркингът на болницата. Импровизираната площадка е отцепена от служители на Министерство на вътрешните работи, за да се гарантира безопасността на гражданите и в 16.20 ч. пострадалият е предаден на очакващия го екип за спешна помощ.

Тъй като състоянието на втория пострадал също е сериозно, почти веднага след кацането на вертолета в базата, е решено да се извърши и втори полет. В 17.05 ч. вторият екипаж вече е във въздуха.

Въпреки голяма надморска височина, силни пориви на вятъра, непрестанна турбуленция, с мощни низходящи потоци, пресечен релеф екипажите се справят успешно и вторият пострадал също е транспортиран до УМБАЛ "Свети Георги".

ПСС при БЧК благодари на началника на отбраната на РБългария, ГД ПБЗН – МВР, МО, на командира на авиобаза Крумово, на екипажите на хеликоптера и планинските спасители, участвали в акциите, за положените усилия и отличната организация, съобщиха от ПСС.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
За хората е ежедневние ползването на хеликоптери за спасяване на човешки животи, за нас - събитие!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: