ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Отказаха да преиздадат книжката на шофьор от Пловдив, без да има никаква вина
Автор: Данислава Вълкова 15:38 / 21.09.2023Коментари (3)42049
©
"Оставят ме без работа, без възможност за препитание и без да мога да пътувам и да шофирам и излизам извън страната", с този сигнал се свърза читател на Plovdiv24.bg с редакцията ни. Според разказа му той е професионален международен шофьор, който от 25 години живее в чужбина и както самият той казва "Само за самолет и влак нямам книжка".

Тъй като свидетелството му аз правоуправление изтича на 11 септември, няколко дни по-рано е подал заявление и е платил такса за подновяване на документа. Когато е отишъл да си вземе книжката, инспектор от сектор "Пътна полиция" в Пловдив му заявява, че не може да му бъде издаде нов документ, тъй като нямал уседналост от 6 месеца.

Това изискване било упоменато в директива на Европейския съюз. Нашият читател е прочел директивата и твърди, че там няма такъв текст, който да го ограничава откъм време, за което да пребивава в дадена страна, а има само за адрес.

"Аз съм чел директивата на три различни езика и няма такова нещо като уседналост".

По думите му в ГРАО на неговото име са отбелязани два адреса - един в Ирландия и един в България. Тъй като повече от 10 години не живее в Ирландия, той е отишъл до ГРАО и се е отписал от там, но това не е променило изискването 6 месеца да е бил в страната, която издава документа.

Ето какво още обяснява мъжът, който моли за съдействие и решение на фрапиращата ситуация.

"За да сменя книжката си, трябва за последните 12 месеца 6 месеца да съм живял в България. Чел съм директивата, там пише по местоживеене - аз се водя, че живея тук (в Пловдив). След като премахнах адреса в Ирландия, се срещнах с инспектора, който ми каза, че не може да си извадя нов документ и да се върна там, където досега съм живял. Но аз нямам друг адрес, освен в България. Имам имот на Канарските острови, но не живея постоянно там, няма как да изкарам книжка и от Испания", обяснява нашият читател и продължава:

На19 септември отидох и се срещнах с инспектора и той пак ми обясни същото - трябва да имам 6 месеца уседналост. В директивата е упоменат само адресът, на който човек се води, а аз имам настоящ и постоянен адрес само тук в Пловдив.

По думите на нашия читател полицейският инспектор му е казал да се връща в Испания и там да си извади новата книжка, или да се върне след 6 месеца. Мъжът е обяснил, че не смята повече да заминава и е решил да остане тук и да работи тук. На негов въпрос са му отговорили и че няма как да му дадат някакъв временен документ за шофиране, тъй като книжката му е изтекла, а и не може и да шофира, защото документът е невалиден.

"Попитах го (инспектора - бел.ред.) дали след 6 месеца, ако дойда, ще ме глобят, тъй като не е подновена навреме книжката, инспекторът потвърди, че ще ми наложат глоба.", обясни още потърпевшият.

Човекът е платил и 83 лева такса за подновяване, които обаче ще му бъдат върнати на по-късен етап, след като проверката е показала, че не може да му бъде преиздадена нова книжка.

Нашият читател е попитал какво ще прави 6 месеца, а служителката на гишето му е отвърнала "ние не сме виновни, че сте избрали такава професия". 

"Така ме лишават от правоуправление без да съм направил никакво нарушение - искам да се прибера и да работя в България. Сега трябва да се замислям да се връщам пак там, да си търся работа и да се установявам в чужбина. Въпреки че махнах адреса от Ирландия, пак ми искат уседналост.", допълни той.

Той обясни, че ако има испанска книжка има срок до две години да я смени с българска, но в случая неговият документ е български. Нямам намерение да се връщам и те пак ме връщат там, откъдето съм решил да си тръгна, защото 25 години стигат. Сега ме лишават от правоуправление и нищо не мога на направя.

"Проблемът е, че докато бях там (в "Пътна полиция) два пъти по за 20 минути, върнаха поне още 7-8 човека със същия казус. Преди пет години подновявах книжката си и нямаше никакъв проблем - за 10 дни си взех документа. Длъжен ли съм да се връщам в България за по шест месеца, аз живея навсякъде, пътувам навсякъде, не живея на едно място.", заключи нашият читател.

Plovdiv24.bg откри въпросната директива и в нея няма текст за уседналост, с изключение на учащи. В сайта на ЕС - https://europa.eu/ обаче пише, че: "Трябва да подадете заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС в страната, в която пребивавате обичайно. По правило това е държавата, в която живеете поне 185 дни всяка календарна година поради лични или професионални причини". Никъде обаче не пише, че за издаване е неоходимо условие по пребиваване.

Очаквайте коментара и на "Пътна полиция" - Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Може и ако си хремав получаваш книжка на мига.
0
 
 
Много българи дето живеят в чужбина изгоряха така.От КАТ правят справка за влизане и излизане и им режат главите.Хората се сърдят ама такъв е законът.Така едно момче дето си живее в Италия бързо бързо си извади италианска книжка.
0
 
 
Така е не е само за него , идват вземат и после в Англия щапка на тояга ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: